Lassuló mértékben növekedett a hazai ipar

Lassuló mértékben növekedett a hazai ipar

2018. július 6. 19:30

2018 májusában az ipari termelés volumene 0,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,8 százalékkal emelkedett.

  • A termelés az év első öt hónapjában 3,1 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

  • A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás májusban az előző hónaphoz viszonyítva 1,9 százalékkal nőtt.

Visszatérhet az erőteljesebb növekedés

A KSH előzetes közlése alapján az ipart az élelmiszeripar és az elektronikai gyártás húzta, miközben a műanyaggyártás, gumigyártás, fémipar és vegyipar is szignifikánsan növekedett, ezzel szemben a járműgyártás enyhén visszaesett. Az ipar kilátásai továbbra is kedvezőek, így a következő hónapokban visszatérhet az erőteljesebb növekedés részben új autómodellek hazai gyártása, új kapacitások üzembe helyezése miatt, részben pedig a tavalyi második félévi gyenge bázis hatására - derül ki Suppan Gergely, a TakarékBank vezető elemzőjének értékeléséből.

Kedvező, hogy az erőteljes belső kereslet miatt egyre erősebb szerepet játszik az ipar belföldi értékesítése, amit az építőipari boom is támogat, amit tükröz az ipari és építőipari hangulat történelmi csúcsra emelkedése is. Noha az elmúlt hónapokban az európai és német konjunktúra indexek visszaestek, a növekedés folytatását jelzik előre. Idén összességében 6,5 százalékra gyorsulhat az ipari termelés naptárhatással kiigazított növekedése a tavalyi 5,6 százalék után, míg a nyers növekedés 6 százalékra gyorsulhat az előző évi 4,8 százalékról, ami jelentős mértékben hozzájárulhat a GDP növekedés idei gyorsulásához, így idén 4,6 százalékos GDP növekedésre számítunk, de a számos felfelé mutató kockázat miatt a növekedés ennél gyorsabb is lehet.

A konjunktúramutatók alapján az ipari termelés akár szignifikánsan gyorsabban is növekedhet. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások. 2015 óta az ipari termelés 11,1 százalékkal, 2010-hez képest pedig 35,8 százalékkal bővült.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?