15 °C Budapest

Százmilliárdok az adminisztráció csökkentésére, milliárdok a nagyberuházásokra

Pénzcentrum
2011. november 17. 13:32

Az októberi 100 milliárd forint értékű nagyberuházások után, szerdai ülésén a kormány egy 9 és egy 16,1 milliárd forintos környezetvédelmi és egy 3 milliárdos műemlék felújítási beruházásról döntött. A kormány határozott arról is, hogy a vállalkozások adminisztratív terheit csökkentő 400 milliárd forintos programot indít útjára - közölte Giró-Szász András kormányszóvivő csütörtökön Budapesten.

A kormányszóvivő elmondta: a vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére a kormány idén már indított egy 105 milliárdos programot, ez növekszik 400 milliárd forinttal. A program végeredménye egyszerűbb társasági adóbevallás, és adatszolgáltatás lesz. Létrejön az e-vállalkozás internetes felület, amelyen minden ügyüket intézhetik majd a cégek. A program 2014-re érik be - mondta a szóvivő. Abban az évben - a hatására - a GDP 1,3-1,4 százalékkal emelkedik, a költségvetés 100 milliárd forint többlet bevételhez jut, és 100 ezer új munkahelyet eredményez.

Gáláns bérkompenzáció: 100 milliárdot bukhat a költségvetés
Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban beszámolt, a munkáltatók béremelési hajlandóságától függ majd, hogy kinek, mennyi pénz marad a zsebében jövőre. Jelentős motiváció lehet a parlament költségvetési bizottsága által javasolt adókedvezmény, még akkor is, ha ehhez minden alkalmazott bérét a kormány által elvárt mértékben kell emelni. A lapunk által megkérdezett adószakértő szerint több mint 200 milliárd forint eshet ki a kompenzáció révén az államháztartásból, szemben a kormány által erre a célra tervezett 100 milliárd forinttal.
Bővebben: Gáláns bérkompenzáció: 100 milliárdot bukhat a költségvetés


Giró-Szász András megerősítette azt a hírt, hogy az egyszerűsített vállalkozási adó (eva) kulcsa jövőre 37 százalék, a bevételi határ pedig 30 millió forint lesz - erről is szerdán döntött a kormány. Bővebben: Kivérzett az eva: 37 százalék lesz a kulcs, 7 millió felett éri meg

Újabb nagyberuházások

A kormányszóvivői tájékoztatás szerint a közép-dunavidék hulladékgazdálkodás javításához szükséges 9 milliárd forintos költségből 7,6 milliárdot vállal az EU. A beruházás 650 ezer ember életminőségét javítja 167 településen. A beruházás keretében elkészül - egyebek mellett - 306 hulladéksziget, egy átrakó és három válogató is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A másik környezetvédelmi projekt 103 hulladék lerakó rekultivációját tartalmazza, Pest-, Csongrád-, Komárom-Esztergom- és Békés megyében. Ez a beruházás 550 ezer embert érint, és munkahelyeket is teremt. A 16,1 milliárd forintos költség 15 százaléka a magyar állam saját forrása, a többi uniós támogatás.

A szerdai kormányülésen eldöntött műemlék felújítás a hatvani Grassalkovich-kastélyra és a hozzá tartozó parkra vonatkozik, amelyre 3 milliárd forint fordítható, az Új Széchenyi Tervből. Itt kap helyet majd az országos vadászati múzeum, és egy ökoparkot is kialakítanak a területen.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm