Baj lehet az új adóbevallási rendszerből - nem enyhül a fojtogató adminisztráció?

Baj lehet az új adóbevallási rendszerből - nem enyhül a fojtogató adminisztráció?

2018. július 26. 17:00

Több száz órát töltenek a hazai vállalkozások az adózással kapcsolatos adminisztrációval, amellyel az EU-s lista utolsóelőtti helyén állunk. Remélhetőleg a július elsejétől bevezetett elektronikus számlázási rendszer sikeresen használja majd fel az automatizálást az adminisztratív terhek csökkentése érdekében, de vannak nemzetközi példák, ahol az adóhatóság csak begyűjti az adatokat, de marad a magas fokú bürökrácia.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hazánkban évi 277 ráfordított órát töltenek a vállalkozások az adózással kapcsolatos adminisztrációval, ez Bulgária után a második legmagasabb érték az EU-ban, ahol ez az érték átlagosan csupán 161 óra - írja közleményében a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST, a Világbank adataira hivatkozva.

Csak remélni lehet hosszú távon, hogy a hazánkban július elsejétől bevezetett elektronikus számlázási rendszer az adózóbarát adóhatóság koncepciója mentén sikeresen használja majd fel az automatizálást az adminisztratív terhek valódi csökkentése és az adócsalások további visszaszorítása érdekében

- mondta el Földes Balázs, a cég szenior menedzsere. A szakember szerint a legtöbb hazai szakértő ma egyetért abban, hogy az új szisztéma egyre több adatot, egyre rövidebb idő alatt gyűjt be a magyar adózóktól annak érdekében, hogy a gyanús helyzeteket azonnal lássa és hamar ellenőrizze. Ugyanakkor Földes Balázs úgy látja: 

különösen fontos, hogy az adóhatóság számoljon az ilyen rendszerek hátulütőivel és figyelembe vegye a világ más országaiban tapasztalt negatív következményeket.

Mexikóban és Brazíliában például - értékhatártól függetlenül - lényegében csak az adóhatósági rendszeren keresztül lehet számlát kibocsátani. Utóbbi országban az adóbevallásokat egy, a cég könyvelési rendszerével összekötött speciális szoftverben lehet elkészíteni: ebben a könyvelő az ügyletenkénti alapinformációkat feldolgozza és átforgatja a bevallás adataiba, amely ezután elektronikusan kerül át a helyi adóhatóság rendszerébe. Ennek köszönhetően Brazíliában gyakorlatilag minden gazdasági eseményre rálát az adóhatóság: az adott cég tevékenységét részleteibe menően felügyeli, a bevallások zárt, integrált rendszerekben készülnek és mozognak a számlák lekönyvelésétől a bevallások beadásáig. 

Tapasztalataink szerint, az adóhatóság ennek ellenére meglehetősen bürokratikusan működik ezekben az országokban, mivel sokszor csak begyűjti az adatokat, de az aktív elemzés és szükség esetén a gyors reagálás helyett csak raktározzák ezeket, miközben teljesen nyilvánvaló ellentmondásokra sem figyelnek fel

- mondta el Földes Balázs. A szakember hangsúlyozta: az adóelkerülés mértéke kifejezetten magas Braziliában, miközben az állam újabb és újabb módszerekkel próbál küzdeni a csalók ellen. 

A brazil szisztéma egy érzékletes példa arra, hogy a Big Data [nagyméretű adat] elve csak abban az esetben garantálja az adóelkerülés csökkenő mértékét és könnyít az adózói terheken, ha azt értő módon, belátással alkalmazzák. Az elektronikus adózás, az adóhatóság által előkészített, majd az adózó által elfogadott bevallások koncepciója lehet nagyon hatékony és adózóbarát, de ehhez szükség van a kivételektől hemzsegő, összetett adószabályok egyszerűsítésére is

- hangsúlyozta a vállalkozás szakembere. Brazíliában 1958 órát töltenek a cégek az adóbevallások elkészítésével, ami három és félszerese a régiós átlagnak és mintegy hétszerese a magyarnak.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?