14 °C Budapest

Az unalom fővárosa lesz Európa?

2010. február 8. 15:02

Haldoklik Európában az éjszakai élet, legalábbis Párizsban és Amszterdamban már hangosan panaszkodnak a zenészek, szórakozóhely tulajdonosok a korlátozott nyitvatartási idő, a megemelkedett bérleti díjak és a szigorúbb rendőri fellépések miatt, melyek mind hátrányosan érintik az iparágat.

Néhány hete a párizsi zenészek, szállásadók, és szórakozóhely tulajdonosok petíciót nyújtottak át a város főpolgármesterének, melyet több mint 14 ezren írtak alá, azt kérve a végrehajtó hatalomtól, hogy legyenek rájuk is tekintettel, mikor az éjszakai hangoskodás miatt panaszt emelő lakók bejelentéseit elbírálják.

A francia Le Monde napilap egyenesen az Unalom európai fővárosának titulálta Párizst. Persze nem a francia főváros az egyedüli hasonló problémával küzdő város: többek között Amszterdam is aggódik az éjszakai élet kilátásai miatt.

Tavaly a holland fővárosban egy civil szervezet, az Ai!Amsterdam egy kiáltványt adott ki, amely úgymond a városvezetés intézkedései ellen protestáló vendéglátósok litániája lett. Az elmúlt években ugyanis több kocsmát megbírságoltak többek között olyanokért, hogy a vendégek a teraszon nem ülve, hanem állva fogyasztják italukat, de az erősen megkurtított nyitvatartási idő sem kedvez a vendéglátóhelyek forgalmának. A törvényhozók ezen felül azt is fontolgatják, hogy a teraszok fűtését is megtiltják.

Amszterdam híres piros lámpás negyedére is rájár a rúd, miután a helyi hatóságok próbálják keresztülvinni akaratukat, és kiszorítani a prostituáltakat a belvárosból. Az Ai!Amsterdam attól tart, hogy ezek után a negyedből egy sima, unalmas shopping-negyed lesz, amely este 9 óra után üresen tátong majd.

Persze érthető valahol a hatóságok hozzáállása is, hiszen a fiatalkori alkoholfogyasztás, a vandalizmus, az erőszak, illetve az utcai szemetelés, sőt ürítés mindenütt problémát okoz, Prágában például a brit legénybúcsú csoportokat szerették volna hatóságilag kitiltani. Azonban a problémák ilyen formában, egész pontosan a vendéglátóipar elsorvasztása árán történő megoldása nem biztos, hogy helyes lépés, hiszen számos munkahely megszűnésével fenyeget.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel az éjszakai élet meghatározó egy városról alkotott kép kialakításában, az európai városok mindegyike igyekszik visszavagdosni a "vadhajtásokat", Londonban például tucatnyi térfigyelő-kamerát szereltek fel a szórakozóhelyek körül, hogy a tivornyázókat közelről szemmel tarthassák a rendőrök.

Mivel az éjszakai élet meglehetősen nagy bevételi forrást jelent az önkormányzatok számára is, nem véletlen, hogy mindenütt igyekeznek szorosan fogni a gyeplőt, és biztonságossá tenni az utcákat, és szórakozóhelyeket. Azonban a közbiztonság túlzottan bürokratikus formában való fenntartása sok fiatalt eltántorít a szórakozástól. Egy erős rendőri jelenlét legalábbis biztosan.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?