Bajban a szegény vállalkozók hitele

2012. július 4. 09:32

Az eredeti tervben szereplő 400 helyett 141 hitelt tud kihelyezni a szegények vállalkozását segítő kísérleti program, mely végrehajtói szerint munkahelyeket teremt. A Kiútprogram keretében összesen 71,5 millió forintnyi szociális mikrohitelt helyeznek ki júliusig, fedezet nélkül.

"Az eredeti tervben összesen 400 hitel kihelyezésével számoltunk, de hamar kiderült, hogy az elképzelés túl ambiciózus volt" - mondta lapunknak Sárkány Csilla, a Kiútprogram szakmai vezetője. Eddig 109-en, elsősorban szegénységben élő romák jutottak hitelhez, és további 32 felvételt készítettek elő. "Az érintett ügyfelek várhatóan július elejéig megkapják a hitelt" - tette hozzá.

A program gazdái ennek ellenére nem csalódottak. A program szakmai vezetője szerint sikerült bebizonyítani, hogyha valaki nagyon elszánt, üzleti érzékkel, szorgalommal rendelkezik, és megkapja az induláshoz szükséges kisösszegű hitelt, valamint egy segítő mentort, akkor ki lehet törni a mélyszegénységből, a segélyezetti létből.

A program felénél felülvizsgáltuk a módszert - tájékoztatott Molnár György, a Kiútprogram igazgatósági tagja. Javítottunk az ügyfélkiválasztás módszerein, rugalmasabbá tettük a csoport-alakítást és a hitelterméket, és a terepmunkások is sokkal tapasztaltabbak lettek - mondta a Magyar Tudományos Akadémia kutatója. Ennek eredményeként sokat javult a fennmaradási arány, a második ütemben, idén március végéig létrejött vállalkozások több mint 80 százaléka működik jelenleg - hangsúlyozta Molnár György, míg korábban 40-50 százalékos volt ez az arány.

Az EU illetékesei, egy közelmúltbeli pozsonyi konferencián arról beszéltek, hogy a mi tapasztalatainkat is fel kívánják használni az újonnan indítandó szociális mikrohitelprogramok kialakítása során - hangsúlyozta a Kiútprogram igazgatósági tagja. "A magyar állami támogatás megszüntetésével és az EU-s kísérleti szakasz kifutásával megnő az eddig is több mint 50 millió forintot kitevő magánforrások szerepe" - tette hozzá. A programban összesen 400 millió forint hitel kihelyezését tervezték.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így működik a program
Az eredeti programot Mohamed Yunus dolgozta ki Bangladesben, hogy az emberek kitörhessenek a mélyszegénységből, azonban a magyar pilotot nem lehet összehasonlítani ezzel, hiszen teljesen más a szabályozói környezet, a fejlettségi szint és a társadalom is. A magyar kísérleti programban 5 fős csoportokat alkotva vágtak bele a részt vevők saját vállalkozásukba, de tanácsokkal és egy közös tartalékalappal is segítették egymás munkáját. A részt vevőket azzal motiválták, hogy a következő csak akkor kapta meg a hitelt, ha az előtte lévő vállalkozó már megkezdte a visszafizetést. A csoportokat terepmunkások segítették, akiket gyakorlati szakemberek, tudósok, kutatók segítségével képeztek ki. A Kiútprogram modell legfőbb sajátossága a terepmunkások (mentorok) állandó jelenléte és támogatása, működése nem a bankokéra, hanem a vállalkozásfejlesztő programokéra hasonlít.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem