A kkv-k hatékonyságának javulása lehet az adócsökkentés egyik kulcsa

Pénzcentrum
2010. március 30. 12:16

Az elmúlt években KKV szektor adta magyarországi GDP növekedés 60-65%-át, továbbá innen származott az adóbevételek kétharmad része. A szektor lemaradását jellemzi, hogy a hatékonyságuk alig fele a nagyvállalati szektornak és a multiknak. Ha ezen sikerül javítani, akkor emelkedésnek indulnának az adóbevételek, ami adócsökkentést eredményezhetne - derült ki az RSM DTM Hungary Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Zrt. mai szakmai előadásából.

A hatékonyságon túl a szektor akkor is hátrányból indul a multikhoz képest, amikor a határokon túl próbálkozásokról beszélünk. A határon átnyúló adózás költsége a KKV szektorban eléri a bevétel 2,5%-át, míg a nagyvállalatoknál ez csak 0,02% (ami több mint százszoros különbséget jelent).ű

Az Európai Unióban a vállalkozások több mint 99%-a KKV, az összes vállalkozás 91,5%-a 10 fő alatti. A szektorban 75 millió munkahely működik, ők termelik meg az EU27 GDP 60%-át. Az adóhatóságok - különösen válsághelyzetben - kevésbé szigorúak a vállalkozásokkal, de hozzá kell tenni, hogy nyugaton az adómorál is eltér a hazaitól.

Nyugaton a KKV-kon belül kiemelt szerep jut a családi társaságoknak. Ezek szintén jóval hatékonyabbak a magyar társaiknál, mivel több generáción át kiszűrték a hibákat, míg nálunk még csak most állunk az első vállalkozói generációváltás előtt.

A KKV-knál gyakran hiányoznak az előre meghatározott cégstratégiák, nincs szervezeti felépítés (hiányoznak a szorgos hangyák és a középvezetők), tisztázatlanok a felelősségi körök. Ezek mind-mind a hatékonyság rovására mennek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még mindig gyakori a kézi irányítás, kiemelt szerepet kap a tulajdonos személye, pedig 20 fő felett ez már csak nagyon nehezen valósítható meg. A KKV-k adócsökkentést várnak, pedig sokan még a jelenlegi lehetőségeikkel sincsenek teljesen tisztában.

Fontos a tevékenység gondos áttekintése és átgondolása. Érdemes nyomon követni a kisvállalkozói adókedvezményeket, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén melyek vonatkoznak egy adott cégre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43