Na ezért kell a hitel - pedig sokan bedőltek

Pénzcentrum
2011. október 29. 12:11

Bár évről-évre egyre több olyan cég van, amelyik nem bírja a piaci versenyt, szép számmal akadnak olyan vállalatok, amelyek bátran mernek fejleszteni. Új gépeket vásárolnak, nagyobb irodát bérelnek, szélesítik árukészletüket. A legtöbben ezeket a fejlesztéseket valamilyen vállalati hitelből fedezik - a bankok pedig szép lassan ismét nyitnak feléjük.

A három éve kezdődött gazdasági válság óta évente növekvő számban kerülnek felszámolásra vállalkozások. Az elmúlt három esztendő alatt a hazai cégnyilvántartásban szereplő mintegy 600 ezer cég közül megközelítően ötvenezer jutott erre a sorsra. 2009 szeptembere és 2010 szeptembere közötti egy esztendő alatt 16 761 cég húzta le felszámolással a rolót, azaz a felszámolások száma egyetlen esztendő alatt tíz százalékkal növekedett.

Elemzők a folyamatos növekedést elsősorban azzal magyarázzák, hogy tovább romlott a vállalkozások pénzügyi helyzete, s a cégek, amelyek elsősorban hitelből fedezték a működéshez szükséges forrásokat, ezek apadása miatt kénytelenek voltak felélni tartalékaikat. A körbetartozások növekedése, az emiatt romló céglikviditási helyzet legalább olyan erős tényező volt abban, hogy a bankok nem nyújtottak további forrásokat, valamint nem hosszabbították meg a meglevőket. A hitelezők gyakran türelmetlenné váltak az adósaikkal szemben és előfordul, hogy korábban kérik a felszámolás elindítását.

Első körben a cégek és a pénzintézetek is egyezkedni próbáltak, és sok esetben mind az üzleti kapcsolatokban, mind a banki kapcsolatokban működött a tartozások átütemezése, a fedezetekkel történő megerősítés mellett fizetési haladék engedélyezése. A gazdasági helyzet azonban tovább romlott, ezzel párhuzamosan pedig további likviditásszűkülés mutatkozott (ahol már a bankok hitelezési tevékenységének visszafogása is erőteljesebb hatást gyakorolt), a legyengült cégek pedig saját erőből egyre kevésbé tudták megoldani problémáikat. Főleg a kisebb cégek esetében jellemző, hogy mivel érdekévényesítési képességük gyengébb, előttük csak a jogi út áll nyitva mint eredménnyel kecsegtető módszer a követeléseik beszedésére.

A legnagyobb csapás azt a vállalkozói réteget érintette, amely a legnagyobb foglalkoztatói bázissal rendelkezik, vagyis a kis- és középvállalati szektort, hiszen itt a méretgazdaságossági problémák, az alultőkésítettség, és az alacsonyabb hatékonyság gyorsan éreztette hatását.

A bankszektor a válság kitörése után érezhetően csökkentette a hitelkihelyezését, szigorította a hitel-elbírálási szabályokat, többek között a kedvezőtlen gazdasági környezet, a romló hitel-porfólió, a megemelkedő forrásköltségek és hitelkamatok miatt. Az érme másik oldalán viszont - a kínálati oldal visszahúzódása mellett - ott volt a gyér kereslet is, a vállalatok ugyanis a friss beruházások és fejlesztések helyett inkább arra koncentráltak, hogy a működőképességüket fenn tudják tartani a recesszió közepette is.

Sok a bedőlés, hitelre mégis szükség van

A válság jótékony hatása viszont az volt, hogy azok a cégek élték túl a legrosszabb esztendőket, amelyek életképesek, tehát a nagyobb hullámok elvonulásával ismételten képesek fejleszteni tevékenységüket, bővítő vagy új beruházásokban gondolkodni. Ennek ellenére még mindig nem érezhető, hogy a hitelezési aktivitás élénkülne, sőt inkább stagnálásra van kilátás.

Szinte az összes vállalat életében eljön az a szakasz, amikor hitel - esetleg valamilyen más külső forrás bevonása- nélkül már nem tud tovább fejlődni. A hitelt - optimális esetben- fejlesztésre fordítják: fejleszteniük kell azért, hogy tovább tudjanak növekedni, ezáltal biztosítják (piaci) helyzetüket, stabil működésüket. Kezdő vállalkozásoknál kiemelten fontos a hitel szerepe: sok esetben csak ilyen segítséggel tudják beindítani működésüket, csak hitelből képesek megtenni az első lépéseket.

 


A fejlesztés jelentheti például az árukészlet bővítését, a vevőkör szélesítését, új eszközök, gépek vásárlását, nagyobb ingatlan vásárlását, bérlését. Ennek a fejlesztésnek az alapját a piacgazdaságban leginkább a hitel jelenti - ez a hitelezés pedig a legnehezebb piaci körülmények között sem szorul - nem szorulhat- vissza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos azonban, hogy ezeket a hiteleket a vállalat ne élje fel, ne csak a mindennapi működés nehézségeit hidalja át velük, hanem ténylegesen fejlesztésekre, értékteremtésre fordítsa az így befolyó összegeket.

Jellemző vállalati hitelek

A vállalatok, vállalkozások számára alapvetően háromféle finanszírozási típus létezik: likviditási finanszírozás, forgóeszköz- hitelkeret és beruházási hitel.

A likviditási finanszírozás leggyakoribb formája a folyószámlahitel leginkább kisebb összegű rövid lejáratú eszközfinanszírozás esetén nyújthat segítséget. Jellemző rá, hogy rugalmas finanszírozást biztosít, a hitelkeret ugyanis a számla fedezetlensége esetén automatikusan rendelkezésre áll. Előnye még, hogy a számlára befolyó összegeket a bank azonnal törlesztésre fordítja, így a vállalkozásnak kevesebb kamatot kell fizetnie.

A forgóeszköz- hitelkeret akkor lehet jó megoldás, ha a cégnek rendszeres forgóeszköz-finanszírozásra van szüksége, szeretné áthidalni a hosszú fizetési határidőket, vagy szezonális vevőkövetelései vannak. Ez a konstrukció leginkább középtávra (1-3 év ajánlott), a folyószámlahitelhez képest hosszabba futamideje.

A beruházási kölcsön leginkább hosszú távra (akár 10 évre) nyújthat megoldást, például kapacitásbővítéshez, gépbeszerzéshez, ingatlanvásárláshoz. A kölcsön lehívása egy összegben vagy a szerződésben előre rögzített ütemterv szerint történhet. A hitel legfőbb biztosítéka -általában- a beruházás tárgya.

Van, aki hitelezzen?

A bankszektorban megfigyelhető általános tendencia nem jelenti azt, hogy ne lennének a hazai piacon olyan szereplők, akik ne lennének aktívak a hitelezésben. Több bank kkv-hitelezési tevékenysége is azt mutatja, sok olyan kkv van most a piacon, amelyeket érdemes versenyképes ajánlatokkal megszólítani, hiszen jellemzően olyan cégek maradtak életben a gazdasági válság során, amelyek hitelképesek és jelentős növekedési potenciállal rendelkeznek.

Banki prognózisok szerint a következő években a kkv szektor növekedésével és a gazdaságban keringő pénzmennyiség várható növekedésével, a fizetési fegyelem javulásával várhatóan átlagosan nőnek a hitelkihelyezések és a megtakarítások is.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem