A japán alapok és a nyersanyagok az élen

Pénzcentrum
2004. július 2. 15:11

A Forbes adatai szerint az év első felében az amerikai részvényalapok átlagosan 3%-os hozamot nyújtottak befektetőiknek. Ez a teljesítmény megegyezik az S&P 500 index értékének növekedésével, tehát az alapok összteljesítménye nagyjából megegyezett a piaci változásokkal. A legjobban azok a befektetők jártak, akik japán részvényalapok jegyeit vásárolták, vagy olyan befektetési jegyeket vettek, melyek mögött alaptermékként nyersanyagok illetve olaj szerepelt.

A részvényalapok közül azok teljesítettek az átlagnál jobban, mely a kicsit defenzívebb papírokat tartották, ezzel szemben a növekedésorientált részvényeket vásárlók alulteljesítettek. Az értékmegőrzésre koncentráló defenzívebb alapok a nagy kapitalizációjú, jellemzően piaci teljesítményt nyújtó részvényeket vásárló alapok hozamánál is magasabbat nyújtottak. A közepes nagyságú kapitalizációval rendelkező vállalatok részvényei többnyire kedvezőbb hozamot biztosítottak a befektetőknek mint a large-cap illetve small-cap részvények.

Az aranyalapok korábban igen jó hozamot hoztak, ugyanakkor júniusban már 18%-os értékcsökkenés következett be. Hasonló folyamatok jellemezték a feltörekvő piaci részvényeket tartó alapokat is. Kína esetében ez -7-ot, Latin-Amerika esetében -2%-ot jelentett.

A japán részvényeket vásárló alapok teljesítménye a második negyedévben valamelyest elmaradt az első negyedévitől, ugyanakkor a féléves hozammutatók így is 10%ponttal magasabbak az átlagnál.

A szektoralapok közül magasan átlag felett hoztak azok, melyek papírjai mögött alaptermékként nyersanyagok állnak. Ezek féléves hozama 10%-ot tett ki 2004 január-júniusban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A sok kiválóság mellett a piac árnyoldalára is érdemes néhány pillantást vetni. Ezek elsősorban a technológiai részvényekbe fektető alapok. Az első hat hónapban ezek hozama átlagosan -1% volt. A legszerencsétlenebbek akár -20%-os veszteséget is felhalmoztak.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22