19 °C Budapest

A japán alapok és a nyersanyagok az élen

Pénzcentrum
2004. július 2. 15:11

A Forbes adatai szerint az év első felében az amerikai részvényalapok átlagosan 3%-os hozamot nyújtottak befektetőiknek. Ez a teljesítmény megegyezik az S&P 500 index értékének növekedésével, tehát az alapok összteljesítménye nagyjából megegyezett a piaci változásokkal. A legjobban azok a befektetők jártak, akik japán részvényalapok jegyeit vásárolták, vagy olyan befektetési jegyeket vettek, melyek mögött alaptermékként nyersanyagok illetve olaj szerepelt.

A részvényalapok közül azok teljesítettek az átlagnál jobban, mely a kicsit defenzívebb papírokat tartották, ezzel szemben a növekedésorientált részvényeket vásárlók alulteljesítettek. Az értékmegőrzésre koncentráló defenzívebb alapok a nagy kapitalizációjú, jellemzően piaci teljesítményt nyújtó részvényeket vásárló alapok hozamánál is magasabbat nyújtottak. A közepes nagyságú kapitalizációval rendelkező vállalatok részvényei többnyire kedvezőbb hozamot biztosítottak a befektetőknek mint a large-cap illetve small-cap részvények.

Az aranyalapok korábban igen jó hozamot hoztak, ugyanakkor júniusban már 18%-os értékcsökkenés következett be. Hasonló folyamatok jellemezték a feltörekvő piaci részvényeket tartó alapokat is. Kína esetében ez -7-ot, Latin-Amerika esetében -2%-ot jelentett.

A japán részvényeket vásárló alapok teljesítménye a második negyedévben valamelyest elmaradt az első negyedévitől, ugyanakkor a féléves hozammutatók így is 10%ponttal magasabbak az átlagnál.

A szektoralapok közül magasan átlag felett hoztak azok, melyek papírjai mögött alaptermékként nyersanyagok állnak. Ezek féléves hozama 10%-ot tett ki 2004 január-júniusban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sok kiválóság mellett a piac árnyoldalára is érdemes néhány pillantást vetni. Ezek elsősorban a technológiai részvényekbe fektető alapok. Az első hat hónapban ezek hozama átlagosan -1% volt. A legszerencsétlenebbek akár -20%-os veszteséget is felhalmoztak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?