Bekeményít Brüsszel: 60 napon belül mindenki fizessen!

2010. szeptember 3. 10:32

Minden vállalkozásnak 60 napon belül rendezni kell a tartozásait - derül ki egy uniós irányelv tervezetéből. Aki nem fizet, arra késedelmi kamatot és 40 eurós bírságot szabnak ki.

Tömegesen juttat csődbe vállalkozásokat Európa szerte az, hogy üzletfeleik késve fizetnek. E jelenség ellen az Európai Unió szigorúan fel kíván lépni. A Világgazdaság cikke szerint Brüsszel a közintézményeket és a magánvállalkozásokat is arra kötelezné, hogy fizetési kötelezettségeiket határidőre teljesítsék. Brüsszelben egy irányelv készül, amely kimondja: 60 napon belül fizetni kell az üzleti partnereknek. Ha ezt az előírást valaki nem tartja meg, késedelmi kamatot kell fizetnie. A késedelmi kamat mértékéről eddig nem sikerül megállapodni, a tervek szerint az valahol 7-9 százalék között lenne. A kamaton kívül a késve fizetőre 40 eurós bírságot is kirónának.

Az irányelv tervezetében azonban van egy kiskapu. A szöveg szerint a 60 napos határidő csak akkor él, ha a szerződő felek nem egyeznek meg másban. Márpedig eléggé valószínű, hogy a nagy piaci erővel rendelkező, nagyobb vállalkozások a 60 napnál hosszabb határidőt kényszerítenek ki a velük üzletelő kisebb vállalkozásoknál. Az ügyben a végső szavazást október második felében tartják az Európai Parlamentben.

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25