5 °C Budapest

Törvényben a polcpénz-tilalom

Pénzcentrum
2009. október 13. 09:32

Újra jóváhagyta a parlament a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékpálya-törvényt, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a honatyáknak. Az új szabályozó több, nem EU-konform részt kihagytak, de nem került be a jogszabályba a 3 %-os másodlagos visszatérítési maximum (a polcpénzlimit) sem. Rögzítették ugyanakkor, hogy a kereskedő egy közbeiktatott harmadik félen keresztül sem szedhet "polcpénzt" a beszállítójától - írja a Napi.

A jogszabály kétféleképp nevesíti is, mit nem szedhetnek a kereskedők a beszállítóktól, még szerződés szerint sem. Ide tartozik a polcpénz, valamint az üzletnyitással és működtetéssel kapcsolatos díjak. Ezen felül a törvény körülírja a másodlagos visszatérítések kiiktatását. Tilos olyan visszatérítést szedni, amely nem arányos az elvégzett szolgáltatással vagy nem létező szolgáltatást takar (összesen 16 pontba szedi a jogszabály, hogy mit tart tisztességtelen forgalmazói magatartásnak).

Több olyan pontja is van a jogszabálynak, amely bizalmi viszony kialakítását követeli meg a beszállító és a kereskedő között. Ha ez nem jön létre, a kereskedő nagy valószínűséggel lemond eddigi beszállítójáról és a készletet olyan beszállítótól pótolja, akivel ugyancsak nincs bizalmi viszonya, de az áru kialkudott értéke "magáért beszél".

Az elemzők szerint ezért a szabályozó a versenyt nem szünteti meg, csak új alapokra helyezi a kapcsolatokat. Kimondja például, hogy a beszállító érvényesen nem járulhat hozzá a vele szemben történő tisztességtelen forgalmazói magatartáshoz, vagyis ha jóhiszeműen ír alá olyan szerződést, amiről később kiderül, hogy tisztességtelen, akkor az a szerződés érvénytelen.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?