24 °C Budapest

A japán alapok és a nyersanyagok az élen

Pénzcentrum
2004. július 2. 15:11

A Forbes adatai szerint az év első felében az amerikai részvényalapok átlagosan 3%-os hozamot nyújtottak befektetőiknek. Ez a teljesítmény megegyezik az S&P 500 index értékének növekedésével, tehát az alapok összteljesítménye nagyjából megegyezett a piaci változásokkal. A legjobban azok a befektetők jártak, akik japán részvényalapok jegyeit vásárolták, vagy olyan befektetési jegyeket vettek, melyek mögött alaptermékként nyersanyagok illetve olaj szerepelt.

A részvényalapok közül azok teljesítettek az átlagnál jobban, mely a kicsit defenzívebb papírokat tartották, ezzel szemben a növekedésorientált részvényeket vásárlók alulteljesítettek. Az értékmegőrzésre koncentráló defenzívebb alapok a nagy kapitalizációjú, jellemzően piaci teljesítményt nyújtó részvényeket vásárló alapok hozamánál is magasabbat nyújtottak. A közepes nagyságú kapitalizációval rendelkező vállalatok részvényei többnyire kedvezőbb hozamot biztosítottak a befektetőknek mint a large-cap illetve small-cap részvények.

Az aranyalapok korábban igen jó hozamot hoztak, ugyanakkor júniusban már 18%-os értékcsökkenés következett be. Hasonló folyamatok jellemezték a feltörekvő piaci részvényeket tartó alapokat is. Kína esetében ez -7-ot, Latin-Amerika esetében -2%-ot jelentett.

A japán részvényeket vásárló alapok teljesítménye a második negyedévben valamelyest elmaradt az első negyedévitől, ugyanakkor a féléves hozammutatók így is 10%ponttal magasabbak az átlagnál.

A szektoralapok közül magasan átlag felett hoztak azok, melyek papírjai mögött alaptermékként nyersanyagok állnak. Ezek féléves hozama 10%-ot tett ki 2004 január-júniusban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sok kiválóság mellett a piac árnyoldalára is érdemes néhány pillantást vetni. Ezek elsősorban a technológiai részvényekbe fektető alapok. Az első hat hónapban ezek hozama átlagosan -1% volt. A legszerencsétlenebbek akár -20%-os veszteséget is felhalmoztak.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 13. szombat
Ida
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm