Fekete doboz az adózásban a közösségi taxizás

Fekete doboz az adózásban a közösségi taxizás

2015. június 9. 10:02

Viták, tüntetések, tiltások kísérik az online terjedő közösségi taxizást az egész világon. Az adószakértő szerint a hatóság által mostanában ellenőrzött Uber egy fekete doboz, a büntetések hamarosan perek sorozatát indíthatják el.

Ha egy külföldi cég magyaroknak juttat bevételt, akkor jellemzően itt nincs adózási kötelezettsége. Ezért kommunikálhatja azt az Uber, hogy betart minden magyarországi jogszabályt. Innentől kezdve az egyes sofőrök felelőssége lehet, hogy befizesse a közterhet, persze az ördög itt is a részletekben rejlik - mondta a Magyar Nemzetnek Hegedüs Sándor, az RSM DTM adótanácsadó szakértője.

Az Uber olyan, mint egy fekete doboz. Zárt rendszer, amelyről keveset lehet tudni. Nem mindegy, hogy az illető személy rendszeresen vagy csak alkalmilag végzi a tevékenységét. Utóbbi esetben egyéb jövedelemről, míg előbbi esetben önálló tevékenységből származó jövedelemről van szó. Ha rendszerességről beszélünk, akkor valóban már áfa- és bizonylatolási kérdések is szóba jöhetnek.

Ha valaki péntek esténként vagy csak hétvégén uberezik, akkor nem feltétlenül végez üzleti tevékenységet. Ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezt figyelembe veszi, akkor azon múlik a bírság, hogy a hatóság bizonyítani tudja-e, hogy milyen rendszerességgel visznek embereket az alkalmazás segítségével.

NEKED AJÁNLJUK
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?