Te is kaphatsz az "ingyen" pénzből: ez kell hozzá

Pénzcentrum
2011. november 2. 05:28

Komoly gondokat okoz a hazai kis- és közepes vállalkozások számára, hogy gyakran ütköznek nehézségekbe növekedésük és innovációik finanszírozása terén. Pedig a finanszírozáshoz való hozzájutás a vállalkozások indításának és kibővítésének létfontosságú feltétele. Éppen ezért az EU különböző formákban kínál finanszírozást a kis cégek részére, hogy így támogassa őket ebben a viharos gazdasági környezetben. Első látásra a különböző támogatások "ingyen" pénznek tűnnek, de azért akadnak olyan előírások, kötelezettségek, melyek jókora költséget rónak a vállalkozásra. Gondos tervezéssel azonban ez a költség is jelentősen csökkenthető.

A kis- és középvállalkozások képezik az európai gazdaság tartógerincét. Éppen ezért támogatásuk, a tevékenységeikhez, bővülésükhöz, valamint fejlesztésükhöz nyújtott pénzügyi segítség prioritásként szerepel az Európai Unió hosszú távú céljai között. Egyrészt közvetlenül, közösségi szinten meghirdetett projektek formájában, másrészt nemzeti, regionális szinten elosztott források által igyekszik az unió motiválni és lökést adni a vállalkozásoknak. Ez nem csupán projekteket jelent, hanem garanciát, hiteleket, és pénzügyi eszközöket is.

Magyarországon a nemzeti szinten elosztott "brüsszeli források" a fejlesztési operatív programokon keresztül gyűrűznek le a vállalkozásokhoz. Kezelésükkel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) a megbízott. Hazánk 2007 és 2013 között 22,4 milliárd eurós uniós támogatásban részesül, hogy felzárkózhasson a fejlett országokhoz. Az NFÜ portáljáról áttekintő képet kaphatunk a Magyarországon működő vállalkozások számára kínált, államilag támogatott hitel- és tőkeprogramokról, pályázatokról és garanciaeszközökről.

Első lépések: a pályázás buktatói

Egy-egy pályázat elkészítésekor fontos az alapos, mindenre kiterjedő információszerzés, illetve ezen túlmenően a jogszabályok, eljárási előírások pontos ismerete, az esetleges változások nyomon követése, hiszen az mindezek be nem tartása mind-mind a pályázat elutasításához vezethetnek. Az NFÜ tapasztalatai szerint a leggyakoribb hiba, hogy a pályázók a pályázati csomagnak nem a legfrissebb verzióját ismerik és használják. Gyakran fordulnak elő nyomtatási hibák is, melyek a kitöltő program nem megfelelő használatából, illetve hibás kitöltésből adódnak. Bár kétségkívül meglepő, de a nagy sietség közepette gyakori probléma az is, hogy a pályázók elfelejtik aláírni a beadott pályázatokat.

A pályázatokhoz projektektől függően további dokumentumokat is csatolni kell, melyekkel kapcsolatban a pályázati útmutató ad iránymutatásokat. A legtöbb kimaradó dokumentum természetesen hiánypótlás keretében pótlólag beadható, de javasolt minden rendelkezésre álló iratot, nyilatkozatot beküldeni a pályázattal, ezzel is gyorsítva az elbírálási folyamatot. A benyújtandó mellékleteknél mindig ügyeljünk azok érvényességére és hitelességére. A beadási határidők, illetve a hiánypótlási időszak pontos betartásának hiánya is sok esetben okozhatja egy jó projekt támogatásának elmaradását.

Nincs könnyű dolga tehát a résztvevőknek. A pályázati előírások helytelen és/vagy félreértelmezéséből, egyes kizáró okok figyelmen kívül hagyásából, a jogszabályok hiányos ismeretéből adódóan előfordulhat, hogy a pályázók az adatlapot nem megfelelően töltötték ki, vagy egyes esetekben még a pályázat beadására sem jogosult a pályázó. Éppen ezért javasolt szakértő segítségét kérni, mielőtt a pályázat elkészítését megkezdjük, megkímélve magunkat a felesleges anyagi terhektől is.

Előfinanszírozás és önerő: tőke híján nehéz pályázni

A legtöbb hazai kis és középvállalkozás már indításakor alultőkésített, így hatalmas gondokat okoz számukra a projektek megvalósításához szükséges önrész előteremtése. Sőt, a rendszer még ennél is többet követel tőlük: lévén a legtöbb EU-s pályázat utófinanszírozott, a ténylegesen elnyert uniós forrást is a nyerteseknek kell megelőlegezniük, amit később, a pályázat lezárultával persze visszatérít az unió. Nagy kérdés tehát, hogy milyen lehetőségei vannak egy finanszírozási gondokkal küzdő vállalkozásnak.

 

Egy tipikusnak mondható előfinanszírozási konstrukció látható a fenti diagramon. A példánkban szereplő vállalkozás egy 100 millió forintos beruházást kíván megvalósítani, melyre 50 millió forintos uniós, vissza nem térítendő támogatást nyert el. A vállalat teljes önereje 30 millió forint. Ezt az önerőt kell kiegészítenie még 20 millió forint banki hitellel, hogy a szükséges teljes önrészt összegyűjtse. Ugyanakkor az utófinanszírozás miatt a támogatás teljes összegét is kölcsön kell kérnie a cégnek a banktól, melyet azonnal vissza is fizet, amint a támogatás megérkezik.

A megvalósítási időszakban így plusz kamatterhek keletkeznek, s ezt csak tovább fokozza a kifizetések szokásos késlekedése. Egy vállalat ugyanis nehezen tudja kiszámolni, mikor érkezik meg az ígért támogatás, mikor tudja a kölcsönét visszafizetni a banknak. Ez már a tervezés kezdeti fázisától gondokat okoz, a vállalatot pénzügyi bizonytalanságban tartja, s a bank kockázatait növeli, , hiszen a bank azon túl, hogy a céghez kapcsolódó kockázatokat viseli, a beruházás megvalósításán túl a támogatások lehívásához kapcsolódó adminisztráció helyességét és a tényleges kifizetés kockázatát is futja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tekintettel arra, hogy a banki kockázatok egy támogatással egybekötött finanszírozás esetrén ilyen sokrétűek és a kifizetések gyakorta elhúzódnak, a támogatás előfinanszírozás nem közkedvelt banki megoldás és maga a támogatás sem jelent erős .banki fedezetet.

Fellegi Tamás: tovább kell gyorsítani az uniós kifizetéseket
Ahhoz, hogy Magyarország az összes rendelkezésére álló európai uniós forrást fel tudja használni, tovább kell gyorsítani a fejlesztési források kifizetését - mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter a Versenyképességi Operatív Programok éves konferenciáján múlt hét csütörtökön.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ), a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt., és az Európai Bizottság közös rendezvényén Fellegi Tamás hangsúlyozta: a heti kifizetések értéke a korábbi átlagos 5,5 milliárd forintról legutóbb 35,1 milliárd forintra emelkedett. Dinamikusan nőtt a szerződött projektek száma is: a korábban jellemző 103 helyett átlagosan 174 szerződést kötnek hetente - mondta a miniszter, valamint hozzáfűzte, hogy az utóbbi egy évben összesen 2 697 projektre kötöttek támogatási szerződést 93 milliárd forint értékben.

Az első egy-másfél év működési tapasztalatainak ismeretében a múlt hónapban jelentős szervezeti átalakítás indult meg a fejlesztési minisztériumban. Az egyszerűbb pályáztatás érdekében a folyamatos megnyíló pályázati kiírások átgondolt, összehangolt keretben jelennek meg. Széles körben érhető el az elektronikus pályáztatás lehetősége, rövidebbek az adatlapok, jelentősen csökkent az adatmezők száma. Egyszerűbb a nyilatkozattétel, sokkal kevesebb a beadandó melléklet. A rendszer további gyorsítása érdekében elvégzendő feladatokat egy készülő kormányhatározat foglalja majd össze.


Gyógyír a bajra?Hitellel kombinált uniós támogatás az új irány

Újdonság, hogy a tőkeszegény, de nyertes pályázat birtokában lévő vállalkozások forrásainak biztosítására garanciát biztosít európai uniós forrásból a kormány. Októbertől az Új Széchenyi Terv keretében Kombinált Hitel Garancia (KHG) elnevezésű eljárás mellett lehet pályázni a Gazdasági Operatív Programban (GOP), illetve a Közép Magyarországi Operatív Programban (KMOP) a legújabb komplex vállalati technológia-fejlesztésre, valamint a logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztésére meghirdett kiírásokra.

Az új eljárás keretébe bevont kiírások elsődleges célja a kkv-k számára a vissza nem térítendő támogatások mellett a vállalkozások üzleti és projekt elképzeléseinek megvalósításához szükséges források biztosítása. A pénzügyi háttér megteremtésével kívánja a NFÜ támogatni a vállalkozások forgalmának, piaci részesedésének, és árbevételének növelését. "Ahhoz, hogy ösztönözzük a fejlesztési beruházásokat nem csak támogatást, hanem a megvalósításhoz szükséges egyéb forrást is biztosítani kívánjuk a vállalkozóknak." - mondta el Siba Ignác, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatója.

Az új kiírás lebonyolítása egyablakos rendszerben, a hitelintézeteknél történik, úgy, hogy a bank a projekt megvalósítás időszakára előfinanszírozza az uniós támogatást. Egyszerűsítést jelent az is, hogy csak a finanszírozó felé kell fedezetet biztosítani. A vállalkozónak a beruházáshoz szükséges összköltség 25 százalékával kell rendelkeznie önerőként, 25 százaléka vissza nem térítendő uniós támogatásból, a másik 50 százalék pedig kedvezményes bankhitelből áll. A felvehető hitel összege maximum 500 millió forint lehet.

A korábbi hírek szerint eddig öt bank; az OTP Bank, a Magyar Fejlesztési Bank, a Citibank, a K&H Bank és a Gránit Bank Zrt. csatlakozott a programhoz. A pályázat kedvező feltételek mellett kínál forrásokat a vállalkozásoknak, hiszen hitel- és támogatási igényüket a résztvevő hitelintézeteken keresztül intézhetik. Szabó István, a Citibank ügyvezető igazgatója szerint a KHG egyszerű, hatékony és biztonságos rendszer lesz, a szolgáltatás előnyt jelent minden, a programban résztvevő szereplőnek. "Ügyfeleinknek átlátható, gyors és kevesebb adminisztrációval járó igénylési folyamatot tudunk biztosítani, a MAG Zrt.-hez kizárólag hitelképes vállalkozások ígéretes beruházási tervei jutnak el, nekünk pedig az a fontos, hogy a beruházó cég növekedési pályára léphet, és így a várhatóan komplexebb banki igényeket felkészült csapatunkkal örömmel szolgáljuk ki."- hangsúlyozta Szabó István. "Ha a két pályázati konstrukcióban beválik az új eljárás, akkor a jövőben kiterjeszthetik más pályázatokra is." - mondta Siba Ignác.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?