5 °C Budapest

Úszik a pénztárgépcsere?

Pénzcentrum
2013. március 5. 08:32

Nagy valószínűséggel nem tarthatók a jogszabályban megjelölt időpontok a pénztárgépek átállítására, van olyan kereskedő, akinél csak jövőre nyúlhatnának hozzá az érintett szoftverekhez - írja a Napi Gazdaság.

Pénteken egyeztettek a Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) a pénztárgépek cseréjéről a piaci szereplők által delegált szakértők, elképzelhető ugyanis, hogy az átállásra megszabott határidők (május 1., türelmi idő június 30. és december 31.) nem tarthatók.

A számítástechnikai háttérnek két problémával kell szembenéznie. A számítógépen alapuló gépeknél (idetartoznak a legnagyobb nemzetközi láncok, így diszkontok, hiperek és szuperek) mindenképpen hozzá kell nyúlni a szofverhez, ami anyavállalati szintű beavatkozást igényel. Olyan tranzakciókat (például a sztornózás, amire ugyancsak online lesz kíváncsi a NAV) is applikálni kell a rendszerbe, amelyek komoly programozást igényelnek. A fejlesztés több hetet vesz igénybe, nem beszélve a hosszú tesztidőszakról, ami az adóhivatal e célra üzembe állított rendszerében történne (bár utóbbi még fel sem állt).

Ez a munka alapvetően kisebb fejtörést okoz a fejlesztőknek, ám az anyavállalatok számítástechnikai fejlesztési üteme a leányvállalati igényekhez igazodik. Így van olyan magyar leány, amelyik legközelebb jövő év elején kapott lehetőséget arra, hogy emiatt belenyúljanak a konszernt kiszolgáló háttérprogramba. Ám ha lenne is a magyar pénztárgépcsere-ütembe passzoló időpont, a helyzetet nehezíti, hogy a NAV egyelőre csak arról nyilatkozott, milyen műszaki paramétereknek kell megfelelniük a gépeknek, arról nem (ez március 20-án várható), hogy mi maradhat átalakítással és mi az, ami biztosan nem.

Gondok a gépek körül

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A másik probléma, ami ugyancsak a fejlesztőknek okoz fejtörést, hogy szükség lesz olyan, a pénztárgéphez csatlakoztatott hardverre is, ami "online-osítja" a rendszert, ezt pedig le kell gyártani és engedélyeztetni is kell. A hírek szerint négy-öt cég van, amelyik ugrásra kész a gyártásban (250 ezer pénztárgép működik, ebből 200 ezerhez kell hozzányúlni vagy cserélni.) A nyolc hónapos engedélyezési időszakot a jogszabály 15 napra rövidítette le, ám még mindig kérdés, hogy a gyártók képesek-e időben teríteni és engedélyeztetni az eszközöket, ráadásul mindezt a kereskedőknek hitelesíttetniük is kell.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem