27 °C Budapest

A számlák felét késve fizetik Magyarországon

2010. október 17. 18:02

Leginkább határontúli partnereiknek értékesítenek halasztott fizetéssel a magyar cégek, annak ellenére, hogy azok nagyobb csúszással fizetnek, mint hazai ügyfeleik - derül ki az Atradius Fizetési Szokások Barométer legújabb számából. A tanulmány szerint a magyar cégek komolyan vették a válságot, és hatékonyabb követeléskezelést alkalmaztak az elmúlt egy évben.

A megkérdezett magyar vállalatok nagyobb arányban alkalmaznak halasztott fizetést a külföldi ügyfeleikkel (72%), mint a belföldiekkel (54%) szemben, és ez a hajlandóság a fizetési határidő hosszában is megmutatkozik, hiszen az átlagos belföldi fizetési határidő 27 nap, addig ez a külföldiek esetében 35 nap. Az adatok szerint a magyar vállalatok elsősorban az osztrák és német ügyfeleket preferálják. Pedig az átlagos külföldi partner előnyben részesítését nem indokolják tények, állapítja meg az Atradius Fizetési Szokások Barométer idei második száma. Ugyanis az átlagos belföldi fizetési időtartam 30 nap, míg az átlagos külföldi 42 nap, azaz a tapasztalatok szerint a belföldi vevők tartozásaikat az átlagos fizetési határidőtől számított 3 napon belül, ellenben a külföldi vevők csak 7 napon belül fizették ki.

A megkérdezett magyar vállalatok a vevő típusok alapján különböztetik meg az alkalmazott fizetési határidőket, a legfontosabb meghatározó tényező (48%) a vevő pénzügyi stabilitása. A vállalkozások több választ is megjelölhettek, így a vállalat sztenderd fizetési határideje (42%), és a vevő alkupozíciója (41%) követi a pénzügyi stabilitást a listán.

Az, hogy a cégek ennek ellenére meg tudták őrizni pénzügyi stabilitásukat, leginkább két tényezőnek a jó követelésmenedzsmentnek, illetve az "erős készpénzes pozíciónak" köszönhető. Abban az esetben, ha a késedelmes számláknak mégis voltak komolyabb következményei, az általában a vállalatnak a szállítók felé történő fizetési halasztásában valósult meg, ugyanis a megkérdezettek 42%-a vallotta ezt. Emellett míg Magyarországon a belföldi eladások tekintetében 46% a készpénzes fizetések aránya, addig ez Európában 64%, ami azt mutatja, hogy a magyar cégek sokkal többször veszik igénybe a szállítói hiteleket, mint európai társaik.

"Ezek az adatok jól megvilágítják, hogy ha a fizetési láncban probléma jelentkezik, azt a partnerek továbbhárítják. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kellő információkkal rendelkezzünk partnereinkről, és megfelelő követeléskezelést alkalmazzunk, valamint hitelbiztosításokkal védekezzünk a kockázatok ellen" - állította Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

Az adósságspirállal a vállalkozások többsége már szembesült. A válaszadók 64%-ától kértek a vevőik fizetési haladékot, 24%-tól pedig hitelkeret emelést. A kintlévőségek átlagos forgási sebessége (DSO) 43 nap Magyarországon. Az elmúlt évben a megkérdezettek 60%-a nem tapasztalt változást, 28% növekedést, 12% pedig csökkenést észlelt a kintlévőségei átlagos forgási sebességét illetően. A vizsgált magyar exportőrök állítása szerint a fő kereskedelmi partnereik az EU-n belül Németország (51%), Románia (44%), Ausztria és a Cseh Köztársaság (34-34%), valamint Szlovákia (31%). Az üzleti kapcsolatok kategorizálása során a megkérdezettek 38%-a német partnereket tartja a legjobban fizető vevőknek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A megkérdezett magyar vállalatok többsége ugyanazt az eljárást alkalmazza a külföldi és belföldi vevők halasztott fizetéseire vonatkozóan. Amennyiben különböző eljárást alkalmaznak, annak főbb oka, hogy a halasztott fizetési feltétellel rendelkező belföldi vevők részére gyakrabban kellett fizetési felszólításokat küldeni a megkérdezettek 53%-a szerint. Emellett a halasztott fizetési feltétellel rendelkező külföldi vevők részére az akkreditív okmányos meghitelezés gyakoribb használata is jelentkezett a megkérdezettek 17%-ánál.

A magyar megkérdezettek 66%-a nem ad árengedményt vevőinek abban az esetben, ha a vevő az esedékesség előtt rendezi a számlát. Ez az arány megegyezik az európai (62%) és a globális felmérés (59 százalék) eredményeivel. Ez azt mutatja, hogy a magyar válaszadók - hajlandóságtól függetlenül - nem csökkentik áraikat a korábbi fizetés érdekében, ahogy a kutatásban részt vevő országok többségének vállalatai sem.

Amennyiben egy vállalkozás változtatást hajtott végre a behajtás területén az elmúlt évben, akkor ez a válaszadók 53%-ánál abban merült ki, hogy gyakrabban küldtek fizetési felszólításokat a megkérdezettek. "Mindenképpen biztató, hogy a magyar cégek több figyelmet fordítanak a behajtásra, még akkor is ha az említett változtatások nem túl jelentősek" - mondta Vanek Balázs.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 16. szerda
Jusztin
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?