Metróépítők ígérete: megszépítve adjuk vissza a fővárosi közterületeket

2009. október 26. 14:32

A metróberuházás felszínt érintő munkálatai kapcsán eddig többnyire csak lezárásokról és forgalomkorlátozásokról lehetett hallani. Mostantól azonban egyre több kapcsolódó felszíni beruházás készül el, illetve ahol lehet - az alagútépítés elhúzódása ellenére, az állomásépítések előrehaladásával párhuzamosan - megkezdődhet a munkaterületek szűkítése.

A 4-es metró kapcsolódó felszíni beruházásainak keretében tavaly decemberben zárult le a kiskörúti villamos pálya rekonstrukciója, mára pedig befejeződött a Vámház körút felújítása, megnyílhatott egy újabb forgalmi sáv a Kálvin téren, és újra közlekedhetnek az autósok, illetve kerékpárosok a részben megújult Múzeum körút mindkét oldalán.

A metróberuházás mára közel 60%-os készültségű, ami jelentős mérföldkő a projekt életében. Noha az alagútépítés késedelmet szenvedett, ami nyilvánvaló hatással lesz szinte valamennyi rá épülő munkafázisra, az állomásépítések jó ütemben haladnak előre, így egyre többször kerülhet majd be a hírekbe, hogy egy-egy közterületet felújítva, megszépítve adnak vissza a budapestieknek a metróépítők.

Az állomásépítések vonzáskörzete helyszínektől függően 2010 végéig, 2011 közepéig munkaterület marad, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lennének majd változások. Ahogy halad előre a projekt, úgy próbálják majd meg a metróépítők szűkíteni a munkaterületeket, ezáltal élhetőbbé tenni az építkezés környezetében élők mindennapjait.

A metróépítéshez kapcsolódó felszíni beruházások a teljes projekt mintegy 15%-át teszik ki. Ezeknek is az egyik legfontosabb eleme a teljes Kiskörút rekonstrukciója, amely két nagy szerződés keretében valósul meg, összesen bruttó 12 milliárd forintból. A szerződésekbe tartozik többek között a 47-49-es villamos vonalának felújítása, az utak, járdaszigetek rendbetétele, a közműkiváltások megvalósítása, a terek, parkok rendezése, a 2-es villamos egy jelentős vonalszakaszának átépítése, és a Fővám téri gyalogos aluljáró is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A Fővám téri állomásépítés vonzáskörzetében több utca le van zárva. A Kálvin térnél a Névtelen utca - Üllői út csomópontban intenzív munkavégzés folyik, ennek következtében a forgalmi helyzet ott folyamatosan változni fog. A teljes munkaterületet csak az építkezés végén tudják majd visszaadni a szakemberek, de számos része már most visszakerülhetett a budapestiekhez. Végleges burkolatot kapott ugyanis a Vámház körút, megtörténtek a legjelentősebb közműkiváltások, illetve folyamatos a járdaépítés is, melynek befejezése 2010 tavaszán várható.

Sikerült a Kálvin téren szűkíteni a munkaterületet, az állomásépítés is tud tovább haladni, és október végétől egy újabb forgalmi sávon hajthatnak át a téren a Szabadság híd felől érkező autósok. Mindezekkel párhuzamosan - bár lesznek még munkálatok - a Múzeum körút burkolata is elkészült a kötőréteg szintig, így hosszabb időre a végleges forgalmi rend szerint vehetik újra birtokba az autósok és a kerékpárosok.

Brutál nyereséget jelentett a Hell Energy

2023-ban 15 milliárd 468 millió forintnyi nyereséget termelt a Hell Energy Magyarország Kft., ami majdnem 2,5 milliárddal magasabb, mint az egy évvel korábbi eredmény.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem