8 °C Budapest

Sosem találod ki, mennyi vállalkozó él Magyarországon

2015. március 23. 17:36

Tavaly év végén 1 millió 703 ezer bejegyzett vállalkozást tartott nyilván a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarországon, ami 15 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A növekedés kizárólag az önálló vállalkozók számának mintegy 27 ezres emelkedéséből adódik, a társas vállalkozások száma 12 ezerrel csökkent.

A KSH statisztikai tükör című kiadványa szerint 2014. december 31-én megközelítőleg 1 millió 115 ezer önálló vállalkozó és mintegy 588 ezer társas vállalkozás volt Magyarországon.

Az összes regisztrált gazdasági szervezet száma tavaly év végén meghaladta az 1 millió 845 ezret, ami 18 ezerrel több mint egy évvel korábban. Ebből 127 ezret tettek ki a nonprofit szervezetek, ami két és félezres növekedés 2013-hoz képest. A költségvetési, illetve a költségvetési rend szerint gazdálkodó szervek száma 86-tal, 12 866-ra csökkent.

A társas vállalkozások számának csökkenése jogszabályi változásokkal magyarázható a KSH szerint: a közel héttizedet kitevő korlátolt felelősségű társaságok (kft.-k) törzstőkéje 500 ezerről ismét 3 millió forintra emelkedett az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) 2014. március 15-i hatályba lépésével. A statisztikai hivatal kiemeli: a legjelentősebb változás az új Ptk.-ban, hogy a betéti társaságok és a közkereseti társaságok a jogi személyiségű vállalkozások közé kerültek, valamint a nonprofit betéti társaságok és nonprofit közkereseti társaságok bekerültek a jogi személyiséggel rendelkező nonprofit szervezetek közé.

A vállalkozások főtevékenység szerinti megoszlása az előző évhez hasonlóan alakult a KSH szerint: több mint negyedük a mezőgazdaságban tevékenykedett, jelentős ágazat még az ingatlanügyletek (13,1 százalék), a kereskedelem (12,1 százalék), valamint a szakmai, tudományos - jogi, számviteli, adótanácsadói, mérnöki - tevékenység (10,5 százalék). A mezőgazdasági vállalkozások aránya az őstermelők 2008-tól kötelező regisztrációját követően nőtt meg ilyen mértékben, ezért a KSH külön-külön is megvizsgálta a társas, illetve az önálló vállalkozások főtevékenység szerinti megoszlását.

A legtöbb vállalkozást - mind társas, mind egyéni - a kereskedelemben regisztrálta a hivatal (24,1, illetve 15,9 százalék), utána következik a szakmai, tudományos tevékenység (16,8 és 13,2 százalék) és az építőipar (9,3, és 9,5 százalék).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A KSH az egy évvel korábbinál 3,5 százalékkal kevesebb, 105 ezer új vállalkozást regisztrált 2014-ben. Az új társas vállalkozások bejegyzése jelentősen, 13,8 százalékkal csökkent, az önálló vállalkozóké 3,1 százalékkal emelkedett. Az önálló vállalkozók körében újonnan nyilvántartásba vett egyéni vállalkozók száma ennél is nagyobb mértékben, 11,3 százalékkal nőtt. A kft.-k törzstőkéjének hatszorosára emelése miatt számuk az első negyedévet követően a felére esett vissza.

A társas vállalkozásokat érintő felszámolási eljárások száma 2014-ben 16 ezer volt, 61,2 százalékkal több az előző évinél. Így a 2011-2012. évi visszaesés után az elmúlt két évben ismét nőtt a felszámolások száma és jelentős mértékben meghaladta a 2009-2010. évit. Az összes eljárás 87 százalékát kft.-k körében indították. Arányaiban a legtöbb felszámolási eljárás az építőipar, illetve a kereskedelem, szállítás, vendéglátás ágazatokban indult.

A társas vállalkozást végelszámolással lezárók száma 5 és fél ezer volt, ami 2008 óta a legalacsonyabb érték, negyedével kevesebb, mint 2013-ban. A csődeljárások száma 2014-ben 88 volt, szemben az előző évi 128-cal - írja a KSH.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem