33 °C Budapest

Adókerülés, csődbűntett: szomorú bizonyítványt kaptak az építőipari cégek

2009. november 23. 11:32

Októberben ismét több mint 300 építőipari céggel szemben indult felszámolási eljárás, és 258 végelszámolást jelentettek be a cégbíróságok. A növekedés üteme lassulni látszik, mert már a viszonyítási alapnak tekintett tavalyi időszak is a válság jegyében telt - adta hírül az Opten céginformációs szolgáltató. - A javuló cégalapítási kedv mögött nemigen állhat más, mint adóelkerülés vagy a csalárd csőd szándéka - véli a szakértő.

Tovább szenvednek a válság súlya alatt az építőipari cégek. Októberben ismét több mint 300-zal szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben tavaly év elején havonta jellemzően 200-230 cég ment tönkre az ágazatban. Tavaly októberben az akkor begyűrűző válság hatására már 258 cég jutott erre a sorsra, így az idei és a tavalyi tizedik hónapot összevetve már "csak" 19 %-os növekedés adódik, ugyanakkor fennmaradt a válság kitörése óta jellemző magas havi érték.

"Arra számítunk, hogy a növekedés üteme tovább lassul a következő hónapokban, de magas szinten stabilizálódik a felszámolásra jutó cégek száma" - jelentette ki Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója. Az év első 10 hónapjában összesen 2785 cég felszámolását jelentették be a cégbíróságok, ez 23,5 %-kal több, mint a tavaly október végi 2256.

Feketelista.hu: top 50 legnagyobb céges adóhiány az elmúlt évben

Tovább tart ugyanakkor a rendkívül gyors ütemű növekedés a végelszámolásoknál. Tavaly októberben 118, az első 10 hónapban pedig 1037 cég bezárását kezdeményezték a tulajdonosok, idén viszont októberben 212, október 31-ig pedig 1633 társaság megszűnését jelentették be az ágazatban. A növekedés üteme meghaladja az 57 %-ot, de az Opten szerint ez még mindig jobb, mintha a tulajdonosok megvárnák, amíg cégük teljesen eladósodik.

"A végelszámolások 20 %-a így is felszámolásba fordul, de fontos hangsúlyozni, hogy a végelszámolás nem tekinthető fizetésképtelenségi eljárásnak, a tulajdonosok nagy része bölcs belátással időben dönt a cég megszüntetéséről, látva a szűkülő piacokat" - véli az Opten stratégiai igazgatója.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ebből a szempontból meglepő fejlemény, hogy októberben ismét sok 545 építőipari céget jegyeztek be a cégbíróságok, 30 %-kal többet, mint egy évvel korábban. Egész évben hónapról hónapra kevesebb céget jegyeztek be, mint egy évvel korábban, ezért váratlan a fordulat, és az Opten szerint minden szempontból rossz fejleménynek kell tekinteni, ha ez tendenciává válik.

"A jelenlegi megrendelésállomány mellett kizártnak tartom, hogy az adóelkerülésen vagy az előre eltervezett csalárd csődön kívül bármi is nagy számban késztethetne cégalapításra embereket az építőiparban - állít ki szomorú bizonyítványt az ágazatról az Opten stratégiai igazgatója. - Nagy kár, hogy a kormány is rásegít erre a cégalapítási korlátok csökkentésével és a tulajdonosok lakcímének titkosításával." Csorbai szerint inkább emelni kellene a belépési küszöböt, meg kellene teremteni a csalások számonkérésének lehetőségét és határozottan fel is kellene fellépni ahhoz, hogy ne romoljon tovább a fizetési morál.

Blog: Támad a penész az újépítésűben: durva képek - blog

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem