13 °C Budapest

Kész, vége! Felszámolják a legendás magyar gyárat

2016. május 28. 15:07

Három héten belül elindulhat a pécsi Zsolnay Zrt. porcelángyár irányított, állami felszámolása - írja a Bama.hu. A gyár szír tulajdonosa és a szintén tulajdonos pécsi önkormányzat között már egy ideje komoly konfliktus van, a gyárnál pedig pár hete a NAV is razziázott. A pécsi önkormányzat pedig most kitalálta, hogy szabadulhatnak meg a mostani vezetéstől úgy, hogy mégis megtartják a Zsolnay gyárat.

A megyei lap azt írja, hogy a pécsi közgyűlés csütörtökön megalapította a céget, ami majd átveheti a mostani tulajdonostól a Zsolnay márkanevet a felszámolás alatt, ami a cég legértékesebb vagyoneleme. Viszont ha ezt nem sikerülne megvenni, a Zsolnay család több örököse is hajlandó megadni a városvezetésnek. Az új cég a Ledina Kerámia Kft. névre hallgat, Pécs alpolgármestere, Girán János pedig kérte, hogy a cég megalakításáról zárt ülésen tárgyaljon a közgyűlés. A Ledina ügyvezető igazgatója Katreiner Zoltán, a Pécs Médiaközpont vezetője lett, ő viszont valószínűleg csak addig irányítja majd a céget, amíg az át nem veszi magát a gyárat. Az alpolgármester később a városháza lapjának azt mondta,

azért alapították az új céget, hogy hogy sikerrel léphessenek fel a Zsolnay Zrt. többségi tulajdonosának trükközései ellen

A Zsolnay gyárat korábban már kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány, vagyis a pécsi önkormányzat szerint "védelem alá helyezték" a gyárat a mostani tulajdonosokkal szemben, aminek a szükségességét a NAV razziája is igazol az önkormányzat álláspontja szerint. A többségi tulajdonos, Bachar Najari - aki 2013-ban vette meg a gyár 74 százalékát - viszont ezt ellenséges felvásárlási kísérletnek tartotta az önkormányzat részéről, ezért kizárta a cégből a kisebbségi tulajdonos Pécsi Holding Zrt-t, az önkormányzat vagyonkezelőjét.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm