5 °C Budapest

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a vállalkozások száma

MTI
2015. július 24. 08:33

Az utóbbi két évben 24 ezerrel csökkent a működő vállalkozások száma, a korábban tapasztalt növekedés visszaszorulását a Napi Gazdaság által megkérdezett szakértő szerint elsősorban az elmúlt években bevezetett szigorítások okozták.

A statisztikák alapján 2007-ben még 480 ezer vállalkozást tartottak nyilván, öt évvel később ez a szám már 600 ezer felett járt, majd stagnált. 2013 tavaszán 605 ezer cég szerepelt a nyilvántartásban, azóta apadt 24 ezerrel a társaságok száma. Az igazságügyi tárca adatai alapján a legnagyobb visszaesés Zala és Fejér megyében következett be, emellett az átlagost meghaladó mértékben csökkent a cégek száma Borsodban, Szabolcsban és Nógrádban.

Pertics Richárd, az Opten Informatikai Kft. vezetője úgy vélte, a szigorítások nyomán a cégvilág tisztulása a legális szereplőket hozza helyzetbe. A gazdaság résztvevői azonban csak akkor lehetnek sikeresek, ha alaposan utánanéznek üzletfeleiknek, erre akár ingyenes, hatósági adatbázisokat is használhatnak.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) adatbázisában 2016 januárjától nyolc állami szervezet információit lehet elérni. Bárki ingyen tudomást szerezhet majd arról, hogy egy cég megszegett-e adóügyi, fogyasztóvédelmi vagy versenyjogi szabályt. Dunai Péter, az MKIK főtitkára a lapnak elmondta: a kamara átvenné a cégbíróságtól a társaságok nyilvántartását és a kormányhivataloktól az egyéni vállalkozók jegyzékének vezetését is.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?