15 °C Budapest

Kézizálogokon keresztül távozik az arany az országból

2011. február 22. 08:55

Nem éri meg befektetési célból ékszert vásárolni. A legtöbb ilyen ékszer a válságálló zálogfiókokba kerül. A 95-97%-ban arany nemesfém zálogba vételével foglalkozó üzletek száma 231-ről 292-re nőtt a válság által leginkább megtépázott 2008-2009-es időszakban - írja a Világgazdaság.

Nem tudhatjuk, milyen mennyiségű arany áramlik ki pontosan az országból, de azt sem, hogy mennyi jön be - mondta Csinády Gabriella a Corner Záloghitel Zrt. vezérigazgatója. Négy magyar arany befektetési alap is működik és több cég is forgalmazza ezeket. De a zálogházakban leadott és onnan elkerülő arany nagy valószínűséggel előbb-utóbb külföldre távozik.

Az egyre növekvő árú - befektetési elemzők szerint ez a trend még folytatódhat - arany ékszert befektetési céllal vásárlók elfelejtik, hogy az ékszerek árában kifizetett kimunkálási díj soha nem fog megtérülni számukra értékesítéskor. Ez a díj akár 2000 - 8000 forint is lehet egy 4200 forintért értékesíthető 14 karátos egy gramm aranyon. Ha nemesfémet szeretnénk befektetési céllal vásárolni, ne ékszer formájában tegyük ezt, hanem keressük az arany alapok befektetéseit.

Mégis sokan rendelkeznek arany ékszerekkel, melyek eladása nem éri meg még a magas ár ellenére sem, épp a megmunkálási díj miatt. Ezek az arany ékszerek a jelzálogfiókokba vándorolnak, ahol 20-30 ezer forintos mikro hiteleket kaphatnak az ügyfelek. De kezd kifogyni a magyar lakossági aranytartalék is, egyre kevesebben tehetik zálogba arany tárgyaikat. A Jelzálogfiók tulajdonosok a növekvő ezüstárban bízhatnak, hogy másodlagosan az ezüst ékszerek piaca is jelentős lesz. Egy jó adottságokkal rendelkező jelzálogfiók létrehozása 20 millió forintos költséggel járhat, de a megközelíthetőség és a fiók körüli forgalom az, ami legnagyobb mértékben meghatározza a forgalmat. Megtérülési idő 1,5-2 év körül alakul.

 

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?