32 °C Budapest

Nagyot kaszálhatnak idén a bodzázók

Pénzcentrum
2010. augusztus 24. 09:47

A növény iránti bel- és külpiaci kereslet folyamatos növekedése azt vetíti előre, hogy kiváló évet zárhatnak a magyarországi bodzatermelők. A nyugat-európai országokban a kedvezőtlen időjárás miatt a szokásosnál kisebb termés várható, így a hazai piacon már megjelentek a német, az olasz és a holland kereskedők is - írja a Napi Gazdaság.

Idén annak ellenére jó esély van arra, hogy a bodzások új erőre kapnak, hogy a magyarországi bodzatermelésre a támogatások csökkentése miatt már évek óta rájár a rúd. A növény termőterülete már eléri 8-9 ezer hektárt, 2-3 évente párszáz hektárral nő. Egy hektár telepítési költsége a félmillió forintot is elérheti.

Egy kelet-magyarországi felvásárló szerint az időjárás ezúttal a hazai gyűjtők és termelők malmára hajtja vizet. A vadon termő és a termesztett növényeket sem érte jelentős kár, míg a sokkal kényesebb nyugat-európai ültetvények megszenvedték a sok csapadékot és viharokat. A Nyírségbe naponta érkeznek a külföldi kereskedők, s pillanatnyilag úgy tűnik, a rendelkezésre álló mennyiség dupláját is jó áron lehetne értékesíteni.

Korábban: Ebből élt a Sztojka-család? Mennyit hozott a bodza-biznisz

Tavaly 50 forintot adtak a termés kilójáért, idén akár a 100 forintot is meghaladhatja a felvásárlási ár. A szakember szerint most üt vissza, hogy az elmúlt évek során az ágazat nem kapott megfelelő támogatást, s a telepítést ma sem segítik kellő mértékben. Persze a hazai, elsősorban a gyűjtésre alapuló, épp ezért kiegyensúlyozatlan és bizonytalan kínálatnak is része van abban, hogy az elmúlt években volt, amikor 30 forintot sem adtak a bodza kilójáért, mikor korábban 140-150 forintos egységárra is volt már példa.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?