Padlón a barkácspiac Magyarországon, nehéz helyzetben a festékgyártók

Pénzcentrum
2012. május 13. 14:04

Növelni tudta árbevételét a tavalyi esztendőben hazánk meghatározó festék- és vakolatgyártója, a Poli-Farbe Vegyipari Kft. Jól startolt a festékgyár által életre hívott shop-in-shop koncepció is az első hónapok üzleti eredményei alapján. A Pannon Festék Hálózat lapunkat arról tájékoztatta, hogy már 140 szakkereskedés csatlakozott hozzájuk.

A vállalat árbevétele évek óta dinamikusan növekszik annak ellenére, hogy az építőipar és a barkácspiac egyértelmű hanyatlásban van Magyarországon. A Poli-Farbe üzleti eredményeit nagyban befolyásolta a magas benzinár, illetve a forint rossz helyzete a dollárhoz és az euróhoz képest, mivel az alapanyagok jelentős részét a cég külföldi forrásból szerzi be. A vállalat a költségeknek csak egy részét tudta továbbhárítani a vásárlóira.

A 33 milliárdosra becsült hazai festékpiac forgalmának 70 százalékát három nagyvállalat adja, közülük a Poli-Farbe az egyetlen, amelyik gyártó cég és magyar tulajdonban van. A festék vásárlások döntő hányada a szakkereskedésekben zajlik, a hipermarketeket és barkácsáruházakat ritkábban választják a vásárlók, így a Poli-Farbe árbevételének döntő hányadát is a szakkereskedések adják. A vállalat a közös fellépés, az egységes kommunikáció és a magyar vásárlók megnyerése érdekében életre hívta a Pannon Festék Hálózatot tavaly ősszel, amelyhez eddig 140 magyar tulajdonú szakkereskedés csatlakozott.

Piackutatások szerint az egy főre jutó festékvásárlás tavaly az 1998-as szintre esett vissza. A Poli-Farbe a festék piac szűkülését, a kereslet további csökkenését és agresszív árversenyt prognosztizál az idei esztendőre azzal, hogy a szakkereskedések egy része nem lesz képes életben maradni. A vállalat emiatt racionalizálja működését és jobban koncentrál azon célcsoportok felé, akik jelentősebb felújítások helyett a festésben látják az otthonszépítés megoldásait.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 22:37
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38