21 °C Budapest
Még mindig nem tudni, mi lesz az ingyenes nyelvórákkal

Még mindig nem tudni, mi lesz az ingyenes nyelvórákkal

2016. szeptember 28. 17:03

Bár szeptember végéig el kellene indulniuk azoknak az ingyenes nyelvtanfolyamoknak, amelyeket a kormány kkv-k vezetőinek hirdetett meg és fizet ki, egyelőre úgy tűnik, se a tanárok, se a tanulók nem tudják, hogyan fog működni a dolog.


A helyzet azóta sem javult, az Indexnek elküldött levelekből, amiket a szakképzési centrumok dolgozói egymásnak küldtek, az derül ki, hogy még mindig nagy a kavarás a rendszerben. Ezek alapján úgy néz ki, hogy

a tanulók nem is biztos, hogy ott fognak tanulni, ahová jelentkeztek, és a tanároknak is másik iskolákban kell megtartaniuk az órákat, mint ahol amúgy dolgoznak.

Az egyik szakképzési centrum munkatársa arról ír egy levelében, hogy Budapesten

  • a szakképzési centrumok tanárainak egy nyelviskolába kellene elmenniük, és ott megtartaniuk az informatika- és vállalatvezetés-órákat este 5-től,
  • ráadásul a tanárok nem is a munkahelyüktől, hanem a nyelviskolától kapnák a kurzusok megtartásáért a fizetést, vagyis szerződniük kellene a nyelviskolákkal.

Ennek a szakképzési centrumok dolgozói nem örülnek túlzottan, mert ők úgy vállalták az extra munkát, hogy nem kell egy másik iskolába utazniuk, ráadásul nem is feltétlenül szeretnének szerződést kötni egy számukra ismeretlen nyelviskolával. Mivel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a tanfolyamokat a szakképzési centrumoknak kellene megszervezniük, és a tanulóknak is a centrumoknál kellett jelentkezniük, ezért mindenki azt gondolta, hogy a nyelviskolák küldenek majd tanárokat a centrumokba, nem fordítva.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Annak, hogy a nyelviskolákba kell menni, a tanfolyamra jelentkező vállalatvezetők sem örülnek feltétlenül. Vannak, akik azzal keresték meg a szakképzési centrumokat, hogy nem végezhetnék-e a kurzust inkább a centrumban, mert a nyelviskola, ahová járniuk kellene, sokkal messzebb van.

Ahogy arról korábban írt az Index, a Nemzetgazdasági Minisztérium kiadta a szakképzési és felnőttképzési centrumoknak, hogy szervezzék meg a 300 órás tanfolyamokat a kisvállalkozások vezetőinek és más dolgozóinak, amelyben angolt vagy németet, informatikát és vállalatvezetést tanulhatnának, majd a végén OKJ-s papírt is kaphatnának a vállalkozók. Csakhogy a szakképzési centrumok tanárainak a múlt héten még fogalmuk sem volt, hogy hol, mit és hogyan kellene tanítaniuk a tanfolyam keretében, munkaidőn kívül.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?