12 °C Budapest

Lyoness: félmillió ügyfél, hatalmas pénzek

2009. július 27. 06:20

"Pénzvisszatérítés minden vásárlás után. Ezért vásárol együtt az ország"- hangzik a Lyoness reklámszlogenje. Az még meglehetősen messze van, hogy az egész ország tagja legyen a vásárlói klubnak, de a gyarapodás már most is jól látható. A Pénzcentrum most megmutatja, mit is tud a Lyoness.

A Lyoness-rendszer egy nemzetközi vásárlói klub, működtetője a svájci bejegyzésű AG., melynek Európa számos országában (Svájcban, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Ausztriában, Németországban, Lengyelországban, Olaszországban, Romániában), és Magyarországon is van leányvállalata.

A vállalati legenda szerint a Lyoness ötlete 2001-ben született, amikor Hubert Freidl, a Lyoness Holding Europe AG későbbi vezérigazgatója egy vásárlás alkalmával kedvezőbb feltételek után érdeklődött. A következő választ kapta: "A kívánt mértékű árengedmény csak akkor lenne elérhető, ha a vásárlás összege lényegesen magasabb volna."

Hubert Freidl(Fotó: lyoness.hu)


Emberünk persze nem várta meg, hogy ezt kétszer is elmondják neki: rögvest hasonló gondolkodású társak keresésére indult, akikkel létrehozott egy vásárlói közösséget.

Hubert Freidl vállalkozásának első két évében elérte, hogy egy igen hatékony vásárlói tömeget állítson maga mellé. Ezzel egy időben számtalan termékpartnert is talált, akik -hála a nagy vásárlóközösségnek- így jelentős és biztos vásárlói forgalmat hoztak létre.

2003 júliusában Hubert a sikereknek köszönhetően megalapíthatta a Lyoness Holding Europe AG-t. Azóta minden érdeklődő csatlakozhat az ötlethez, és nem csak személyes vásárlásai révén részesülhet pénzvisszatérítésben, hanem baráti ajánlásai által még több profitra tehet szert.


Hogy működik?


Amint azt márkorábbi cikkünkben bemutattuk, a vásárló nem pontokat gyűjtöget kártyájára, hanem készpénzt kap vissza, ha a lánc valamely üzletében vásárol. A visszatérítés lehetséges számla alapján, vásárlási utalvánnyal, illetve -és ez a legfontosabb- úgynevezett Cashback Kártyával.

Kapcsolódó cikkünk: ScienNet: kinek özönlenek a milliók?

A vásárlások összegéből 2-27% kerül visszatérítésre a Lyoness-tagnak. Ennek 1%-a azonnal a bankszámlára megy, a fennmaradó rész kerül az elszámolási rendszerbe, melyből szintén vásárlás jön létre a későbbiekben.

Honnan a név?
A vállalat neve, a "Lyoness" az alapító, Hubert Freidl kelta mondák iránti érdeklődésével függ össze és az egykor hatalmas Lyonesse királyság után kapta nevét. Érdekes, hogy Nagy-Britanniában néhány halász még manapság is eskü alatt vallja, hogy a nyílt tengeren hallja azoknak a harangoknak a hangját, melyeket akkor kongattak meg, mikor az 5. században a tenger elárasztotta "Land's End" területét.

De! Komolyabb pénzekhez akkor juthatunk, ha elkezdjük beszervezni a rendszerbe ismerőseinket. A további direkt és indirekt vásárló után ugyanis - akiket baráti ajánlás révén sikerült megnyerni a Lyoness számára-  az ajánlót a vásárlási összegek további 0,5%-a illeti meg. Egyszerűbben szólva, minél több embert szervezel be, és ők minél többet vásárolnak, annál többet kapsz Te is. 

Ugyanakkor -ha valakinek nem műfaja a szervezkedés- annak abban az esetben is megéri, ha a termékpartnerek között talál oyan boltot, ahol rendszeresen, naponta vásárol, talál olyan taxitársaságot, amellyel rendszeresen utazik, talál olyan éttermet, ahol naponta ebédel. Így legalább 2%-ot (de jó eséllyel többet) visszakap a fogyasztásából.


A partnerek

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jól látható, hogy a Lyoness a versenytársakhoz képest jóval erősebb termékpartneri hálózattal rendelkezik, 3300 boltban kapunk visszatérítést. És itt is van a dolog sarkalatos pontja, hiszen valószínűleg sok olyan eset van, amikor nem éri meg a drágább boltban vennünk a tejet, még akkor sem, ha néhány százalékot visszakapunk. Igaz, a paletta egyre bővebb, és komoly üzletláncokat is találunk rajta: Kika, Praktiker, Baumax, Office Depot, G-Roby, Reál boltok, Hervis, Libri, OMV, Skála.

Sőt, úgy tűnik, a Lyonessnek egy igazán nagy halat is sikerült fognia, az Auchan személyében.

 

Ki keres ezen igazán nagyot?


A vásárlónak megéri, hiszen visszatérítést kap, minél több embert szervez be, annál többet. A kereskedőnek megéri, hiszen többen vásárolnak nála. De nem kérdés, hogy a komolyabb pénzeket a cég működtetői akasztják le.

A Lyoness a kereskedő vagy szolgáltatóval kötött szerződések alapján, a törzsvásárlói által generált forgalom után különböző mértékű százalékban közvetítői jutalékot kap. A törzsvásárlók által generált teljes forgalom 0.5-1%-a minden esetben a Lyoness-t illeti meg.

A Lyoness Hungary Kft. 2008. évi adózott eredménye 15 millió forint, számviteli kimutatásai alapján, az üzleti tevékenység eredménye 21 millió, a belföldi értékesítés nettó árbevétele 426 millió forint volt. Ügyfeleik -akik száma jelenleg több mint 160 ezer fő- több mint 2 milliárd forint vásárlási forgalmat bonyolítottak le 2008-ban partnereiknél. A várakozások szerint 2010 végére az ügyfelek száma eléri a félmilliót(!), így a cég bevételének sokszorozódására lehet számítani.

A Pénzcentrum által megkérdezett Lyoness-munkatársak ugyanakkor fontosnak tartották kiemelni, hogy 2007-ben - a magyarországi multi level marketing-szerű hálózati rendszerek közül máig az egyetlenként- a PSZÁF auditálta a céget, és hatósági szerződést kötött a Lyoness Holding Europe AG-val. A szakhatóság teljes körűen átvizsgálta a nemzetközi vállalatot, és működését megfelelőnek találta. A PSZÁF folyamatosan ellenőrzi az előírások, illetve a szerződésben foglaltak betartását.

Mi pedig ismét várjuk olvasóink véleményét a Lyonessel -és a vásárlói klubokkal- kapcsolatban! Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem