30 °C Budapest
Gazdag és sikeres akarsz lenni? Erre a 6 kérdésre tudnod kell a választ

Gazdag és sikeres akarsz lenni? Erre a 6 kérdésre tudnod kell a választ

2016. május 6. 11:06

Belefognál egy vállalkozásba? Akkor jobb, ha tudod, hogy a sikeres vállalkozásnak elengedhetetlen feltétele az üzleti terv. Mutatjuk, miért van erre szükség és azt is, hogyan csináld.

A CIB Bank felmérése szerint 10 kisvállalkozásból csupán 2 készít üzleti tervet. Legyél Te a kivétel, hiszen ezt azért is

érdemes elkészíteni, mert így a saját üzleti céljainkat, a leendő vállalkozásunk tevékenységét is pontosíthatjuk, ugyanakkor ez elengedhetetlen ahhoz is, hogy üzleti partnereket és finanszírozást szerezzünk.

Ha van egy jó ötleted, elképzelésed a leendő vállalkozásodról, akkor máris megvan az üzleti terved legfontosabb eleme, de még nagyon sok van hátra.

Vezetői összefoglaló

Első körben meg kell határozni egy középtávú célt, hogy mit szeretnél elérni, és hogy mindezt hogyan tervezed. Egy rövid, velős, érdekes és a legfontosabb információkat összefogó vezetői összefoglalóban szerepeltetni kell a vállalkozás fő tevékenységét, tervezett termékeit, filozófiáját, piaci helyzetét, hogy honnan lesz minderre pénz, és hogy kik a cég versenytársai.

Általános bemutató

Ezután következik a vállalkozás általános bemutatása az alapadatokkal, mint például a tulajdonosok neve, a vállalkozás formája (kft./Bt. stb.), a törvényes képviselők, a vállalkozás pontos neve, székhelye, telephelye(i), a vállalkozás fő- és melléktevékenységei, elérhetősége és a még ide kívánkozó fontosabb adatok. A szervezet felépítése és a vezetőség megismertetése szintén ide kívánkozik.

A fontosabb adatok és tudnivalók felsorolása után érdemes rögzíteni, hogy mi ösztönözte az üzleti terv megírását: például befektetőt keresel, hitelt vennél fel, vagy például pályázathoz készül az anyag. Az általános bemutatóban célszerű részletezni azt is, miért éri meg beszállni ebbe a cégbe, mi a vállalkozás küldetése, mit szeretne elérni.

Működési terv

Ebben a részben a vállalkozás részletes tevékenységét kell kifejteni, hogy hol és hogyan készülnek a termékek, hol és milyen szolgáltatásokat nyújt a cég. Például termelő vállalatnál a termelési folyamatot, a gépeket, a technológiát, a felhasznált anyagokat és know-how-t, a logisztikát és a készterméket célszerű megismertetni, egy kereskedelmi vállalkozásnál a termékportfóliót, és az értékesítést, egy szolgáltatónál a szolgáltatás folyamatát.

Ágazati elemzés

Ebben a részben a vállalkozási környezetet, az adott ágazatra vonatkozó hazai és nemzetközi trendeket érdemes összeszedni. Ide olyan elemzéseket készíthetsz, amelyek a piaci versenyt, a piac szereplőit vizsgálják, és hogy te hogyan leszel képes ebben a versenyben helyt állni.

Marketing terv

A következő szakaszban az értékesítés módjáról, a termékek és szolgáltatások áráról, a célcsoport összetételéről készíts elemzést. A marketing terv hangsúlyos eleme, hogy milyen promóciókkal, marketingkampánnyal adod el a vállalkozás termékét vagy szolgáltatását, mekkora keresletre számítasz, és ez hogyan változhat időben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pénzügyi terv

Az üzleti terv egyik legfontosabb eleme a pénzügyi terv. Ebből derül ki a leendő befektetők és hitelezők számára, hogy érdemes-e pénzt adni a vállalkozásodnak. Ki kell számolni a cég várható árbevételét, illetve a várható nyereséget. Az úgynevezett cash-flow terv havi bontásban mutatja meg a vállalkozásod várható pénzügyi helyzetét, vagyis azt, hogy lesz e finanszírozási szükséglet a vállalkozás működtetéséhez.

Az induló tőkét is fel kell tüntetni, vagyis azt, hogy az alapításkor mennyi pénzt helyeznek el tulajdonosok és befektetők a cégben. A cégek az induláskor egy darabig általában csak viszik a pénzt, és csak később lesznek nyereségesek, addig a növekedést finanszírozni kell. Ha erre nem elég az induló tőke, akkor bankhitelre, pályázati forrás vagy egyéb finanszírozás szükséges, azt is ebben a részben szükséges kiszámítani.

Persze többféle mélységű és hosszúságú üzleti terv létezik, szinte bármelyik szakaszt részletesebben is ki lehet fejteni, de a fentiek jó alapot jelenthetnek egy ütős terv elkészítéséhez.

Kérdésed van a vállalkozásokkal kapcsolatban?

Várjunk olvasóink kérdéseit a témában a penzcentum@penzcentrum.hu e-mail címen, amelyre később a CIB Bank szakértői fognak válaszolni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?