Ki fogja megfizetni a legújabb adóreform árát?

2015. december 22. 18:00

Az uniós irányelveknek megfelelően jövő évtől az adóhatóság átvállalja az alkalmazottak adóbevallását, azonban az új rendszerben a teljes körű adminisztrációhoz egyszerre több helyről, többek között a munkáltatótól kell majd információkat bekérnie a hatóságnak, ez pedig jelentősen növelheti az érintett cégek adminisztrációs terheit.

A terveknek megfelelően 2016 tavaszán megindul a személyi jövedelemadó-bevallás reformja, amelynek legfontosabb eleme, hogy az állam átvállalja az adóbevallással járó procedúrát az adóalanytól - hívja fel a figyelmet a nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Baker Tilly Hungária.

A több mint másfél millió embert érintő jövő évi módosítás egyelőre csak azokat az alkalmazotti státuszban lévő munkavállalókat érinti, akik:

  • a tárgyévet megelőzően nem rendelkeztek mellékjövedelemmel, illetve egyéb levonható költségekkel,

  • és nincs kiskorú gyermekük.

Ugyan az utóbbi pár évben a cégek amúgy is önkéntes alapon készítették el munkavállalóik adóbevallását, elméletileg jövő évtől ezt a terhet is leveszi az állam a vállukról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonban a piaci szektor dolgozóinak adóbevallásával kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkenése mellett akár komoly problémákkal is lehet számolni, amennyiben a NAV átveszi ezt a feladatot: az adóbevallás automatikus elkészítése ugyanis nem veszi figyelembe az adóalanynak járó esetleges adó- és adóalap-kedvezményeket (pl. családi adókedvezmény). Vagyis az adóhatóságtól kapott megfelelő űrlap ("Bevallási nyilatkozat" illetve a "Bevallási ajánlat" nevű nyomtatványok) automatikus aláírásával jelentős kockázatot vállal magára a munkavállaló, hiszen nincs mód az utólagos korrigálásra.

Mellékjövedelem esetén január 31-ig az összes olyan dokumentumot be kell szereznie az adóalanynak, amely igazolja, hogy az illető máshonnan is kapott jövedelmet 2015-ben. Az anomáliát csak súlyosbítja, hogy több mint 800 ezer fiatalkorút kell még adóazonosító jellel ellátni 2016 folyamán annak érdekében, hogy 2017 év elejére a törvényi előírásoknak megfeleljenek, mivel az adóbevallásnál az űrlap kitöltéséhez erre az adatra is szükség lesz. Ez viszont ugyancsak komoly terhet ró az állami apparátusra is

- hangsúlyozta Mitrik Kornélia, a Baker Tilly Hungária bérszámfejtési és expat szolgáltatások szenior menedzsere.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm