11 °C Budapest

Úszik a pénztárgépcsere?

Pénzcentrum
2013. március 5. 08:32

Nagy valószínűséggel nem tarthatók a jogszabályban megjelölt időpontok a pénztárgépek átállítására, van olyan kereskedő, akinél csak jövőre nyúlhatnának hozzá az érintett szoftverekhez - írja a Napi Gazdaság.

Pénteken egyeztettek a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) a pénztárgépek cseréjéről a piaci szereplők által delegált szakértők, elképzelhető ugyanis, hogy az átállásra megszabott határidők (május 1., türelmi idő június 30. és december 31.) nem tarthatók.

A számítástechnikai háttérnek két problémával kell szembenéznie. A számítógépen alapuló gépeknél (idetartoznak a legnagyobb nemzetközi láncok, így diszkontok, hiperek és szuperek) mindenképpen hozzá kell nyúlni a szofverhez, ami anyavállalati szintű beavatkozást igényel. Olyan tranzakciókat (például a sztornózás, amire ugyancsak online lesz kíváncsi a NAV) is applikálni kell a rendszerbe, amelyek komoly programozást igényelnek. A fejlesztés több hetet vesz igénybe, nem beszélve a hosszú tesztidőszakról, ami az adóhivatal e célra üzembe állított rendszerében történne (bár utóbbi még fel sem állt).

Ez a munka alapvetően kisebb fejtörést okoz a fejlesztőknek, ám az anyavállalatok számítástechnikai fejlesztési üteme a leányvállalati igényekhez igazodik. Így van olyan magyar leány, amelyik legközelebb jövő év elején kapott lehetőséget arra, hogy emiatt belenyúljanak a konszernt kiszolgáló háttérprogramba. Ám ha lenne is a magyar pénztárgépcsere-ütembe passzoló időpont, a helyzetet nehezíti, hogy a NAV egyelőre csak arról nyilatkozott, milyen műszaki paramétereknek kell megfelelniük a gépeknek, arról nem (ez március 20-án várható), hogy mi maradhat átalakítással és mi az, ami biztosan nem.

Gondok a gépek körül

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A másik probléma, ami ugyancsak a fejlesztőknek okoz fejtörést, hogy szükség lesz olyan, a pénztárgéphez csatlakoztatott hardverre is, ami "online-osítja" a rendszert, ezt pedig le kell gyártani és engedélyeztetni is kell. A hírek szerint négy-öt cég van, amelyik ugrásra kész a gyártásban (250 ezer pénztárgép működik, ebből 200 ezerhez kell hozzányúlni vagy cserélni.) A nyolc hónapos engedélyezési időszakot a jogszabály 15 napra rövidítette le, ám még mindig kérdés, hogy a gyártók képesek-e időben teríteni és engedélyeztetni az eszközöket, ráadásul mindezt a kereskedőknek hitelesíttetniük is kell.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 27. kedd
Edina
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem