16 °C Budapest

Túlságosan könnyű lett a boltnyitás

Pénzcentrum
2009. október 9. 09:17

A múlt héten életbe lépett kereskedelmi törvény nyomán jóval egyszerűbbé vált az üzletnyitás, azonban elképzelhető, hogy ez csak átmeneti állapot. A jogalkotók bizonyos élelmiszereknél előzetes engedélyhez kötnék az értékesítést -írja a Népszabadság.

Az üzletnyitás korábban több hónapos procedúrát jelentett a kereskedőnek, azonban az október elsején hatályba lépett új kereskedelmi törvény ezt már nem köti a hatóságok előzetes beleegyezéséhez. Az élelmiszerboltok is azonnal megnyithatnak a jegyzőnél történt bejelentés és nyilvántartásba vétel után. A hatósági kontroll úgy érvényesül, hogy az élelmiszerüzleteknél a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a bejelentést követő huszonkét munkanapon belül ellenőrzést folytat le a megnyitott üzletben.

Ugyanakkor a törvény hatályba lépte előtt mindössze egy nappal megjelent végrehajtási rendelet szövege az élelmiszereknél nem tesz különbséget az élelmiszer-biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentő nyers, állati eredetű termékek, illetve a kevésbé kockázatos élelmiszerek között.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál most gyors ütemben készül egy miniszteri rendelet, amelyben a nyers állati eredetű termékeken túl a vendéglátóhelyeken történő élelmiszer-forgalmazás esetében is engedélyhez kötnék az üzletnyitást. A formálódó joganyag heteken belül megszülethet, ám minisztérium nem tervezi visszamenőlegesen alkalmazni azokkal szemben, akik a rendelet életbe lépte előtt jelentették be az üzletnyitási szándékukat.

Az új rendeletekkel csak az üzlet bejelentésének és engedélyezésének a módja változott, ám az élelmiszer-biztonságra, -higiéniára vonatkozó szabályok nem. Azokat ugyanúgy be kell tartania a kereskedőnek, mint korábban.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17