Halal ételeké a jövő - a németek kezdik felismerni

2009. október 7. 16:02

Németországban több mint 4 millió muzulmán vallású ember él, akik számára a napi élelmiszervásárlás nem egyszerű feladat. A gyártók kezdik felismerni, hogy a halal ételekben nagy piaci lehetőségek vannak.

A halal ételek az iszlám vallás szabályai szerint feldolgozott és elkészített ételeket jelentenek. Hasonlóan a kóser ételekhez, a halal ételek sem tartalmazhatnak sertéshúst, sőt zselatint, és persze alkoholt sem.

Az ilyen ételek elkészítésénél a folyamatokra is ügyelni kell, hogy még csak ne is érintkezzenek nem halal termékekkel, vágásnál pedig az állatot Allah nevében ölik le, majd az állat vérét teljesen kifolyatják. Ilyen és egyéb szabályok miatt a valóban halal-élelmiszerek elkészítése körülményes folyamat, amit minősítő cégek is ellenőriznek, mielőtt az élelmiszer címkére rákerülne a halal megjelölés.

Persze a nagy nemzetközi cége közül sokan már felismerték az ebben a szegmensben rejlő potenciált, a Nestlé és az Unilever például már évek óta gyártanak muzulmánok által is fogyasztható ételeket, a német cégek pedig szép fokozatosan kezdik belátni, hogy szinte megkerülhetetlen ez a piac, de butaság is lenne figyelmen kívül hagyni.

Az ott élő mintegy 4 millió muzulmán száma ugyanis az évek során várhatóan csak nőni fog, már csak a körükben tapasztalható magasabb születésszámnak köszönhetően is.

A World Halal Forum statisztikái szerint a világ élelmiszerpiacának 17 százalékát ma már a halal-élelmiszerek teszik ki, de részesedése hihetetlen ütemben nő. Becslések szerint 2010-re a forgalma elérheti a 641 milliárd dollárt, szemben a 2004-es 587 milliárddal, de az európai forgalom is több mint 65 milliárd lesz egy év múlva - írja a német Spiegel magazin.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nagyobb muzulmán közösséggel rendelkező országok élelmiszeripari vállalatai már alkalmazkodtak a kereslethez, Franciaországban a Casino üzletláncban, vagy Nagy-Britanniában a Tesco vagy Sainsbury üzleteiben már évek óta nagy választékban lehet halal ételeket kapni.

Németországban a gyártók helyzetét némiképp bonyolítja, hogy törvény előírja, az állatokat levágás előtt kábítani kell, azonban a muzulmánok számára egy ilyen állat már halottnak számít, a Koran pedig tiltja a döglött állatok elfogyasztását. A problémát a német halal-élelmiszereket gyártók úgy küszöbölik ki, hogy külföldön állítják elő az élelmiszereket.

Ennek ellenére nem lehet megkerülni ezt a piacot, hiszen a Németországban élő több millió török óriási vásárlóerőt jelent, a Nestlé például már többet keres halal-élelmiszerein, mint a bio-élelmiszereken.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm