Az unalom fővárosa lesz Európa?

2010. február 8. 15:02

Haldoklik Európában az éjszakai élet, legalábbis Párizsban és Amszterdamban már hangosan panaszkodnak a zenészek, szórakozóhely tulajdonosok a korlátozott nyitvatartási idő, a megemelkedett bérleti díjak és a szigorúbb rendőri fellépések miatt, melyek mind hátrányosan érintik az iparágat.

Néhány hete a párizsi zenészek, szállásadók, és szórakozóhely tulajdonosok petíciót nyújtottak át a város főpolgármesterének, melyet több mint 14 ezren írtak alá, azt kérve a végrehajtó hatalomtól, hogy legyenek rájuk is tekintettel, mikor az éjszakai hangoskodás miatt panaszt emelő lakók bejelentéseit elbírálják.

A francia Le Monde napilap egyenesen az Unalom európai fővárosának titulálta Párizst. Persze nem a francia főváros az egyedüli hasonló problémával küzdő város: többek között Amszterdam is aggódik az éjszakai élet kilátásai miatt.

Tavaly a holland fővárosban egy civil szervezet, az Ai!Amsterdam egy kiáltványt adott ki, amely úgymond a városvezetés intézkedései ellen protestáló vendéglátósok litániája lett. Az elmúlt években ugyanis több kocsmát megbírságoltak többek között olyanokért, hogy a vendégek a teraszon nem ülve, hanem állva fogyasztják italukat, de az erősen megkurtított nyitvatartási idő sem kedvez a vendéglátóhelyek forgalmának. A törvényhozók ezen felül azt is fontolgatják, hogy a teraszok fűtését is megtiltják.

Amszterdam híres piros lámpás negyedére is rájár a rúd, miután a helyi hatóságok próbálják keresztülvinni akaratukat, és kiszorítani a prostituáltakat a belvárosból. Az Ai!Amsterdam attól tart, hogy ezek után a negyedből egy sima, unalmas shopping-negyed lesz, amely este 9 óra után üresen tátong majd.

Persze érthető valahol a hatóságok hozzáállása is, hiszen a fiatalkori alkoholfogyasztás, a vandalizmus, az erőszak, illetve az utcai szemetelés, sőt ürítés mindenütt problémát okoz, Prágában például a brit legénybúcsú csoportokat szerették volna hatóságilag kitiltani. Azonban a problémák ilyen formában, egész pontosan a vendéglátóipar elsorvasztása árán történő megoldása nem biztos, hogy helyes lépés, hiszen számos munkahely megszűnésével fenyeget.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel az éjszakai élet meghatározó egy városról alkotott kép kialakításában, az európai városok mindegyike igyekszik visszavagdosni a "vadhajtásokat", Londonban például tucatnyi térfigyelő-kamerát szereltek fel a szórakozóhelyek körül, hogy a tivornyázókat közelről szemmel tarthassák a rendőrök.

Mivel az éjszakai élet meglehetősen nagy bevételi forrást jelent az önkormányzatok számára is, nem véletlen, hogy mindenütt igyekeznek szorosan fogni a gyeplőt, és biztonságossá tenni az utcákat, és szórakozóhelyeket. Azonban a közbiztonság túlzottan bürokratikus formában való fenntartása sok fiatalt eltántorít a szórakozástól. Egy erős rendőri jelenlét legalábbis biztosan.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?