25 °C Budapest
Ilyen egyszerűen lehetsz te is milliomos vállalkozó: ötlet és tőke sem kell hozzá

Ilyen egyszerűen lehetsz te is milliomos vállalkozó: ötlet és tőke sem kell hozzá

2017. május 10. 14:30

Egy vállalkozás indulásakor az intéznivalók tengerében nagy hányad jut a banki ügyintézésnek is. Nem egyszerű átrágnia magát az embernek azon, hogy pontosan milyen szolgáltatásokra van szüksége, és melyik intézmény kínálja az optimális termékcsomagot, a legjobb kondíciókkal. Bankokat kérdeztünk arról, hogyan vágjon bele egy friss vállalkozó a banki ügyintézésekbe, és a tapasztalatok alapján milyen segítségre lehet szüksége.

Néhány hete hazai franchise-hálózatokat kérdeztünk arról,mennyibe kerül a partnereiknek egy üzlet nyitása. Ekkor felmerült a kérdés, hogy a bankok nagyobb bizalommal fordulnak-e egy már bejáratott, ismert márkához, mint egy teljesen új vállalkozáshoz? Más termékekre van szüksége egy lánchoz tartozó friss cégnek, mint egy függetlennek? A pénzintézetek válaszai alapján kiderült, semmilyen különbséget nem tesznek franchise és önálló vállalkozás között, és az üzletek banki oldalról ugyanúgy működnek akkor is, ha hálózathoz tartoznak, akkor is, ha nem. De milyen banki segítségre van igazán szüksége egy induló vállalkozásnak?

Az induló vállalkozások elsősorban a szegmensre jellemző, klasszikusnak mondható banki termékeket igénylik. Alapvető igény a bankszámlavezetés, ez egyszer jogszabályi kötöttség is, valamint a gazdálkodás átláthatósága miatt is elengedhetetlen. A magyarországi bankok nagy része dedikált számlaterméket kínál az induló vállalkozások számára, ezen számlacsomagok jellemzően 1-2 évig nyújtanak kedvezményes szolgáltatásokat, díjakat"

- mondta Huszár István, az Erste Bank mikrovállalati szegmensének osztályvezetője. Hozzátette, kifejezetten fontos, hogy a vállalkozás működéséhez és igényeihez illeszkedő számlacsomagot válasszanak az ügyfelek, mivel ez elősegíti a banki költségek alacsonyan tartását.

"Induló vállalkozások számára bankügyeikben az egyszerű és gyors banki szolgáltatások elérése a legfontosabb. Tapasztalataink szerint a számlavezetés, valamint az elektronikus és mobilbanki szolgáltatások támogathatják őket a legjobban a kezdetekkor. Indulásnál fontos igény a kisvállalkozások részéről, hogy a banki költségek alacsony szinten maradjanak- erre megfelelőek a nagyon egyszerű és olcsó számlacsomagok, melyek akár több ingyenes átutalást is tartalmazhatnak" - közölte a K&H Bank.

Végeztünk egy gyors számolást a Pénzcentrumcéges bankszámla összehasolnító kalkulátorával. Nézzünk egy példát: 20 millió forintos éves árbevétellel és havi 2 (max. 84 ezer forintos) bankon kívüli átutalással számolva a kalkulátorunk szerint az OTP Kisvállalkozói START számlacsomagnál a legkedvezőbb a kezdeti éves összköltség (6440 forint), ez azonban később 21 ezer forint fölé emelkedik. A kezdeti éves összköltséget tekintve a második legalacsonyabb csomagot is az OTP kínálja (8360 forint, később viszont 65 196 forint), a harmadik helyen viszont a Gránit Bank vállalkozói alapszámla 2, és a Startup számlacsomag áll, amelyek az első időszakban 8 976 forintos éves költséget jelentenek, és később is csak 16 976 forintig emelkednek.

Említésre méltó méga CIB Bank ajánlatais 15 682 forintos éves költséggel, ami később sem éri el a 30 ezer forintot, valamint a Budapest Bank FIX Gyümölcsöző Csomagja, amelynek az első időszakban 11 715 forintos összköltséget jelent.

A kalkulációnkból csak az éves számlavezetési díjak láthatók, számlaválasztásnál viszont az is nagoyn fontos szempont, hogy melyik bank, milyen egyéb szolgáltatást épít a csomagjaiba.

Legyen mihez nyúlni

A fentiek alapján elmondható, hogy egy vállalkozás kezdeti szakaszában (általában az első évben) a költségek minimalizálása az egyik legfontosabb igény, mivel többségében ebben a periódusban még nincs profit. Emellett szintén elvárás a rugalmasság, hogy az akár menet közben felmerülő kiadások esetén is legyen mihez nyúlni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A számlavezetésen túl jellemző a finanszírozási igény, ez egy franchise-vállalkozás esetén még hangsúlyosabb lehet, főként a magasabb induló költségek miatt (pl.: franchise díj). Egy új alapítású vállalkozás esetén a magasabb kockázat miatt alapvető kérdés a fedezettség. A piacon legjellemzőbb az új alapítású vállalkozások számára nyújtott jelzálog fedezetű hitelek. Itt is kiemelném az adott vállalkozás számára megfelelő hiteltípus kiválasztásának fontosságát.

"A vállalkozás, pénzügyi lehetőségeinek, terveinek, valamint a pontos hitelcél meghatározásának kiemelt szerepe van a választásban - csak hogy néhányat említsek a legfontosabbak közül. Emellett fontos feltérképezni, milyen futamidőre, milyen fedezeti elvárások mentén és milyen költségekkel van lehetőség a finanszírozás igénybe vételére. Ehhez elengedhetetlen a szakértő tanácsadó és a megbízható banki partner kiválasztása, mivel csak így fogja a hitel támogatni a vállalkozás fejlődését és a hosszútávon fenntartható működést - mondta az Erste osztályvezetője.

Induló vállalkozások részére - ide értve a franchise-hoz kapcsolódó kezdő vállalkozásokat is jellemzően fedezetalapú hiteleket ajánlunk, amelyek a hitelcél tekintetében nem tartalmaznak korlátokat, így a kezdő vállalkozások bármilyen költségét (beruházás, forgóeszköz, likviditási hiteligény, franchise díj) tudják finanszírozni. A legalább 1 éves gazdálkodási múlttal rendelkező vállalkozások lehetőségei már szélesebbek, a finanszírozás kiterjed a folyószámlahitelekre, többek között a Széchenyi kártyára illetve a forgóeszköz hitelekre"

- válaszolta az OTP Business.

"Finanszírozási szempontból a K&H-nál új ügyfél esetében egy lezárt pénzügyi évet követően, meglévő ügyfélnél pedig fél év, bankunknál bonyolított forgalom után tudunk finanszírozást biztosítani. Utóbbi esetben a vállalkozás banknál bonyolított forgalma adja a finanszírozás alapját és jelentős segítséget tud adni a napi kiadásokhoz és a likviditás megteremtésében. Ebben az esetben a franchise hálózathoz való csatlakozás annyiban mindenképpen segíti a vállalkozást, hogy a franchise révén könnyebb a működés beindítása és a vevőkör, valamint a forgalom felfuttatása" - közölte a K&H.

Az MKB Bank tapasztalatai szerint egy induló vállalkozásnak általában folyószámlahitel, tevékenységtől függően forgóeszköz hitel, vagy akár beruházási hitel nyújthat nagy segítséget a kezdeti időszakban.

Összességében a bankok válaszai alapján az mondható el, hogy az alacsony számlavezetési költségek, és a rugalmas finanszírozási lehetőségek a legfontosabb igények induló vállalkozások esetében. Az alapos mérlegelésen és tájékozódáson azonban nagyon sok múlhat. Lényeges, hogy a választott termék passzoljon a vállalkozás igényeihez.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?