17 °C Budapest

A lakáslízing lehet a kis cégek nagy lehetősége

Pénzcentrum
2014. március 21. 13:06

Főként az új lakások iránt éledező keresletnek és a növekvő ingatlanigénnyel bíró mikro- és kisvállalatoknak köszönhetően új lendületet kaphat az idén az ingatlan- és lakáslízing piac.

Nagy számban fordulhatnak a közeljövőben az ingatlanlízing felé a hazai mikro- és kisvállalatok a működésükhöz szükséges üzleti típusú kis ingatlanok vásárlásánál - állítja friss piaci kitekintésében az OTP Ingatlanlízing Zrt. A cég arra alapozza a várakozásait, hogy a kisvállalati szegmensben egyre több vállalkozás ébred rá arra, - a gazdasági bővülés jelenleg tapasztalt gyorsulásával párhuzamosan - hogy a további fejlődésükhöz mennyire fontos az üzletvitelhez szükséges megfelelő ingatlan biztosítása.

"A pozitívabb gazdasági kilátások fellendíthetik a kisvállalatok keresletét az üzleti típusú kis ingatlanok - üzlethelyiség, telephely, iroda, rendelő - iránt. Az így felkeltett igények a lízingkonstrukció felfutását eredményezhetik, hiszen az kedvező és rugalmas finanszírozási lehetőséget biztosít az ilyen célok finanszírozására" - véli Virág Attila, az OTP Ingatlanlízing Zrt. vezérigazgatója. A bővülés forrása lehet az is, hogy sok kis cég számára a lízingfinanszírozás lehet az egyik reális mód a forrásbevonásra, ebben a formában kedvezőbb feltételekkel juthatnak pénzhez.

Ezt a várakozást támasztja alá a pénzintézet közelmúltban végzett felmérése is, amelyből kiderül, hogy a legkisebb hazai cégek is kezdik felismerni, hogy alapvetően szükséges külső finanszírozást igénybe venniük ahhoz, hogy a fejlődés útjára lépjenek. A nyolcszáz cég megkérdezésével végzett felmérés alapján a hazai mikro- és kisvállalkozások háromnegyede szerint az ágazatukban a beruházásokat tipikusan csak külső forrás - banki finanszírozás, uniós pályázat - bevonásával lehet megvalósítani.

A válaszadók közel harmada úgy látja, hogy a szektorukban alapvetően saját, banki, illetve uniós forrás együttes használatával valósulnak meg a fejlesztések, további 25 százalékuk szerint, a saját forrás és a pénzintézeti finanszírozás kombinációja a tipikus az ágazatban. "Csak minden negyedik válaszadó vélte úgy, hogy cége gazdasági szektorában jellemzően kizárólag saját forrásból valósulnak meg a beruházások" - mondja Virág Attila.

Bizakodásra adhat okot az is, hogy az éledezés jeleit mutatja az újlakás-piac. Az pénzintézet legfrissebb Budapesti Újlakás Értéktérképének elemzése szerint a megépült társasházi lakások száma körülbelül százzal nőtt tavaly Budapesten 2012-höz képest, és így 1400 fölé emelkedett. Mindeközben az új lakások iránti kereslet is élénkült, az elemzés szerint 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest Budapesten közel 10 százalékkal, 1700 közelébe nőtt az eladott társasházi lakások száma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lakáslízing szempontjából ez azért pozitív hír, mert a konstrukció legfőképp új lakás vásárlása esetén számít kedvezőnek: az induló törlesztőrészlet még alacsonyabb lehet, mint a támogatott forinthitelé, ám ez az előny öt év után sem szűnik meg. A lakáslízingnél mindez az ÁFA szabályoknak köszönhető: aki új lakást vásárol, annál a finanszírozott rész 27 százalékos forgalmi adója nem kerül be egy összegben a finanszírozásba, hanem a futamidő alatt "csepegtetve" kell megfizetni, kamatmentesen.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem