15 °C Budapest

Egy legendás magyar cég haldoklik: egész Európa ismerte

Pénzcentrum
2011. szeptember 23. 16:06

Végelszámolással megszűnik a több mint száz éve alapított Egri Nyomda Kft. A társaság szűkülő árbevétel mellett tavaly százmillió forintot meghaladó veszteséget termelt. A nyomda két éve 10 millió forintot kapott az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázójaként.

A hősidőkben még milliárdos árbevételt termelő Egri Nyomda Kft. tavaly már csak 630 milliós forgalmat tudott elérni, s ebből már csak vesztesége, százmillió forint mínusz keletkezett. Két éve a társaság az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretein belül 10 millió forintot meghaladó támogatást nyert technológiafejlesztésre - értsült a Gazdaság.hu.

A cég honlapjának főoldalán közlik a végelszámolási eljárást. A nyomda ellen több végrehajtás is indult, többségük idén, így fontos kérdése lesz a következő időszaknak, hogy sikerül-e végelszámolással lezárni a nyomda történetét, vagy felszámolásba fordul az eljárás.

A kft.-nek 54 bejegyzett tulajdonosa volt 1992 óta, jelenleg a cég két magánszemély kezében van, jegyzett tőkéje 20 millió forint - deról ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. (A kilencvenes években majdnem kétszáz milliós törzstőkéje volt.)

A társaság honlapja szerint igényes kiállítású, négyszínnyomású napilapok, könyvek, napilapok, plakátok szerepelnek a nyomda palettáján. Fő megrendelőik a Heves megyei napi és hetilapok, valamint más országos tevékenységű szervezetek, amelyek részére katalógusok, szórólapok és tájékoztató kiadványok nyomtatását vállalták.

120 éves cég tűnik el

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Egri Nyomda Rt.-t 1893. június 6-án alapították, első tulajdonosai birtokosok, jogászok, orvosok, igazgatók, egyházi pedagógusok és országgyűlési képviselők voltak. Az 1908-as londoni világkiállításon a nyomda elnyerte a Grand Prix díját, s ezután Európa számos országából érkeztek megrendelések. A második világháború okozta veszteségek nehéz helyzetbe hozták a céget, de a háború befejezése után - a munkások által elrejtett gépekkel - újraindulhatott a termelés. A társaság 1949. december 28-án köztulajdonba került.

Többszöri átszervezés után a vállalat 1977. január 1-jén a Révai Nyomda egri gyáregysége lett. A Révai Nyomdából 1988 végén vált ki a cég, és újra felvette a patinás Egri Nyomda nevet. A privatizáció során a többségi tulajdonos az Axel Springer Verlag Hamburg AG lett 1992-ben. A német kiadó négy évvel később magyar magánszemélyeknek értékesítette egri termékeit. A magyar tulajdonosok folyamatosan fejlesztették a nyomdát, de úgy tűnik, 2011-ben feladták a versenyt.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?