18 °C Budapest

Hogy lehet, hogy pont erre nem költenek a magyar vállalkozások?

Pénzcentrum
2014. március 3. 18:30

A hazai kis- és középvállalkozások egyelőre elmaradottak a számítástechnika, informatika és távközlés terén. Azonban a vállalkozók ezzel tisztában vannak és változtatni szeretnének rajta. Egyre többen jönnek rá arra, hogy az e területen végzett fejlesztések pozitív hatással lehetnek a vállalkozásaikra - hangzott el egy mai napon tartott sajtótájékoztatón.

A magyar KKV-k csupán hetede rendelkezik olyan eszközökkel, amik lehetővé teszik, hogy mobilak legyenek, azaz ne csak íróasztalukhoz vagy telephelyükhöz kötve érhessék el levelezésüket, vagy bármilyen fontos információt az interneten keresztül - derül ki a Magyar Telekom megbízásából, a szektor informatikai döntéshozóinak megkérdezésével végzett reprezentatív kutatásból. A vállalkozók nem is igen költenek ennek megváltoztatására: csupán összköltségük kevesebb, mint két százalékát informatikai, és körülbelül három százalékát távközlési fejlesztésre. Azonban a fejlesztési szándék egyre nő, ha tehetik, vagy ha szükség van rá, a kis- és közepes vállalkozások okostelefont és laptopot vásárolnak, és döntő többségüknél (86 százalékánál) volt valamilyen informatikai vagy telekommunikációs beruházás az elmúlt két évben, harmaduk (35 százalék) pedig tervez ilyen beruházását a következő egy évre.

A kutatásból kiderül, hogy a hazai kis- és középvállalkozások többségében nem használnak laptopot, okostelefont vagy mobilinternetet, és saját megítélésük szerint sem rendelkeznek a szükséges, fejlett IT infrastruktúrával. A tíz-ötvenfős cégek háromnegyedénél a levelezési rendszert a dolgozók többsége nem tudja kívülről elérni. Ez nagyban korlátozza a kommunikáció gördülékenységét, hiszen ma már nagyon sok esetben érkezik e-mailen keresztüli megkeresés, és az ügyfél elvárja a gyors válaszreakciót. Ez azért is meglepő, mert hatvanhét százalékuk e-mailen keresztül tartja a kapcsolatot az ügyfeleivel, tehát igen fontos ez a kommunikációs forma.

A hazai vállalkozások kevesebb, mint harmadánál áll a számítógéppel dolgozók többségének rendelkezésére laptop - okostelefont és mobilinternetet csak minden ötödik cég biztosít a szellemi alkalmazottak többségének. Az is meglepő, hogy a vállalkozások majdnem fele pendrive-on, illetve CD-n tárolja adatait, ami nem feltétlenül tekinthető biztonságosnak: ma már számos felhő-alkalmazás áll a felhasználók rendelkezésére ezek kiváltására. Annak igénybevételével nem egy kézzel fogható eszközön, hanem az adott szolgáltató szerverein, vagy az interneten tárolódnának az adatok, nem állna fenn annak a veszélye, hogy ellopják a hordozót, vagy elromlik. Ráadásul így bárki hozzáférhetne cégen belül az adatokhoz, ez meggyorsítaná a közös munkát, és nem kellene attól félni, hogy egy a cégtől távozó munkaerő magával visz bizonyos adatokat.

A vállalatok informatikai rendszeréről döntő vezetők maguk is úgy gondolják, le vannak maradva: a kutatás szerint csak minden nyolcadik cégnél állították azt, hogy kifejezetten modern infrastruktúrával rendelkeznek. "A gyakorlat pedig azt mutatja, hogy a sikeres vállalkozásnak napjainkban már alapvető feltétele a stabil és biztonságos IT-háttér, amely észrevétlenül veszi körül és szolgálja ki a cégeket" - mondta el Lakatos Péter, a Magyar Telekom kis- és középvállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese, majd hozzátette: "Fontos, hogy konkrét, a KKV-k igényeire szabott megoldásokkal és szolgáltatásokkal segítsük őket. Ezeket a szolgáltatásokat pedig úgy kell nyújtani, hogy az ügyfeleknek a lehető legkevesebbet kelljen vele foglalkozniuk, de mégis biztosak lehessenek abban, hogy azok az elvárásoknak megfelelően, és biztonságosan működnek."

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Telekom a fenti piaci igényekhez igazodva új irodai informatikai eszközöket, elsősorban laptopokat, valamint azokhoz igénybe vehető mobilinternet csomagot kínál mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak, kezdeti beruházási költségek nélkül. Az új ajánlatuk része, hogy első alkalommal be is üzemelik a megrendelt informatikai eszközöket, továbbá - helyszíni segítségként - átmentik a régi gépen tárolt adatokat az új eszközökre.

 

NEKED AJÁNLJUK
EZT OLVASTAD MÁR?