21 °C Budapest

Metróépítők ígérete: megszépítve adjuk vissza a fővárosi közterületeket

2009. október 26. 14:32

A metróberuházás felszínt érintő munkálatai kapcsán eddig többnyire csak lezárásokról és forgalomkorlátozásokról lehetett hallani. Mostantól azonban egyre több kapcsolódó felszíni beruházás készül el, illetve ahol lehet - az alagútépítés elhúzódása ellenére, az állomásépítések előrehaladásával párhuzamosan - megkezdődhet a munkaterületek szűkítése.

A 4-es metró kapcsolódó felszíni beruházásainak keretében tavaly decemberben zárult le a kiskörúti villamos pálya rekonstrukciója, mára pedig befejeződött a Vámház körút felújítása, megnyílhatott egy újabb forgalmi sáv a Kálvin téren, és újra közlekedhetnek az autósok, illetve kerékpárosok a részben megújult Múzeum körút mindkét oldalán.

A metróberuházás mára közel 60%-os készültségű, ami jelentős mérföldkő a projekt életében. Noha az alagútépítés késedelmet szenvedett, ami nyilvánvaló hatással lesz szinte valamennyi rá épülő munkafázisra, az állomásépítések jó ütemben haladnak előre, így egyre többször kerülhet majd be a hírekbe, hogy egy-egy közterületet felújítva, megszépítve adnak vissza a budapestieknek a metróépítők.

Az állomásépítések vonzáskörzete helyszínektől függően 2010 végéig, 2011 közepéig munkaterület marad, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lennének majd változások. Ahogy halad előre a projekt, úgy próbálják majd meg a metróépítők szűkíteni a munkaterületeket, ezáltal élhetőbbé tenni az építkezés környezetében élők mindennapjait.

A metróépítéshez kapcsolódó felszíni beruházások a teljes projekt mintegy 15%-át teszik ki. Ezeknek is az egyik legfontosabb eleme a teljes Kiskörút rekonstrukciója, amely két nagy szerződés keretében valósul meg, összesen bruttó 12 milliárd forintból. A szerződésekbe tartozik többek között a 47-49-es villamos vonalának felújítása, az utak, járdaszigetek rendbetétele, a közműkiváltások megvalósítása, a terek, parkok rendezése, a 2-es villamos egy jelentős vonalszakaszának átépítése, és a Fővám téri gyalogos aluljáró is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Fővám téri állomásépítés vonzáskörzetében több utca le van zárva. A Kálvin térnél a Névtelen utca - Üllői út csomópontban intenzív munkavégzés folyik, ennek következtében a forgalmi helyzet ott folyamatosan változni fog. A teljes munkaterületet csak az építkezés végén tudják majd visszaadni a szakemberek, de számos része már most visszakerülhetett a budapestiekhez. Végleges burkolatot kapott ugyanis a Vámház körút, megtörténtek a legjelentősebb közműkiváltások, illetve folyamatos a járdaépítés is, melynek befejezése 2010 tavaszán várható.

Sikerült a Kálvin téren szűkíteni a munkaterületet, az állomásépítés is tud tovább haladni, és október végétől egy újabb forgalmi sávon hajthatnak át a téren a Szabadság híd felől érkező autósok. Mindezekkel párhuzamosan - bár lesznek még munkálatok - a Múzeum körút burkolata is elkészült a kötőréteg szintig, így hosszabb időre a végleges forgalmi rend szerint vehetik újra birtokba az autósok és a kerékpárosok.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm