10 °C Budapest

Ilyen kamu blokkal verhetnek át a pesti vendéglősök

Pénzcentrum
2014. augusztus 4. 14:01

Átfogó ellenőrzésbe kezd a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a budapesti vendéglátósok körében. A más régiók revizorait is mozgósító napi 24 órás fellépés célja, hogy véget vessen a vásárlókat megtévesztő visszaéléseknek és rákényszerítse a vendéglátóhelyeket, hogy bevételeikről szabályos bizonylatot adjanak. A mulasztók szigorú büntetésre számíthatnak.

A NAV fedett próbavásárlásainak tapasztalatai szerint a főváros turisták által látogatott belső kerületeiben kirívó mértéket öltött az egyébként magas árakkal működő vendéglátóhelyek bevételeltitkolása. Míg általában az ellenőrzések egyharmadában, ebben a szektorban ennek kétszeresében derül ki valamilyen szabálytalanság. A vendégeket jellemzően "nyugtának látszó blokkal tévesztik meg, azt a látszatot keltve, hogy szabályos bizonylatot adtak.

A szabályos pénztárgépi nyugta a vásárlók érdekeit is védi. A kapott "nyugtát" tüzetesebben megnézve a csalás viszonylag egyszerűen leleplezhető. A szabályos pénztárgépi nyugta legfőbb jellemzője ugyanis egy kilenc karakterből álló úgynevezett "AP szám", de az online adatforgalmú pénztárgépek által nyomtatott nyugtán egy öt karaktert tartalmazó "NAV Ellenőrző kód" is található. Természetesen ezeken túl sorszámozottnak kell lennie, valamint tartalmaznia kell a kibocsátó adószámát, nevét, címét és a kiállítás keltét, továbbá az adót is tartalmazó ellenértéket. Ha ezek bármelyike hiányzik, a nyugta nem szabályos, a vásárló pedig biztos lehet benne, hogy a vendéglátós őt is megkárosítva teszi zsebre az átvett ellenértéket.

 

Volt rá példa, hogy amikor az egyik vásárlónak ez feltűnt, a pincér szabályos pénztárgépi nyugtát csak többszöri, határozott kérésre volt hajlandó adni. Olyan is előfordul, hogy csak az alkoholos termékek eladását bizonylatolják, a többi fogyasztást már nem. Ezekben az esetekben a kasszákba be nem ütött bevétel adózatlanul vándorol a vállalkozó zsebébe.

Mindezen tapasztalatok alapján a NAV a frekventált budapesti helyszíneken átfogó ellenőrzésbe kezd, bevonva más régiók revizorait is. Az online pénztárgépektől érkező adatok alapján jogkövetőnek ítélt vendéglátóhelyeket nem kívánja zaklatni, a nap 24 órájában végzett célzott ellenőrzések (a vissza-visszatérő nyílt és fedett próbavásárlások, forgalomszámlálás) a visszaélések felszámolására irányulnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A NAV az emelt ellenőrzési szintet mindaddig fenntartja, amíg az érintetteknél a nyugta- és számlaadási fegyelemben javulást nem tapasztal. A törvénysértésen ért vendéglátósok szigorú büntetésre - az egymillió forintos felső határhoz közeli összegű bírságra, és ismételt mulasztás esetén üzletbezárásra - számíthatnak, további következményként pedig utólagos adóellenőrzéssel szembesülnek.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem