Természeti csodáink veszélyben: mi lesz az Audi gyárral?

Pénzcentrum
2010. augusztus 26. 09:32

Az Audi valószínűleg Magyarországon valósítja meg új autógyártó beruházását, azonban a kiszemelt győri telek természetvédelmi terület, ahol elvileg még házat sem lehet építeni - írja a Népszabadság.

Az Audi meglévő győri telephelyével kapcsolatban is hasonló problémák voltak, akkor azonban az autógyártó saját költségén telepítette át a veszélybe került növényeket.

A most szóban forgó terület, vagyis a győri Audi gyár melletti volt győrszentiváni lőtér jelenleg kiemelt jelentőségű természetmegőrzési területnek számít, része a Natura 2000 hálózatnak, az Országos Területrendezési Terv alapján pedig az országos ökológiai hálózat magterülete, vagyis itt nem beépíthető.

Az illetékes Fertő-Hansági Nemzeti Park (NP) álláspontja szerint "az érintett terület beépítésével természeti értékeinek és élőhelyeinek nagy része megsemmisül, így az ott található természeti értékek helyreállíthatatlanul károsodnak". Annak ellenére, hogy az NP az eljárás felfüggesztését javasolta, a területrendezés folytatódott, mondván, "a tervezett fejlesztés hosszabb távon az életminőséget javítja, a városi lakosság terhelését csökkenti, és lehetőséget teremt az ökológiai egyensúlyhoz közelítő életmód kialakítására".

A Népszabadság információi szerint a terület átminősítésével kapcsolatos dokumentációt egy hete küldték ki Brüsszelbe: a papírokat a Soproni Egyetem készítette és a Fertő-Hanság Nemzeti Park véleményezte, ám például a civil szervezetek vagy a helyi lakosság képviselői nem tekinthettek bele. Így azt sem vizsgálta senki, hogy például megvalósulhat-e a beruházás a védett természeti értékek sérelme nélkül, illetve hogy milyen garanciákat tud nyújtani a beruházó a növények védelmében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A területen három veszélyeztetett faj - homoki nőszirom, homoki futrinka, magyar futrinka - és maga a sztyeppe tölgyes és homoki gyep mint élőhely és társulás képviseli a védett értékeket.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?