Orbán: Új rendszer épül az EU-s források kifizetéséhez

Pénzcentrum
2012. július 19. 14:32

A kis- és mikro vállalkozások fejlesztésére koncentráló Új Széchenyi terv keretében még 1700 milliárd forintra lehet pályázni, a terv népszerűségét pedig jelzi, hogy átlagosan percenként érkezik egy új pályázat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez - mondta Orbán Viktor, aki az NFÜ mai rendezvényén az ügynökség legfőbb reform pontjairól adott számot. A pályázati rendszer javításához tartozik, hogy a kormány egy 50 milliárd forintos önerő alapot hoz létre az elégtelen önerővel rendelkező vállalkozások segítésére - tette hozzá.

2007 és 2013 között a programok teljes keretösszege 8209 milliárd forint, amiből eddig 2720 milliárd forintot fizettek ki 30 750 projektre. Jelenleg nagyjából 1700 milliárd forint értékben lehet még pályázni - mondta Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke, az elmúlt évek eredményeit értékelve. Az idei első pályázatok kiértékelése már megtörtént, az ügynökség azonban igen leterhelt. Az Új Széchenyi terv leginkább a kis- és mikro vállalkozások fejlesztésére koncentrál - tette hozzá az elnök.

A kifizetések tekintetében Magyarország az EU 27 tagállamából az 5. helyen áll 6860 millió eurós nettó kifizetéssel. Jelentős azonban a kifizetési késedelem is, a hazai hatóságok kezén 146 milliárd forint halad át éppen, a projektek végrehajtási késedelme miatt viszont 515 milliárd forint kifizetése késik, amely be sem érkezett még az országba. Ez azonban nem meglepő, ha azt vesszük alapul, hogy a kifizetések átlagos átfutási ideje meghaladja a 600 napot.

A 2007-2013-as időszak lezárása 2015-2016-ban történhet meg, jelenleg 100 százalék az esély arra, hogy ekkorra lehívjuk az elérhető uniós források 100 százalékát. Az uniós finanszírozási gyakorlatot alapul véve 2013-2014-ben nem fognak EU-s pénzek érkezni, ezért ebben az időszakban a becslések szerint 80 milliárd forintos összeget hazai forrásból kell majd fedezni.

Változtatásra szorul a rendszer

Az EU-ból érkező források fontosságát jelzi, hogy az EU-ból érkező pénzek a hazai fejlesztési források 90 százalékát fedik le. Ha tehát nincsenek EU-s források, nincs magyar fejlesztés politika - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök azonban kifejezte elismerését is a vállalkozók felé, akik hajlandóak úgy belevágni az EU-s pályázatokba, hogy akár 600-900 napot is várnak a finanszírozásra. A Széchenyi tervre mégis percenként érkezik átlagosan egy új pályázat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az NFÜ rugalmatlan, túlságosan nehézkesen működik. A következő két évre ezért új rendszerre van szükség - mondta Orbán Viktor. Az új rendszer kiépítésében a Kereskedelmi Kamara is részt vesz majd. Az első lépések azonban már megtörténtek. Ezek közé tartozik a felesleges bizottságok megszüntetése, a kormányzás centralizálása, ide tartozik a 30 százalékos előleg kifizetésének általánossá tétele, és egy önerő alap felállítása, amely 50 milliárd forintnyi költségvetési pénzből segítheti az önerő híján pályázni nem képes vállalkozásokat.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm