15 °C Budapest

Még mindig nem tudni, mi lesz az ingyenes nyelvórákkal

2016. szeptember 28. 17:03

Bár szeptember végéig el kellene indulniuk azoknak az ingyenes nyelvtanfolyamoknak, amelyeket a kormány kkv-k vezetőinek hirdetett meg és fizet ki, egyelőre úgy tűnik, se a tanárok, se a tanulók nem tudják, hogyan fog működni a dolog.


A helyzet azóta sem javult, az Indexnek elküldött levelekből, amiket a szakképzési centrumok dolgozói egymásnak küldtek, az derül ki, hogy még mindig nagy a kavarás a rendszerben. Ezek alapján úgy néz ki, hogy

a tanulók nem is biztos, hogy ott fognak tanulni, ahová jelentkeztek, és a tanároknak is másik iskolákban kell megtartaniuk az órákat, mint ahol amúgy dolgoznak.

Az egyik szakképzési centrum munkatársa arról ír egy levelében, hogy Budapesten

  • a szakképzési centrumok tanárainak egy nyelviskolába kellene elmenniük, és ott megtartaniuk az informatika- és vállalatvezetés-órákat este 5-től,
  • ráadásul a tanárok nem is a munkahelyüktől, hanem a nyelviskolától kapnák a kurzusok megtartásáért a fizetést, vagyis szerződniük kellene a nyelviskolákkal.

Ennek a szakképzési centrumok dolgozói nem örülnek túlzottan, mert ők úgy vállalták az extra munkát, hogy nem kell egy másik iskolába utazniuk, ráadásul nem is feltétlenül szeretnének szerződést kötni egy számukra ismeretlen nyelviskolával. Mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a tanfolyamokat a szakképzési centrumoknak kellene megszervezniük, és a tanulóknak is a centrumoknál kellett jelentkezniük, ezért mindenki azt gondolta, hogy a nyelviskolák küldenek majd tanárokat a centrumokba, nem fordítva.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Annak, hogy a nyelviskolákba kell menni, a tanfolyamra jelentkező vállalatvezetők sem örülnek feltétlenül. Vannak, akik azzal keresték meg a szakképzési centrumokat, hogy nem végezhetnék-e a kurzust inkább a centrumban, mert a nyelviskola, ahová járniuk kellene, sokkal messzebb van.

Ahogy arról korábban írt az Index, a Nemzetgazdasági Minisztérium kiadta a szakképzési és felnőttképzési centrumoknak, hogy szervezzék meg a 300 órás tanfolyamokat a kisvállalkozások vezetőinek és más dolgozóinak, amelyben angolt vagy németet, informatikát és vállalatvezetést tanulhatnának, majd a végén OKJ-s papírt is kaphatnának a vállalkozók. Csakhogy a szakképzési centrumok tanárainak a múlt héten még fogalmuk sem volt, hogy hol, mit és hogyan kellene tanítaniuk a tanfolyam keretében, munkaidőn kívül.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 23. 14:05
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem