16 °C Budapest

Neked is okos a TV, hűtő, telefon? Ennek a veszélynek teszed ki magad

2016. április 25. 21:30

Az egyre okosodó és egymással az interneten keresztül kommunikáló gépek kapcsán jóval kevesebb szó esik a felhasználók biztonságáról.

Az már nem újdonság, hogy a weboldalakon keresztül adathalászok és hackerek vadásznak személyes és banki adatainkra. A legelterjedtebb védelmi megoldások is ismertek, ilyen a weboldalak hitelességét és a felhasználóval zajló kommunikáció titkosítását biztosító SSL-tanúsítvány is, amelyet egy zárt lakatot ábrázoló ikon jelöl a böngésző webcím előtti mezőjében.

Azonban az egyre okosodó és egymással az interneten keresztül kommunikáló gépek kapcsán jóval kevesebb szó esik a felhasználók biztonságáról. Pedig a Gartner kutatócég szerint 2016-ban már 2 milliárd új, összekapcsolt eszköz kerül a világhálóra. Az eszközök hitelesítése és a közöttük zajló kommunikáció titkosítása pedig éppen olyan kritikus biztonság szempontjából, mint egy weboldal és a felhasználó közötti információcsere. Ebben a harcban pedig még az út elején járunk.

Egy bébiőr felett is átvehetik az irányítást a hackerek

A nemzetközi elemzések egy irányba mutatnak: az internet of things, vagyis az egymással kommunikáló gépek belátható időn belül elképesztő távlatokat nyitnak meg. Könnyen lehet, hogy pár éven belül magától rendel majd tejet a hűtőnk, mosószert a mosógépünk. Ez a digitális evolúció pedig olyan gyors lesz, hogy a felhasználók jelentős része képtelen lesz átlátni az újonnan felmerülő biztonsági kockázatokat. Hiszen minél több okoseszközt kapcsolunk az internetre, annál több felületet adunk a tolvajoknak is a behatolásra. Talán még kevesen gondolunk rá, de egy nemzetközi teszt szerint akár a kamera képét okostelefonra továbbító bébiőr felett is átvehetik az irányítást a hackerek. De ugyanígy az okostévé kameráján keresztül is benézhetnek a lakásunkba a tolvajok - mondta el Molnár Ferenc a digitális biztonsággal és hitelesítéssel foglalkozó NETLOCK Kft. vezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

SSL-hez hasonló megoldásé lehet a jövő?

A legtöbb nagyvállalat természetesen igyekszik gondoskodni a megfelelő biztonságról, például folyamatosan frissítik a szoftvereket az okostévék estén is. Az okosotthonok, okosirodák jövőbeni védelmének egyik legbiztosabb módja lehet, ha saját domainnevet kapnak az eszközök - például a gyártók biztosíthatnak a termékeikhez dinamikus domaint -, és az SSL-tanúsítványra építve a kommunikáció ugyanúgy levédhető, mint a weboldalak és szerverek esetén.

Arra számítunk és látjuk is, hogy a gyártók is komolyan veszik az emberek privát szférájának védelmét. Olyan megoldásra van szükség, hogy ne kelljen lekapcsolnom a hűtőt az internetről vagy letakarni a tévé webkameráját, ha biztonságban akarom érezni magamat

 - összegezte Molnár Ferenc. A szakértő szerint az otthoni okoseszközökre érdemes ugyanúgy gondolni, mint egy számítógépre. Így az okostévés böngészés során is érdemes kerülni a gyanús weblapokat, de az otthoni hálózat tűzfalas védelme is növeli a biztonságot.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm