15 °C Budapest

Halal ételeké a jövő - a németek kezdik felismerni

2009. október 7. 16:02

Németországban több mint 4 millió muzulmán vallású ember él, akik számára a napi élelmiszervásárlás nem egyszerű feladat. A gyártók kezdik felismerni, hogy a halal ételekben nagy piaci lehetőségek vannak.

A halal ételek az iszlám vallás szabályai szerint feldolgozott és elkészített ételeket jelentenek. Hasonlóan a kóser ételekhez, a halal ételek sem tartalmazhatnak sertéshúst, sőt zselatint, és persze alkoholt sem.

Az ilyen ételek elkészítésénél a folyamatokra is ügyelni kell, hogy még csak ne is érintkezzenek nem halal termékekkel, vágásnál pedig az állatot Allah nevében ölik le, majd az állat vérét teljesen kifolyatják. Ilyen és egyéb szabályok miatt a valóban halal-élelmiszerek elkészítése körülményes folyamat, amit minősítő cégek is ellenőriznek, mielőtt az élelmiszer címkére rákerülne a halal megjelölés.

Persze a nagy nemzetközi cége közül sokan már felismerték az ebben a szegmensben rejlő potenciált, a Nestlé és az Unilever például már évek óta gyártanak muzulmánok által is fogyasztható ételeket, a német cégek pedig szép fokozatosan kezdik belátni, hogy szinte megkerülhetetlen ez a piac, de butaság is lenne figyelmen kívül hagyni.

Az ott élő mintegy 4 millió muzulmán száma ugyanis az évek során várhatóan csak nőni fog, már csak a körükben tapasztalható magasabb születésszámnak köszönhetően is.

A World Halal Forum statisztikái szerint a világ élelmiszerpiacának 17 százalékát ma már a halal-élelmiszerek teszik ki, de részesedése hihetetlen ütemben nő. Becslések szerint 2010-re a forgalma elérheti a 641 milliárd dollárt, szemben a 2004-es 587 milliárddal, de az európai forgalom is több mint 65 milliárd lesz egy év múlva - írja a német Spiegel magazin.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nagyobb muzulmán közösséggel rendelkező országok élelmiszeripari vállalatai már alkalmazkodtak a kereslethez, Franciaországban a Casino üzletláncban, vagy Nagy-Britanniában a Tesco vagy Sainsbury üzleteiben már évek óta nagy választékban lehet halal ételeket kapni.

Németországban a gyártók helyzetét némiképp bonyolítja, hogy törvény előírja, az állatokat levágás előtt kábítani kell, azonban a muzulmánok számára egy ilyen állat már halottnak számít, a Koran pedig tiltja a döglött állatok elfogyasztását. A problémát a német halal-élelmiszereket gyártók úgy küszöbölik ki, hogy külföldön állítják elő az élelmiszereket.

Ennek ellenére nem lehet megkerülni ezt a piacot, hiszen a Németországban élő több millió török óriási vásárlóerőt jelent, a Nestlé például már többet keres halal-élelmiszerein, mint a bio-élelmiszereken.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17