20 °C Budapest

Kockázatosak a kkv-k - Nem kezeskednek értük

Pénzcentrum
2010. február 23. 10:32

Még mindig a túl magas kockázat áll a meghiúsult pályázati igénylések többségének hátterében. Az elutasítások egy része megelőzhető lenne, ha a kis és középvállalatok reálisan mérnék fel finanszírozási lehetőségeiket, s olyan értékben pályáznának, amelyhez az önerőt valóban hozzá tudják rendelni - mondta el Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója. A tavalyi évben a Starthoz beérkezett sikertelen igénylések 40 százalékában több tényező együttes fennállása miatt született negatív döntés. Egyidejűleg jelentkezett a vállalkozás gyenge pénzügyi helyzete, a projekt finanszírozásának megoldatlansága, valamint a vállalások teljesíthetőségének magas kockázata - derült ki a társaság által készített elemzésből.

Bár az elmúlt évben másfélszer több pályázati kezességvállalási igény érkezett a Start Zrt.-hez, mint 2008-ban, jelentősen megnőtt az eredménytelen igénylések száma is. A legtöbb esetben az elutasítások oka a vállalkozás feszített likviditási helyzete, a nem egészséges mérlegszerkezet, az eladósodottság magas szintje, a gyenge jövedelmezőség, illetve a készpénztermelő-képesség hiánya volt a tavalyi évben.

Elsősorban a kis- és mikro-vállalkozások veszélyeztetettek, amelyek rendszerint alultőkésítettek és gyakran küzdenek likviditási nehézségekkel. "A vállalkozás magas pénzügyi kockázata, az árbevételre, létszámra, vagy egyéb tényezőre vonatkozó vállalások teljesítésének magas kockázata gyakran meghiúsítja a szerződést" - fogalmazott Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója. Kiemelten fontos volna a kkv-k számára, hogy - figyelemmel kísérve a gazdaságban zajló folyamatokat - vállalatuk pénzügyi helyzetét reálisan felmérve, valós lehetőségeiknek megfelelő mértékben pályázzanak. Sok esetben már a projekt megkezdése előtt jól látható, hogy a vállalkozások a projekt befejezését követő két üzleti évben nem fogják tudni fenntartani a szükséges létszámot, vagy elérni az előírt árbevételt.


A pályázati szerződésben lefektetett vállalások teljesíthetőségén túl az elutasítási okok között kizáró tényezőként szerepelt, ha a vállalkozás vezető tisztségviselője olyan társaság vezetője vagy tulajdonosa volt, amely ellen felszámolás indult az elmúlt öt évben. A Start Zrt. 2010-től a gazdasági környezetre tekintettel némileg könnyített ezen a feltételen, abban az esetben ha a pályázó tulajdonrésze egy felszámolásban érintett vállalkozásban 25 százalék alatti, a Start Zrt. kezességet vállalhat pályázatára, egyéb esetben nem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elemzésbe bevont nem teljesíthető igénylések mellett, a pályázók közel 10 százalékánál azért hiúsult meg az ügylet, mert az ügyfél visszavonta igénylését, vagy nem érkezett visszajelzés tőle a Start kérdéseire. Ennek hátterében számos esetben a szabályozás megváltozása állt, hiszen a biztosítékadási határérték felemelésével a vállalkozás időközben mentesült a pályázati biztosítékadási kötelezettség alól.

A megnövekedett elutasítási arány ellenére a Start Zrt. az elmúlt két évben mintegy 3,9 milliárd forint értékben vállalt kezességet.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18