Úszik a pénztárgépcsere?

Pénzcentrum
2013. március 5. 08:32

Nagy valószínűséggel nem tarthatók a jogszabályban megjelölt időpontok a pénztárgépek átállítására, van olyan kereskedő, akinél csak jövőre nyúlhatnának hozzá az érintett szoftverekhez - írja a Napi Gazdaság.

Pénteken egyeztettek a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) a pénztárgépek cseréjéről a piaci szereplők által delegált szakértők, elképzelhető ugyanis, hogy az átállásra megszabott határidők (május 1., türelmi idő június 30. és december 31.) nem tarthatók.

A számítástechnikai háttérnek két problémával kell szembenéznie. A számítógépen alapuló gépeknél (idetartoznak a legnagyobb nemzetközi láncok, így diszkontok, hiperek és szuperek) mindenképpen hozzá kell nyúlni a szofverhez, ami anyavállalati szintű beavatkozást igényel. Olyan tranzakciókat (például a sztornózás, amire ugyancsak online lesz kíváncsi a NAV) is applikálni kell a rendszerbe, amelyek komoly programozást igényelnek. A fejlesztés több hetet vesz igénybe, nem beszélve a hosszú tesztidőszakról, ami az adóhivatal e célra üzembe állított rendszerében történne (bár utóbbi még fel sem állt).

Ez a munka alapvetően kisebb fejtörést okoz a fejlesztőknek, ám az anyavállalatok számítástechnikai fejlesztési üteme a leányvállalati igényekhez igazodik. Így van olyan magyar leány, amelyik legközelebb jövő év elején kapott lehetőséget arra, hogy emiatt belenyúljanak a konszernt kiszolgáló háttérprogramba. Ám ha lenne is a magyar pénztárgépcsere-ütembe passzoló időpont, a helyzetet nehezíti, hogy a NAV egyelőre csak arról nyilatkozott, milyen műszaki paramétereknek kell megfelelniük a gépeknek, arról nem (ez március 20-án várható), hogy mi maradhat átalakítással és mi az, ami biztosan nem.

Gondok a gépek körül

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A másik probléma, ami ugyancsak a fejlesztőknek okoz fejtörést, hogy szükség lesz olyan, a pénztárgéphez csatlakoztatott hardverre is, ami "online-osítja" a rendszert, ezt pedig le kell gyártani és engedélyeztetni is kell. A hírek szerint négy-öt cég van, amelyik ugrásra kész a gyártásban (250 ezer pénztárgép működik, ebből 200 ezerhez kell hozzányúlni vagy cserélni.) A nyolc hónapos engedélyezési időszakot a jogszabály 15 napra rövidítette le, ám még mindig kérdés, hogy a gyártók képesek-e időben teríteni és engedélyeztetni az eszközöket, ráadásul mindezt a kereskedőknek hitelesíttetniük is kell.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25