23 °C Budapest
Feketén taxizók Budapesten: könnyen átverhetnek

Feketén taxizók Budapesten: könnyen átverhetnek

MTI
2014. szeptember 4. 19:00

Folyamatosan emelkedik a taxiállomás-használati megállapodással nem rendelkező taxisok száma a fővárosban a taxirendelet bevezetése óta - tájékoztat a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).

A BKK ismertetése szerint egy éve lépett hatályba a fővárosi taxirendelet, amely egységesítette a szolgáltatás feltételeit, mint például a viteldíjat, a járművek kinézetét és a műszaki követelményeket. A szolgáltatók száma 5600-ról 5000-re, a fuvarszervező vállalkozásoké pedig 21-ről 9-re csökkent. Nincs csökkenés a fővárosi havi fuvarszámban: minden hónapban körülbelül egymillió ember utazik taxival, ami 35-40 milliárd forintot hoz a taxiszolgáltatóknak.

Bár az egyéb jogsértések száma folyamatosan csökken,

az érvénytelen taxiállomás-használati megállapodással szolgáltatást végzők száma folyamatosan emelkedik; összesen 586 ilyen esetet regisztráltak egy év alatt.

Ellenőreik a próbautazásaikon többször találkoztak taxiengedéllyel egyáltalán nem rendelkező, magukat interneten hirdető, feketén fuvarozó szolgáltatókkal is. Emiatt 195 vállalkozónál kezdeményeztek eljárást az illetékes hatóságoknál, és

fejenként 600 ezer forint bírságot kapnak.

Az ellenőrök 528 taxiban olyan taxamétert találtak, amelyeket úgy befolyásoltak, hogy az az utasok megkárosítását eredményezte, emiatt 313 esetben azonnal felmondták a taxiállomás-használati megállapodást.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A jogsértések közül kiemelt a számla-, illetve a nyugtaadás elmulasztása: összesen 1971 ilyen esetet regisztráltak, vagyis az ellenőrzések 18 százalékában volt ez probléma. A BKK szerint ugyanakkor ez a probléma folyamatosan csökken az utóbbi egy évben.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44