18 °C Budapest

Jenhitel meglepetés! A frankhitelesek között háromszor annyi a késedelmes

2010. szeptember 17. 04:40

Mivel hazánkban a devizahitelesek egy szűk rétegét érinti a probléma, így csak ritkábban esik szó a japán jenben eladósodott ügyfelekről. A Pénzcentrum.hu becslése szerint körülbelül minden huszonötödik devizahiteles választotta a távol-keleti devizában rendkívül kedvező feltételekkel kínált jelzáloghitel terméket. Az elmúlt napok árfolyammozgásai miatt érdemesnek tartottuk megvizsgálni az ő jelenlegi helyzetüket is. Bár vannak olyan híresztelések, hogy néhány jenhitelesnek még jól is jött a válság (már leszerződtek, de még nem volt kifolyósítva a hitelük), de általánosságban az mondható el, hogy az induló havi törlesztő részlethez képest ezek a családok még a frankhiteleseknél is jobban szenvedhetnek.

A japán jen alapú hitelek bevezetését hosszú piaci kockázatelemzés előzte meg. A termék kidolgozását megelőző 2-3 évben a forint-japán jen és a forint-svájci frank keresztárfolyam nagyságrendileg együtt mozgott és az alacsonyabb japán jegybanki alapkamatnak köszönhetően hazánk legnagyobb kereskedelmi bankja a hiteltermék elindítása mellett döntött.

A jenhitelezésben korábban élen járó OTP Bank képviseletében a Pénzcentrum.hu kérdése elmondták, hogy a jenhitelként megismert négydevizás (euró, dollár, japán jen, svájci frank) világhitel terméket 2007. szeptember 3-án vezették be, 2008. október 16-ától viszont már csak privát banki ügyfelek vehettek fel ilyen hitelt, 2009. december 14-től pedig teljesen felfüggesztette a bank ennek a terméknek a forgalmazását.

A JPY/HUF árfolyam a termék bevezetését követő hónapokban a 150-160-as sáv között mozgott, 2008 nyarán a 140-es szint alá is benézett, majd ősszel jött a válság és még az év vége előtt 200 fölé kúszott. A termék az átlagügyfelek számára alig több, mint egy évig volt elérhető, ebben az időszakban a Pénzcentrum.hu becslése szerint átlagosan körülbelül 155-ös árfolyam mellett adósodtak el a jenhitelesek. Az ezt követő átmeneti időszakban a privát banki ügyfelek átlagosan 210-230 körül vehették fel a hitelüket, ekkor az árfolyam már csak napokra került a 200-as szint alá.

A JPY/HUF árfolyam alakulása a jenhitelek bevezetésétől napjainkig

Az OTP Bank ügyfelei közül több mint 18 ezren vettek fel világhitelt, jelenleg megközelítőleg 17,5 ezer ügyfél rendelkezik ilyen termékkel, ami nagyjából a 10%-át képezi a bank összes lakás- és jelzáloghitel állományának. Az OTP Lakáslízing is kínált jen alapú finanszírozást, a világlízing termékhez kötődő állomány mintegy 4%-át jelenti a teljes lízing állománynak.

Az árfolyam- és kamatemelések miatt azt is gondolhatnánk, hogy sokan már biztos felélték minden tartalékukat és nem tudják fizetni a jenhitelüket, ez azonban nem így van. Az augusztus végi adatok szerint a világhitelnél a legkisebb a késedelmesen fizetők aránya. A japán jen alapú lakáshitel portfolióban a nem teljesítők aránya kevesebb, mint harmada a svájci frank alapú portfoliónál tapasztalhatónak.

A japán jen alapú hiteleket a fokozott árfolyamkockázat miatt szigorúbb feltételek mellett folyósította a bank, ezért az átlagos hitel/fedezet mutató a lakáshiteleknél nem haladja meg a svájci frank alapon folyósított portfolió átlagos hitel/fedezet mutatóját.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kölcsönszerződések szerint amennyiben a zálogtárgy értéke nem fedezi a fennálló tartozást, akkor pótfedezet is kérhet a bank az adóstól. Az érintett ügyfeleket erről a helyzetről levélben eddig egy alakalommal tájékoztatta a bank, de a pótfedezet bekérésétől eltekintett. Egyúttal azt is jelezte, hogy tekintettel van a lezajlott változások gyorsaságára és kimagasló mértékére, amelyek nem várt többletterheket okozhatnak. Ezért közölte, hogy amennyiben valakinek az árfolyamváltozás hatására megemelkedett törlesztőrészlet megfizetése problémát okoz, az a banknál tájékozódhat a megoldási lehetőségekről.

Néhány nap alatt 7,5%-kal csökkent a japán jen árfolyama a forinttal szemben, így alacsonyabb lehet a jenhitelesek következő törlesztőrészlete

Az OTP Bank Nyrt./OTP Jelzálogbank Zrt. idén nyáron csökkentette az ingatlanfedezetű japán jen alapú hitelek kamatát, azzal a céllal, hogy könnyítsen az ügyfelek - a gyenge forint miatt megemelkedett - fizetési terhein. A japán jen alapú hiteleknél 0,50 százalékpontos volt a csökkentés mértéke. Az intézkedések az árfolyamgyengülést 10 forinttal mérséklik a törlesztőrészletekben. A rendkívüli kamatengedmény a japán jenben nyilvántartott hitelek esetében addig tart, amíg a japán jen OTP Bank Nyrt. által alkalmazott deviza eladási árfolyama tartós jelleggel, legalább 5 egymást követő munkanapon keresztül 200 forint/100 japán jen árfolyamszint alá csökken. A rendkívüli kamatcsökkentés legfeljebb 2010. december 31-ig tart.

Kérdéseinkkel az ügyfeleket 0,99%-os induló kamatozású jenhitellel csábító K&H Bankot is megkerestük, ők azonban a cikk megjelenéséig nem küldték meg a válaszaikat. A kamatot hat hónap után 4,8%-ra emelték, az árfolyammal pedig már láthattuk, hogy mi történt.

A K&H a jenalapú ingatlanfedezetű hiteleket az OTP után másodikként, 2007 novemberében vezette be, majd a belga tulajdonos üzletpolitikai döntésére 2008. szeptember elsején szüntette meg a jenhitelek folyósítását. Korábbi információink szerint a banknál a jelzáloghitel igénylések 5%-át tették ki a jenhitelek.

Harmadikként a Raiffeisen Bank csatlakozott a jenhitelezéshez, mely pénzintézet jenhitelezése tiszavirág életűnek bizonyult.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
MEDIA1  |  2022. május 24. 18:23
Korábban a Media1 beszámolt arról, hogy a PestiSrácok anyavállalata, a GerillaPress Lapkiadó Kft. 50...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?