Törvényben a polcpénz-tilalom

Pénzcentrum
2009. október 13. 09:32

Újra jóváhagyta a parlament a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékpálya-törvényt, amelyet a köztársasági elnök megfontolásra visszaküldött a honatyáknak. Az új szabályozó több, nem EU-konform részt kihagytak, de nem került be a jogszabályba a 3 %-os másodlagos visszatérítési maximum (a polcpénzlimit) sem. Rögzítették ugyanakkor, hogy a kereskedő egy közbeiktatott harmadik félen keresztül sem szedhet "polcpénzt" a beszállítójától - írja a Napi.

A jogszabály kétféleképp nevesíti is, mit nem szedhetnek a kereskedők a beszállítóktól, még szerződés szerint sem. Ide tartozik a polcpénz, valamint az üzletnyitással és működtetéssel kapcsolatos díjak. Ezen felül a törvény körülírja a másodlagos visszatérítések kiiktatását. Tilos olyan visszatérítést szedni, amely nem arányos az elvégzett szolgáltatással vagy nem létező szolgáltatást takar (összesen 16 pontba szedi a jogszabály, hogy mit tart tisztességtelen forgalmazói magatartásnak).

Több olyan pontja is van a jogszabálynak, amely bizalmi viszony kialakítását követeli meg a beszállító és a kereskedő között. Ha ez nem jön létre, a kereskedő nagy valószínűséggel lemond eddigi beszállítójáról és a készletet olyan beszállítótól pótolja, akivel ugyancsak nincs bizalmi viszonya, de az áru kialkudott értéke "magáért beszél".

Az elemzők szerint ezért a szabályozó a versenyt nem szünteti meg, csak új alapokra helyezi a kapcsolatokat. Kimondja például, hogy a beszállító érvényesen nem járulhat hozzá a vele szemben történő tisztességtelen forgalmazói magatartáshoz, vagyis ha jóhiszeműen ír alá olyan szerződést, amiről később kiderül, hogy tisztességtelen, akkor az a szerződés érvénytelen.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem