17 °C Budapest
Sosem találod ki, mennyi vállalkozó él Magyarországon

Sosem találod ki, mennyi vállalkozó él Magyarországon

2015. március 23. 17:36

Tavaly év végén 1 millió 703 ezer bejegyzett vállalkozást tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarországon, ami 15 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A növekedés kizárólag az önálló vállalkozók számának mintegy 27 ezres emelkedéséből adódik, a társas vállalkozások száma 12 ezerrel csökkent.

A KSH statisztikai tükör című kiadványa szerint 2014. december 31-én megközelítőleg 1 millió 115 ezer önálló vállalkozó és mintegy 588 ezer társas vállalkozás volt Magyarországon.

Az összes regisztrált gazdasági szervezet száma tavaly év végén meghaladta az 1 millió 845 ezret, ami 18 ezerrel több mint egy évvel korábban. Ebből 127 ezret tettek ki a nonprofit szervezetek, ami két és félezres növekedés 2013-hoz képest. A költségvetési, illetve a költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek száma 86-tal, 12 866-ra csökkent.

A társas vállalkozások számának csökkenése jogszabályi változásokkal magyarázható a KSH szerint: a közel héttizedet kitevő korlátolt felelősségű társaságok (kft.-k) törzstőkéje 500 ezerről ismét 3 millió forintra emelkedett az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 2014. március 15-i hatályba lépésével. A statisztikai hivatal kiemeli: a legjelentősebb változás az új Ptk.-ban, hogy a betéti társaságok és a közkereseti társaságok a jogi személyiségű vállalkozások közé kerültek, valamint a nonprofit betéti társaságok és nonprofit közkereseti társaságok bekerültek a jogi személyiséggel rendelkező nonprofit szervezetek közé.

A vállalkozások főtevékenység szerinti megoszlása az előző évhez hasonlóan alakult a KSH szerint: több mint negyedük a mezőgazdaságban tevékenykedett, jelentős ágazat még az ingatlanügyletek (13,1 százalék), a kereskedelem (12,1 százalék), valamint a szakmai, tudományos - jogi, számviteli, adótanácsadói, mérnöki - tevékenység (10,5 százalék). A mezőgazdasági vállalkozások aránya az őstermelők 2008-tól kötelező regisztrációját követően nőtt meg ilyen mértékben, ezért a KSH külön-külön is megvizsgálta a társas, illetve az önálló vállalkozások főtevékenység szerinti megoszlását.

A legtöbb vállalkozást - mind társas, mind egyéni - a kereskedelemben regisztrálta a hivatal (24,1, illetve 15,9 százalék), utána következik a szakmai, tudományos tevékenység (16,8 és 13,2 százalék) és az építőipar (9,3, és 9,5 százalék).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A KSH az egy évvel korábbinál 3,5 százalékkal kevesebb, 105 ezer új vállalkozást regisztrált 2014-ben. Az új társas vállalkozások bejegyzése jelentősen, 13,8 százalékkal csökkent, az önálló vállalkozóké 3,1 százalékkal emelkedett. Az önálló vállalkozók körében újonnan nyilvántartásba vett egyéni vállalkozók száma ennél is nagyobb mértékben, 11,3 százalékkal nőtt. A kft.-k törzstőkéjének hatszorosára emelése miatt számuk az első negyedévet követően a felére esett vissza.

A társas vállalkozásokat érintő felszámolási eljárások száma 2014-ben 16 ezer volt, 61,2 százalékkal több az előző évinél. Így a 2011-2012. évi visszaesés után az elmúlt két évben ismét nőtt a felszámolások száma és jelentős mértékben meghaladta a 2009-2010. évit. Az összes eljárás 87 százalékát kft.-k körében indították. Arányaiban a legtöbb felszámolási eljárás az építőipar, illetve a kereskedelem, szállítás, vendéglátás ágazatokban indult.

A társas vállalkozást végelszámolással lezárók száma 5 és fél ezer volt, ami 2008 óta a legalacsonyabb érték, negyedével kevesebb, mint 2013-ban. A csődeljárások száma 2014-ben 88 volt, szemben az előző évi 128-cal - írja a KSH.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?