2 °C Budapest

Kockázatosak a kkv-k - Nem kezeskednek értük

Pénzcentrum
2010. február 23. 10:32

Még mindig a túl magas kockázat áll a meghiúsult pályázati igénylések többségének hátterében. Az elutasítások egy része megelőzhető lenne, ha a kis és középvállalatok reálisan mérnék fel finanszírozási lehetőségeiket, s olyan értékben pályáznának, amelyhez az önerőt valóban hozzá tudják rendelni - mondta el Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója. A tavalyi évben a Starthoz beérkezett sikertelen igénylések 40 százalékában több tényező együttes fennállása miatt született negatív döntés. Egyidejűleg jelentkezett a vállalkozás gyenge pénzügyi helyzete, a projekt finanszírozásának megoldatlansága, valamint a vállalások teljesíthetőségének magas kockázata - derült ki a társaság által készített elemzésből.

Bár az elmúlt évben másfélszer több pályázati kezességvállalási igény érkezett a Start Zrt.-hez, mint 2008-ban, jelentősen megnőtt az eredménytelen igénylések száma is. A legtöbb esetben az elutasítások oka a vállalkozás feszített likviditási helyzete, a nem egészséges mérlegszerkezet, az eladósodottság magas szintje, a gyenge jövedelmezőség, illetve a készpénztermelő-képesség hiánya volt a tavalyi évben.

Elsősorban a kis- és mikro-vállalkozások veszélyeztetettek, amelyek rendszerint alultőkésítettek és gyakran küzdenek likviditási nehézségekkel. "A vállalkozás magas pénzügyi kockázata, az árbevételre, létszámra, vagy egyéb tényezőre vonatkozó vállalások teljesítésének magas kockázata gyakran meghiúsítja a szerződést" - fogalmazott Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója. Kiemelten fontos volna a kkv-k számára, hogy - figyelemmel kísérve a gazdaságban zajló folyamatokat - vállalatuk pénzügyi helyzetét reálisan felmérve, valós lehetőségeiknek megfelelő mértékben pályázzanak. Sok esetben már a projekt megkezdése előtt jól látható, hogy a vállalkozások a projekt befejezését követő két üzleti évben nem fogják tudni fenntartani a szükséges létszámot, vagy elérni az előírt árbevételt.


A pályázati szerződésben lefektetett vállalások teljesíthetőségén túl az elutasítási okok között kizáró tényezőként szerepelt, ha a vállalkozás vezető tisztségviselője olyan társaság vezetője vagy tulajdonosa volt, amely ellen felszámolás indult az elmúlt öt évben. A Start Zrt. 2010-től a gazdasági környezetre tekintettel némileg könnyített ezen a feltételen, abban az esetben ha a pályázó tulajdonrésze egy felszámolásban érintett vállalkozásban 25 százalék alatti, a Start Zrt. kezességet vállalhat pályázatára, egyéb esetben nem.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az elemzésbe bevont nem teljesíthető igénylések mellett, a pályázók közel 10 százalékánál azért hiúsult meg az ügylet, mert az ügyfél visszavonta igénylését, vagy nem érkezett visszajelzés tőle a Start kérdéseire. Ennek hátterében számos esetben a szabályozás megváltozása állt, hiszen a biztosítékadási határérték felemelésével a vállalkozás időközben mentesült a pályázati biztosítékadási kötelezettség alól.

A megnövekedett elutasítási arány ellenére a Start Zrt. az elmúlt két évben mintegy 3,9 milliárd forint értékben vállalt kezességet.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem