30 °C Budapest
A családi vállalkozások növekedését leginkább az NHP támogatja

A családi vállalkozások növekedését leginkább az NHP támogatja

2014. december 11. 14:54

Továbbra is optimisták a családi vállalkozások Európában: 70 százalékuk pozitív kilátásokról számolt be a következő fél évre vonatkozóan. A társaságok többsége növelni tudta bevételeit, ugyanakkor a jövedelmezőség visszaesése és a tehetséges munkaerőért folytatott harc nagy kihívást jelent számukra - derül ki a KPMG és a European Family Business által közösen végzett "European Family Business Barometer" című felmérésből.

A KPMG és a European Family Business 2013 decembere és 2014 júniusa után újból megkérdezte a családi vállalkozásokat kilátásaikról, beruházási terveikről és az előttük álló kihívásokról. A 878 válaszadó 70 százalékának pozitív kilátásai vannak a következő fél évre vonatkozóan. Ennek ellenére a jövedelmezőség visszaesése egyre többeket aggaszt: egy év alatt 9 százalékkal (47 százalékra) nőtt azon válaszadók száma, akik ezt a problémát tartják a legnagyobb kihívásnak.

A tehetségekért folytatott harc a megkérdezettek 42 százaléka szerint égető probléma a cégek számára; júniusban még 6 százalékkal kevesebb válaszadónak okozott gondot ez a témakör. Jelentősen nőtt a munkaerő költsége miatt aggódók száma: míg egy évvel ezelőtt csupán a válaszadók 15 százaléka, ma már 29 százaléka szerint ez az egyik legnagyobb kihívás, amivel szembesülnek. Éppen ezért nem is meglepő, hogy a válaszadók fele örülne a munkaerő-piaci szabályozás reformjának.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderült, hogy a családi vállalkozásokra továbbra is a növekedés jellemző. A válaszadók 54 százaléka számolt be bevételeinek emelkedéséről (júniusban ez a szám 44 százalék volt). Az utóbbi fél évben a válaszadók 48 százaléka növelte munkavállalóinak számát is.

"Magyarországon a családi vállalkozások növekedését, fejlődését az organikus fejlődés mellett leginkább a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja támogatja, ami nagy népszerűségnek örvend. Ennek ellenére még mindig probléma az alulfinanszírozottság, különösen a felvásárlások finanszírozása kapcsán. Probléma a bizalomhiány, illetve az ennek következtében kialakuló nagyon központosított vezetési struktúra, illetve az is, hogy a cégutódlásra nincs kidolgozott stratégia, ami miatt sok társaság nem tudja majd folytatni tevékenységét a jövőben" - mondta Mádi-Szabó Zoltán, a magyarországi KPMG családi vállalkozásokért felelős csoportjának vezetője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Az eredmények újból azt mutatják, hogy a családi vállalkozások fejlődnek. Ugyanakkor, ahogy azt már az előző felmérések alkalmával is láttuk, egyre nő a jövedelmezőség miatti nyomás, és aggasztó a tehetségekért folytatott harc valamint a munkáltatás komplexitása. Ez egy jelzés a döntéshozók számára, hogy sürgős beavatkozásra van szükség" - tette hozzá Roger Pedder, a European Family Business elnöke.

 

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?