15 °C Budapest
Ki fogja megfizetni a legújabb adóreform árát?

Ki fogja megfizetni a legújabb adóreform árát?

2015. december 22. 18:00

Az uniós irányelveknek megfelelően jövő évtől az adóhatóság átvállalja az alkalmazottak adóbevallását, azonban az új rendszerben a teljes körű adminisztrációhoz egyszerre több helyről, többek között a munkáltatótól kell majd információkat bekérnie a hatóságnak, ez pedig jelentősen növelheti az érintett cégek adminisztrációs terheit.

A terveknek megfelelően 2016 tavaszán megindul a személyi jövedelemadó-bevallás reformja, amelynek legfontosabb eleme, hogy az állam átvállalja az adóbevallással járó procedúrát az adóalanytól - hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

A több mint másfél millió embert érintő jövő évi módosítás egyelőre csak azokat az alkalmazotti státuszban lévő munkavállalókat érinti, akik:

  • a tárgyévet megelőzően nem rendelkeztek mellékjövedelemmel, illetve egyéb levonható költségekkel,

  • és nincs kiskorú gyermekük.

Ugyan az utóbbi pár évben a cégek amúgy is önkéntes alapon készítették el munkavállalóik adóbevallását, elméletileg jövő évtől ezt a terhet is leveszi az állam a vállukról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonban a piaci szektor dolgozóinak adóbevallásával kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkenése mellett akár komoly problémákkal is lehet számolni, amennyiben a NAV átveszi ezt a feladatot: az adóbevallás automatikus elkészítése ugyanis nem veszi figyelembe az adóalanynak járó esetleges adó- és adóalap-kedvezményeket (pl. családi adókedvezmény). Vagyis az adóhatóságtól kapott megfelelő űrlap ("Bevallási nyilatkozat" illetve a "Bevallási ajánlat" nevű nyomtatványok) automatikus aláírásával jelentős kockázatot vállal magára a munkavállaló, hiszen nincs mód az utólagos korrigálásra.

Mellékjövedelem esetén január 31-ig az összes olyan dokumentumot be kell szereznie az adóalanynak, amely igazolja, hogy az illető máshonnan is kapott jövedelmet 2015-ben. Az anomáliát csak súlyosbítja, hogy több mint 800 ezer fiatalkorút kell még adóazonosító jellel ellátni 2016 folyamán annak érdekében, hogy 2017 év elejére a törvényi előírásoknak megfeleljenek, mivel az adóbevallásnál az űrlap kitöltéséhez erre az adatra is szükség lesz. Ez viszont ugyancsak komoly terhet ró az állami apparátusra is

- hangsúlyozta Mitrik Kornélia, a Baker Tilly Hungária bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?