4 °C Budapest
Még mindig nem tudni, mi lesz az ingyenes nyelvórákkal

Még mindig nem tudni, mi lesz az ingyenes nyelvórákkal

2016. szeptember 28. 17:03

Bár szeptember végéig el kellene indulniuk azoknak az ingyenes nyelvtanfolyamoknak, amelyeket a kormány kkv-k vezetőinek hirdetett meg és fizet ki, egyelőre úgy tűnik, se a tanárok, se a tanulók nem tudják, hogyan fog működni a dolog.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A helyzet azóta sem javult, az Indexnek elküldött levelekből, amiket a szakképzési centrumok dolgozói egymásnak küldtek, az derül ki, hogy még mindig nagy a kavarás a rendszerben. Ezek alapján úgy néz ki, hogy

a tanulók nem is biztos, hogy ott fognak tanulni, ahová jelentkeztek, és a tanároknak is másik iskolákban kell megtartaniuk az órákat, mint ahol amúgy dolgoznak.

Az egyik szakképzési centrum munkatársa arról ír egy levelében, hogy Budapesten

  • a szakképzési centrumok tanárainak egy nyelviskolába kellene elmenniük, és ott megtartaniuk az informatika- és vállalatvezetés-órákat este 5-től,
  • ráadásul a tanárok nem is a munkahelyüktől, hanem a nyelviskolától kapnák a kurzusok megtartásáért a fizetést, vagyis szerződniük kellene a nyelviskolákkal.

Ennek a szakképzési centrumok dolgozói nem örülnek túlzottan, mert ők úgy vállalták az extra munkát, hogy nem kell egy másik iskolába utazniuk, ráadásul nem is feltétlenül szeretnének szerződést kötni egy számukra ismeretlen nyelviskolával. Mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a tanfolyamokat a szakképzési centrumoknak kellene megszervezniük, és a tanulóknak is a centrumoknál kellett jelentkezniük, ezért mindenki azt gondolta, hogy a nyelviskolák küldenek majd tanárokat a centrumokba, nem fordítva.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Annak, hogy a nyelviskolákba kell menni, a tanfolyamra jelentkező vállalatvezetők sem örülnek feltétlenül. Vannak, akik azzal keresték meg a szakképzési centrumokat, hogy nem végezhetnék-e a kurzust inkább a centrumban, mert a nyelviskola, ahová járniuk kellene, sokkal messzebb van.

Ahogy arról korábban írt az Index, a Nemzetgazdasági Minisztérium kiadta a szakképzési és felnőttképzési centrumoknak, hogy szervezzék meg a 300 órás tanfolyamokat a kisvállalkozások vezetőinek és más dolgozóinak, amelyben angolt vagy németet, informatikát és vállalatvezetést tanulhatnának, majd a végén OKJ-s papírt is kaphatnának a vállalkozók. Csakhogy a szakképzési centrumok tanárainak a múlt héten még fogalmuk sem volt, hogy hol, mit és hogyan kellene tanítaniuk a tanfolyam keretében, munkaidőn kívül.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 18. hétfő
Lukács
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?