16 °C Budapest

A japán alapok és a nyersanyagok az élen

Pénzcentrum
2004. július 2. 15:11

A Forbes adatai szerint az év első felében az amerikai részvényalapok átlagosan 3%-os hozamot nyújtottak befektetőiknek. Ez a teljesítmény megegyezik az S&P 500 index értékének növekedésével, tehát az alapok összteljesítménye nagyjából megegyezett a piaci változásokkal. A legjobban azok a befektetők jártak, akik japán részvényalapok jegyeit vásárolták, vagy olyan befektetési jegyeket vettek, melyek mögött alaptermékként nyersanyagok illetve olaj szerepelt.

A részvényalapok közül azok teljesítettek az átlagnál jobban, mely a kicsit defenzívebb papírokat tartották, ezzel szemben a növekedésorientált részvényeket vásárlók alulteljesítettek. Az értékmegőrzésre koncentráló defenzívebb alapok a nagy kapitalizációjú, jellemzően piaci teljesítményt nyújtó részvényeket vásárló alapok hozamánál is magasabbat nyújtottak. A közepes nagyságú kapitalizációval rendelkező vállalatok részvényei többnyire kedvezőbb hozamot biztosítottak a befektetőknek mint a large-cap illetve small-cap részvények.

Az aranyalapok korábban igen jó hozamot hoztak, ugyanakkor júniusban már 18%-os értékcsökkenés következett be. Hasonló folyamatok jellemezték a feltörekvő piaci részvényeket tartó alapokat is. Kína esetében ez -7-ot, Latin-Amerika esetében -2%-ot jelentett.

A japán részvényeket vásárló alapok teljesítménye a második negyedévben valamelyest elmaradt az első negyedévitől, ugyanakkor a féléves hozammutatók így is 10%ponttal magasabbak az átlagnál.

A szektoralapok közül magasan átlag felett hoztak azok, melyek papírjai mögött alaptermékként nyersanyagok állnak. Ezek féléves hozama 10%-ot tett ki 2004 január-júniusban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A sok kiválóság mellett a piac árnyoldalára is érdemes néhány pillantást vetni. Ezek elsősorban a technológiai részvényekbe fektető alapok. Az első hat hónapban ezek hozama átlagosan -1% volt. A legszerencsétlenebbek akár -20%-os veszteséget is felhalmoztak.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?