Törvényben a polcpénz-tilalom

Pénzcentrum
2009. október 13. 09:32

Újra jóváhagyta a parlament a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékpálya-törvényt, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a honatyáknak. Az új szabályozó több, nem EU-konform részt kihagytak, de nem került be a jogszabályba a 3 %-os másodlagos visszatérítési maximum (a polcpénzlimit) sem. Rögzítették ugyanakkor, hogy a kereskedő egy közbeiktatott harmadik félen keresztül sem szedhet "polcpénzt" a beszállítójától - írja a Napi.

A jogszabály kétféleképp nevesíti is, mit nem szedhetnek a kereskedők a beszállítóktól, még szerződés szerint sem. Ide tartozik a polcpénz, valamint az üzletnyitással és működtetéssel kapcsolatos díjak. Ezen felül a törvény körülírja a másodlagos visszatérítések kiiktatását. Tilos olyan visszatérítést szedni, amely nem arányos az elvégzett szolgáltatással vagy nem létező szolgáltatást takar (összesen 16 pontba szedi a jogszabály, hogy mit tart tisztességtelen forgalmazói magatartásnak).

Több olyan pontja is van a jogszabálynak, amely bizalmi viszony kialakítását követeli meg a beszállító és a kereskedő között. Ha ez nem jön létre, a kereskedő nagy valószínűséggel lemond eddigi beszállítójáról és a készletet olyan beszállítótól pótolja, akivel ugyancsak nincs bizalmi viszonya, de az áru kialkudott értéke "magáért beszél".

Az elemzők szerint ezért a szabályozó a versenyt nem szünteti meg, csak új alapokra helyezi a kapcsolatokat. Kimondja például, hogy a beszállító érvényesen nem járulhat hozzá a vele szemben történő tisztességtelen forgalmazói magatartáshoz, vagyis ha jóhiszeműen ír alá olyan szerződést, amiről később kiderül, hogy tisztességtelen, akkor az a szerződés érvénytelen.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 25. vasárnap
Mátyás
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem