17 °C Budapest

Az elmúlt évek legrosszabb szezonja jöhet a libatenyésztők számára

Pénzcentrum
2009. november 11. 09:17

A hazai libatenyésztők számára a Márton-nap előtti időszak számít a legjobb időszaknak: ilyenkor nőnek meg az árak, és a kereslet is. A tavalyi különösen magas árak miatt azonban idén aligha számíthatnak jelentősebb forgalomra - írja a Népszabadság.

A hazai tenyésztők nagy része Nyugat-Európába szállítja friss és fagyasztott libáinak nagy részét, azonban a németeknél tavaly olyannyira drága volt a szárnyasok ára, hogy rengeteg készlet felhalmozódott, így az új, akár még olcsóbb termékekre alig van szükség.

Míg tavaly egy kiló fagyasztott libáért 4,2-4,3 eurót kaptak a tenyésztők, addig idén az 1,8-2 euró az átlag. A korábbi tervek szerint idén is 3,2-3,3 millió libát szállítottak volna a németajkú országokban, ez azonban nem valószínű, hogy teljesülni tud.

Azonban nem csak a termelők, hanem a feldolgozók, kereskedők is buknak idén a libaüzleten, hiszen a német élelmiszerláncok idén valószínűleg egész szezonban akciózni fognak, hogy kipucolják a tavalyi készletet.

Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója például az elmúlt évek legrosszabb szezonjára számít, menekülési útként pedig a cseh, szlovák, olasz, angol és orosz piacok felé készül nyitni.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?