29 °C Budapest

Túlságosan könnyű lett a boltnyitás

Pénzcentrum
2009. október 9. 09:17

A múlt héten életbe lépett kereskedelmi törvény nyomán jóval egyszerűbbé vált az üzletnyitás, azonban elképzelhető, hogy ez csak átmeneti állapot. A jogalkotók bizonyos élelmiszereknél előzetes engedélyhez kötnék az értékesítést -írja a Népszabadság.

Az üzletnyitás korábban több hónapos procedúrát jelentett a kereskedőnek, azonban az október elsején hatályba lépett új kereskedelmi törvény ezt már nem köti a hatóságok előzetes beleegyezéséhez. Az élelmiszerboltok is azonnal megnyithatnak a jegyzőnél történt bejelentés és nyilvántartásba vétel után. A hatósági kontroll úgy érvényesül, hogy az élelmiszerüzleteknél a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal a bejelentést követő huszonkét munkanapon belül ellenőrzést folytat le a megnyitott üzletben.

Ugyanakkor a törvény hatályba lépte előtt mindössze egy nappal megjelent végrehajtási rendelet szövege az élelmiszereknél nem tesz különbséget az élelmiszer-biztonsági szempontból nagyobb kockázatot jelentő nyers, állati eredetű termékek, illetve a kevésbé kockázatos élelmiszerek között.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumnál most gyors ütemben készül egy miniszteri rendelet, amelyben a nyers állati eredetű termékeken túl a vendéglátóhelyeken történő élelmiszer-forgalmazás esetében is engedélyhez kötnék az üzletnyitást. A formálódó joganyag heteken belül megszülethet, ám minisztérium nem tervezi visszamenőlegesen alkalmazni azokkal szemben, akik a rendelet életbe lépte előtt jelentették be az üzletnyitási szándékukat.

Az új rendeletekkel csak az üzlet bejelentésének és engedélyezésének a módja változott, ám az élelmiszer-biztonságra, -higiéniára vonatkozó szabályok nem. Azokat ugyanúgy be kell tartania a kereskedőnek, mint korábban.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm