19 °C Budapest
Mit keresett a NAV a Zámbó családnál?

Mit keresett a NAV a Zámbó családnál?

2015. február 5. 17:05

Razziázott az adóhatóság a Zámbó Jimmy tiszteletére rendezett emlékesten. A rendezvényen a sztárfellépők mellett gálavacsorára is várták a VIP vendégeket. Ezért a belépőért 10 ezer forintot kellett fizetni. Az ellenőrök többek között arra voltak kíváncsiak, vajon kaptak-e a VIP vendégek számlát a vásárlásukról.

Ebben az évben a Csepeli Munkásotthonként ismert művelődési házban rendezték meg Zámbó Jimmy éves emlékestjét. A VIP vendégeknek órákat kellett várakozniuk a svédasztalos gálavacsorára, mert a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) razziát tartott abban a helyiségben. Ez a speciális VIP jegy 10 ezer forintba került - írta meg a Blikk.

A lapot egy vendég is informálta: ez a fiatal lány mesélte el, hogy a vendégeket az adóhatóság emberei az este során elkezdték faggatni, mennyiért vették a jegyet, illetve kaptak-e számlát a vásárlásról. Ő például nem kapott, és nem is kért, nem is hiányolta. Mint mondta, a színházban sem szokott számlát kérni. A lap információi szerint négy órán keresztül vizsgálódott a NAV, és amíg nem végeztek, senki nem léphetett be a vacsoraterembe. Az említett informátornak nem is volt kedve kivárni, míg beengedik, így ő például vacsora nélkül távozott.

Az eset kapcsán Zámbó Krisztián elmondta, remek hangulatban telt az este, és ő nem érzékelt semmit az ellenőrzésből. Majd hozzátette azt is, szerinte semmi különös nincs egy ilyen ellenőrzésben, bárhol és bármikor megtörténhet. Zámbó Árpy elfoglaltsága miatt nem akart reagálni a dologra, a családi pénzügyekért felelős Marietta pedig csak annyit mondott el a lapnak: a gála remekül sikerült, másról pedig nem szeretne nyilatkozni.

Több százezren az adóslistán

Ha valaki nem ad számlát az eladott terméke után, adócsalást követ el. Hiszen így nem fizet adót a forgalma után. Ugyanígy nem fizetnek adót az adóstartozók sem, akiket a feketelista.hu-n időről időre nyilvánosságra hozott listán lehet felfedezni. A legutóbbi adatok szerint 157 835 cég van a listán, ami ellen tavaly az adótartozás behajtására végrehajtást rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A végrehajtás által érintett adótartozások összege egy év alatt 4,2 százalékkal, 1132,4 milliárd forintra növekedett - közölte a feketelista.hu gazdasági adatbázis az MTI-vel.

Ezzel múlt év végére már összesen 361 956 cég ellen volt folyamatban végrehajtási ügy. A vállalkozásoktól 924,7 milliárd, a magánszemélyektől pedig 207,7 milliárd forintot vár az adóhivatal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A működő társaságok 2014-ben 288,8 milliárd forintot fizettek be, a nem működőktől - felszámolás, csődeljárás alatt állóktól - viszont mindössze 5,5 milliárd forint érkezett a NAV számlájára. Ez utóbbi körhöz tartozóknál évről évre halmozódik az adótartozás, és alig van esély a milliárdos hátralékok behajtására.

Sokan nem vesznek egyébként tudomást arról, hogy tartozásuk lenne. Sokakat csak a végrehajtás elindítása döbbent rá adófizetési kötelezettségükre; ők tavaly 150,7 milliárd forint adótartozást egyenlítettek ki.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?