Itt az új Széchenyi Terv: a részletek

Pénzcentrum
2010. július 28. 14:27

Alapvetően az Európai Uniótól származó forrásokra támaszkodna és 7 kitörési pontot azonosít a jövő január 15-én elinduló új Széchenyi Terv, amelynek fő célkitűzése, hogy a következő 10 évben 1 millió új, adózó munkahely jöjjön létre a magyar gazdaságban - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium által ma kiosztott vitairatból. Amint az várható volt, a program alapvetően a kis- és közepes vállalkozások bevonására, forráshoz juttatására fókuszál majd a munkahelyteremtés elérése érdekében. Lényeges új elem, hogy az eddigi kínálati szemléletű pályázati politika helyett (alapvetően állami szervek, minisztériumok döntötték el a pályázati irányokat) keresleti szemléletű lenne, azaz a vállalkozások, önkormányzatok fejlesztési ötletére számít.

Az első Széchenyi Terv elindításának 10. évfordulójakor, jövő január közepén tervezi elindítani a Nemzetgazdasági Minisztérium az új programot, amelynek végleges kialakításához ma hozta nyilvánosságra a vitairatot. Innentől kezdve pedig várja elsősorban a kis- és közepes vállalkozások, önkormányzatok javaslatait.

Az államháztartás szűkös forrásai miatt a program az EU-tól származó pénzekre alapoz. Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az Európai Uniótól a 2007-2013 közötti időszakban összesen várható mintegy 7870 milliárd forintnyi fejlesztési forrásnak már alig az egynegyede (23%-a, 1830 milliárd forint) a szabad forrás a vitairat adatai szerint. 1480 milliárd forintnyi futó projekt van már, 4127 milliárd forintnyi kötelezettségvállalással elindított projekt mellett.

Erre az 1830 milliárd forintnyi szabad forrásra szeretne új szemléletű pályáztatást elindítani a kormány. A vitairat egyúttal azt is jelezte, hogy ebből a pénzből azonnal rendelkezésre áll a kkv-k számára mintegy 155 milliárd forintnyi forrás a Gazdasági Operatív Program és a Regionális Operatív programok keretein belül elérhető. Emellett 477 milliárd forintnyi projektforrás visszavonására, illetve tartalmi átdolgozására vonatkozó javaslat került a kormány elé, és az eddigi döntések eredményeként 41 milliárd forintnyi forrás felszabadul

A vitairat 7 kitörési pontot és ehhez társítva 7 programcsoportot jelöl meg a következő egy évtized fejlesztéspolitikájában:

1.) Gyógyító Magyarország - Egészségipar
2.) Megújuló Magyarország - Zöld gazdaságfejlesztés
3.) Otthonteremtés - Lakásprogram
4.) Vállalkozásfejlesztés - Üzleti környezet fejlesztés
5.) Tudomány és innováció - Növekedés
6.) Foglalkoztatás
7.) Közlekedés - Tranzitgazdaság

Túl nagy teher a jelenlegi földgázfüggés

Ellátásbiztonsági kérdésben a földgáz jelenlegi túlsúlyának kezelését célozza meg a kormányzat, amely forrásdiverzifikációban és a hatékonyabb felhasználásban, valamint a megújuló energiaforrások fűtési célú felhasználásában mutatkozik meg. E mellett az ország adottságai és elhelyezkedése miatt ugyancsak javasolja a kormány a "tranzitországi" státuszért tett erőfeszítéseket.

A túlzott földgázfüggőség kezelésére a kormány javasolja az indokolatlan földgázfogyasztási támogatások leépítését, illetve átalakítását, amivel az összes gázfelhasználás csökkenését szeretnék elérni. Ugyancsak támogatni kívánja a kabinet az energiahatékonysági beruházásokat, valamint szó esik a földgáz megújuló alapon történő kiváltásáról a hőpiacon.

Megújulhat a "KÁT"

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelenlegi támogatási rendszer átfogó átalakítását a következő pontok mentén kezdeményezi a kormány:

* KÁT megújulókra koncentrálása
* A támogatási rendszer fűtési célú áthangolása
* Hazai hozzáadott érték preferálása
* Zöld bizonyítvány rendszer bevezetése
* Megújulók hálózati csatlakozásának megkönnyítése

Független Zöld Fejlesztési Bank

A tervben megjelenik egy Zöld Fejlesztési Bank létrehozása is, amelyet nem az MFB keretein belül, de annak mintájára szeretnének létrehozni, kezdetben tisztán állami tulajdonban, de hosszabb távon is többségi állami tulajdonban. Az új intézmény kapcsán nem vetik el annak a gondolatát sem, hogy később tőzsdére vigyék.

Új munkahelyek a mezőgazdaságban és az építőiparban

Az új zöld programban kiemelt szerepet szánnak a mezőgazdasági szektornak, vagyis komolyabb figyelem terelődhet a jövőben a biomassza és biogáz projektekre, a "zöld áram" kifejezés mellett megjelenik a "zöld gáz" fogalma is. A zöld gazdaságban rejlő munkahelyteremtési potenciált elsődlegesen a mezőgazdasági szektorban, valamint a - az energiahatékonysági programok által - az építőiparban látja a kabinet.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22