1 °C Budapest

Az elmúlt évek legrosszabb szezonja jöhet a libatenyésztők számára

Pénzcentrum
2009. november 11. 09:17

A hazai libatenyésztők számára a Márton-nap előtti időszak számít a legjobb időszaknak: ilyenkor nőnek meg az árak, és a kereslet is. A tavalyi különösen magas árak miatt azonban idén aligha számíthatnak jelentősebb forgalomra - írja a Népszabadság.

A hazai tenyésztők nagy része Nyugat-Európába szállítja friss és fagyasztott libáinak nagy részét, azonban a németeknél tavaly olyannyira drága volt a szárnyasok ára, hogy rengeteg készlet felhalmozódott, így az új, akár még olcsóbb termékekre alig van szükség.

Míg tavaly egy kiló fagyasztott libáért 4,2-4,3 eurót kaptak a tenyésztők, addig idén az 1,8-2 euró az átlag. A korábbi tervek szerint idén is 3,2-3,3 millió libát szállítottak volna a németajkú országokban, ez azonban nem valószínű, hogy teljesülni tud.

Azonban nem csak a termelők, hanem a feldolgozók, kereskedők is buknak idén a libaüzleten, hiszen a német élelmiszerláncok idén valószínűleg egész szezonban akciózni fognak, hogy kipucolják a tavalyi készletet.

Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója például az elmúlt évek legrosszabb szezonjára számít, menekülési útként pedig a cseh, szlovák, olasz, angol és orosz piacok felé készül nyitni.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 1. péntek
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem