Egyre nagyobb a szigor a Széchenyi-kártyák piacán is

2011. szeptember 22. 14:07

Milyen lehetősége lehet ma egy vállalkozónak, gazdasági társaságnak, ha el akarja kezdeni építeni üzleti hitelcsomagját? A felesleges készpénztartás költsége egy jól felépített olcsó hitellehetőséggel a vállalat háta mögött nagyrészt kiiktatható. Erre találták ki a Széchenyi kártya programot, amiből jelenleg csak a hosszú távú beruházási hitel hiányzik, legalábbis sehol nem igényelhető. Bankok sem biztatnak minket ebben a kérdésben, többnyire az alternatívákat keresik.

2010 augusztusáig a program egyetlen terméke a Széchenyi Kártya folyószámlahitel volt. Ez lényegében egy bankkártya és egy folyószámlahitel kombinációja. A folyószámlahitel mellé az állam kamattámogatást ad. Múlt év augusztusától a Széchenyi program keretében "elérhető" a forgóeszköz- és a beruházási hiteltermék is, amelyekkel hosszabb távú fizetési nehézségek hidalhatók át vagy nagyobb beruházások finanszírozhatók. A hónap elején elindult a legújabb lehetőség is a Széchenyi Agrár Hitel.

Az alábbi hitelintézetek közül választhatunk, ha Széchenyi Kártya folyószámla, forgóeszköz hitelt szeretnénk felvenni: Erste Bank, MKB Bank, OTP Bank, Volksbank, Takarékszövetkezetek, Unicredit Bank és a legújabb hitelintézet a listában a Budapest Bank. A díjak bankonként eltérhetnek, így mindenképp érdemes felkeresni az intézmények honlapját.

A Széchenyi Kártya Programban a kis- és középvállalkozásokról (kkv) szóló törvény szerint meghatározott egyéni vállalkozás, egyéni cég, gazdasági társaság és szövetkezet vehet részt. Főszabály szerint azok a vállalkozások minősülnek kkv-nak, amelyek 250 főnél kevesebbet foglalkoztatnak. További kritérium, hogy 50 millió eurónak megfelelő forintösszegnél nem lehet több az éves nettó árbevétel, vagy a mérlegfőösszeg nem haladhatja meg a 43 millió eurónak megfelelő forintösszeget. A Széchenyi Kártya igénylés feltétele, hogy a vállalkozásnak rendelkeznie kell egy lezárt, teljes (365 napos) naptári (üzleti) évre vonatkozó beszámolóval vagy egyéni vállalkozóknál személyi jövedelemadó bevallással.


Az Agrár Széchenyi kártya bevezetésén kívül más változások is történtek a vállalati hitelezésben. A banki válaszokból az derül ki, hogy egyre nehezebb hitelhez jutni, egy-két szektorban szinte lehetetlen. Ágazatokon belüli sokféleségek miatt egyértelmű következtetést nehezen lehet levonni. Általánosságban az mondató el, hogy az elmúlt évek során bankunk portfoliójában érezhető mértékben nőtt a mezőgazdasági tevékenységet folytató cégek aránya, míg csökkenés a gépjármű- és építőipar, továbbá az idegenforgalomban tapasztalható." - válaszolta a Volksbank kérdésünkre.

A megkérdezett bankok egyöntetűen a Széchenyi kártyás hitelek iránti érdeklődés erősödéséről számoltak be, akár saját hasonló termékeik kárára is. "A Széchenyi Kártya folyószámlahitelhez nagy mértékben hasonlító konstrukcióval bankunk már évek óta rendelkezik, mely szintén nagy népszerűségnek örvend, de az áprilisi bevezetés óta a folyószámlahitellel kapcsolatos érdeklődések középpontjában egyértelműen az Széchenyi Kártya áll." - fejtette ki a Pénzcentrum.hu kérdésére az Unicredit, amely idén vezette be a Széchenyi kártyás hiteleket.

A forgóeszköz hitelek esetében nehéz tendenciákról beszélni, hiszen bevezetése óta épp egy év telt el. Ennek ellenére több bank jelezte lapunknak, hogy a visszafizetési arány egyre romlik több gazdasági szektorban is. A folyószámlahitelek egészségtelen módon folyamatosan közel száz százalékosan kihasználtak ezekben a szektorokban, amelyek elsősorban az építőipar, gépjármű-kereskedelem.

Megkérdeztük a bankokat azzal kapcsolatban is, hogy a saját hitelkonstrukciójukkal szemben mennyire érezhető a Széchenyi kártyás termékek dominanciája. A programban részvevő bankoknál az ügyfelek jelentős többsége ezek után a hitelek iránt érdeklődik, még a nemrég piacra lépő Unicreditnél is számottevő a saját termék visszaszorulása.

Van valami a beruházási hitel helyett?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vállalkozói ügyfelek számára a beruházási termékek esetében is adott a választás lehetőség, hiszen léteznek más, állami és EU-s támogatást élvező alternatívák, melyeket jelenleg is elérhetők. Az MFB-termékek hitelcéljai szempontjából lefedik a Széchenyi beruházási és forgóeszközhiteleket is. "Bankunk ezek mellett az Európai Beruházási Bankkal (EIB) kötött megállapodása alapján rendelkezik további beruházási hitelekkel, amelyek szintén a piacinál kedvezőbb kamatozás mellett érhetik el ügyfeleink." - mondta el az Unicredit Bank.

Agrár kártya

A válaszoló bankok közül az OTP és a Volksbank tervezi az Agrárkártya azonnali bevezetését, mindkét bank óriási érdeklődésre számít a lehetőséggel kapcsolatban. A bankok véleménye szerint egy eddig kevesebb termékkel támogatott szektor számára nyílt meg a lehetőség kedvező feltételű finanszírozás igénybevételére.

 

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?