0 °C Budapest

Metróépítők ígérete: megszépítve adjuk vissza a fővárosi közterületeket

2009. október 26. 14:32

A metróberuházás felszínt érintő munkálatai kapcsán eddig többnyire csak lezárásokról és forgalomkorlátozásokról lehetett hallani. Mostantól azonban egyre több kapcsolódó felszíni beruházás készül el, illetve ahol lehet - az alagútépítés elhúzódása ellenére, az állomásépítések előrehaladásával párhuzamosan - megkezdődhet a munkaterületek szűkítése.

A 4-es metró kapcsolódó felszíni beruházásainak keretében tavaly decemberben zárult le a kiskörúti villamos pálya rekonstrukciója, mára pedig befejeződött a Vámház körút felújítása, megnyílhatott egy újabb forgalmi sáv a Kálvin téren, és újra közlekedhetnek az autósok, illetve kerékpárosok a részben megújult Múzeum körút mindkét oldalán.

A metróberuházás mára közel 60%-os készültségű, ami jelentős mérföldkő a projekt életében. Noha az alagútépítés késedelmet szenvedett, ami nyilvánvaló hatással lesz szinte valamennyi rá épülő munkafázisra, az állomásépítések jó ütemben haladnak előre, így egyre többször kerülhet majd be a hírekbe, hogy egy-egy közterületet felújítva, megszépítve adnak vissza a budapestieknek a metróépítők.

Az állomásépítések vonzáskörzete helyszínektől függően 2010 végéig, 2011 közepéig munkaterület marad, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem lennének majd változások. Ahogy halad előre a projekt, úgy próbálják majd meg a metróépítők szűkíteni a munkaterületeket, ezáltal élhetőbbé tenni az építkezés környezetében élők mindennapjait.

A metróépítéshez kapcsolódó felszíni beruházások a teljes projekt mintegy 15%-át teszik ki. Ezeknek is az egyik legfontosabb eleme a teljes Kiskörút rekonstrukciója, amely két nagy szerződés keretében valósul meg, összesen bruttó 12 milliárd forintból. A szerződésekbe tartozik többek között a 47-49-es villamos vonalának felújítása, az utak, járdaszigetek rendbetétele, a közműkiváltások megvalósítása, a terek, parkok rendezése, a 2-es villamos egy jelentős vonalszakaszának átépítése, és a Fővám téri gyalogos aluljáró is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Fővám téri állomásépítés vonzáskörzetében több utca le van zárva. A Kálvin térnél a Névtelen utca - Üllői út csomópontban intenzív munkavégzés folyik, ennek következtében a forgalmi helyzet ott folyamatosan változni fog. A teljes munkaterületet csak az építkezés végén tudják majd visszaadni a szakemberek, de számos része már most visszakerülhetett a budapestiekhez. Végleges burkolatot kapott ugyanis a Vámház körút, megtörténtek a legjelentősebb közműkiváltások, illetve folyamatos a járdaépítés is, melynek befejezése 2010 tavaszán várható.

Sikerült a Kálvin téren szűkíteni a munkaterületet, az állomásépítés is tud tovább haladni, és október végétől egy újabb forgalmi sávon hajthatnak át a téren a Szabadság híd felől érkező autósok. Mindezekkel párhuzamosan - bár lesznek még munkálatok - a Múzeum körút burkolata is elkészült a kötőréteg szintig, így hosszabb időre a végleges forgalmi rend szerint vehetik újra birtokba az autósok és a kerékpárosok.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?