2 °C Budapest

Új, olcsó hiteleket kaphatnak a vállalkozások

2015. november 3. 15:12

Feleslegesen aggódtak azok, akik attól tartottak, hogy a Növekedési Hitelprogram (NHP) kivezetésével jövőre magára hagyja az MNB a vállalati hitelpiacot. Bár az NHP felvehető összegét a jelenlegi 10 milliárdról 1 milliárd forintra csökkentik, 2016-os keretösszege 600 milliárd forint lesz, aminek a felét jövőre már devizaalapon is igénybe vehetik a kkv-k. Emellett egy piaci hitelösztönzést jelentő Piaci Hitelprogramot (PHP) is elindít az MNB.

Bejelentette a Magyar Nemzeti Bank a Növekedési Hitelprogram (NHP) 2016-os kivezetésére és a bankok piaci hitelezésre való átállítására vonatkozó terveit. Mindettől a jegybank azt várja, hogy
jövőre 250-400 milliárd forinttal, vagyis 5-10 százalékkal nő a kis-és közepes vállalatok (kkv-k) hitelállománya.

A jegybank mai sajtótájékoztatóján ismertetett - összefoglaló néven - Növekedéstámogató Program (NTP) két fontos elemből áll:

  • egyrészt 300+300 milliárd forintos (forint+deviza) keretösszeggel továbbél a Növekedési Hitelprogram (NHP) úgy, hogy felvehető összege 10 milliárdról 1 milliárdra csökken,
  • másrészt elindul egy Piaci Hitelprogram (PHP), ami nem alacsony árazást és az NHP-hoz hasonló jegybanki finanszírozást, hanem három különböző jegybanki eszköz bevezetését jelenti.

A Piaci Hitelprogram (PHP) egyik fontos eleme, hogy csökkenti az MNB a banki tőkekövetelményekben a kkv-hitelek mögött álló tőkekövetelményeket. Ennek részleteiről még egyeztetnek a bankokkal. Folyamatban van az MNB-ben egy (a lakosság esetében ismert) vállalati hitelinformációs rendszer kialakítása, amely a vállalati hitelezési kockázatok pontosabb feltérképezésében segíti a bankokat.

A fentieket egyeztették a Magyar Bankszövetséggel, a résztvevő bankoknak számszerű hitelezési vállalást kell tenniük a kkv-szegmensben.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?