13 °C Budapest
Nincs megállás: egyre többet vásárolnak így a magyarok

Nincs megállás: egyre többet vásárolnak így a magyarok

2017. november 12. 09:00

Jó számokat produkált a magyar lízingpiac, a lízingcégek által kihelyezett összeg meghaladja a 2014-es teljes éves kihelyezést.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Az év első kilenc hónapjában a finanszírozott összeg 428 milliárd forintra rúgott, ami közel 19 százalékos növekedésnek felel meg

- mondta Nyikos Katalin, a Magyar Lízingszövetség elnöke csütörtökön Mátraházán, a Lízing Szakmai Napokon.

A lakossági fogyasztás növekedése jól látható a lízingpiacon, ugyanis a személyautó- és kisteherautó-finanszírozásban 23 százalékos volt a növekedés. Ráadásul a nagyhaszongépjárművek és buszok finanszírozása nemzetközi szinten is jól alakult. Sőt még Nyugat-Európában ellaposodott ez a szegmens, addig Magyarországon 21 százalékkal növekedni tudott.

Nyikos Katalin a jövőbeni lehetőségekre utalva közölte, több kedvező tényező, például a lendületes gazdasági növekedés, a beruházások felfutása is segítheti a lízingpiaci növekedést a következő időszakban.
Az alacsony kamatkörnyezet a fogyasztók, vállalkozások számára kedvező, de a lízingcégeknél ez mérsékelt kamatbevételeket jelent. Fontos kihívás tehát a jövőben a lízingcégek számára, hogy ebben a környezetben találjanak olyan megoldásokat, amelyek más jellegű bevételt jelentenek a számukra.

Dr. Szomolai Csaba, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója többek között arról beszélt, hogy az ügyfélpanaszok tekintetében javulást ért el a lízingpiac. 2015-ig a

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

jegybankhoz érkező panaszok alapján a lízingcégek rosszabbul álltak, mint a nagybankok, azóta fordult a helyzet, 2016-ban és 2017-ben már a lízingpiaci szereplőké volt az előny.

A jegybanki igazgató a jogi környezetről és a változásokról szólva arra is felhívta a figyelmet, hogy az online ügyintézésre kell áttérniük a piaci szereplőknek. Érdemes átgondolniuk a piaci szereplőknek a teljes belső működésüket is, hogy zökkenőmentes lehessen az átállás az elektronikus adminisztrációra.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?