Ebből szedné meg magát terhesen Kapocs Zsóka: nem bízik a CSED-ben?

Ebből szedné meg magát terhesen Kapocs Zsóka: nem bízik a CSED-ben?

2017. október 15. 15:00

A teljes anyagi biztonságot szeretnék megteremteni magának és érkező gyermekének Kapocs Zsóka, aki nem bízza a véletlenre. Lakberendezéssel foglalkozik, de a szülé után egy ideig a telfont sem akarja felvenni. Körbejártuk azt is, hogy kinek, mekkora mértékű csecsemőgondozási díj (CSED) jár Magyarországon.

Címlapon közölte a Bors Hétvége, hogy 12 órát dolgozik várandósan Kapocs Zsóka. A színésznő a lapnak elmondta, hogy egyszerre hátom lakáson dolgozik lakberendezőként, mely szakmát Milánóban tanulta ki.

Többet dolgozom, mint a várandóság előtt

- nyilatkozta a lapnak, és azt is hozzátette, hogy a gyerek megszületése után, melyet tavaszra vár, egy ideig a telefont se akarja felvenni.

Mekkora CSED-re számíthat?

A Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapja szerint csecsemőgondozási díjra főszabály szerint az a nő jogosult Magyarországon, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül születik meg.

A CSED a szülési szabadsággal megegyező időtartamra jár, melynek mértéke 24 hét, tehát kicsit több, mint 5 és fél hónap. Mértéke a korábbi fizetés alapján számolt napi jövedelem 70 százaléka. E jövedelem után személyi jövedelemadót kókell fizetni, ám egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot nem.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A csecsemőgondozási díj összegének megállapításánál jövedelemként kizárólag az ellátásra való jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyban elért, a személyi jövedelemadó-előleg megállapításához, az állami adóhatósághoz bevallott, pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet lehet figyelembe venni

- írja honlapján a Főigazgatóság, ám a részletszabályok megismerése érdekében érdemes a honlapjukon található tájékoztatót átböngészni.

Címlapkép forrása: MTI

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40