20 °C Budapest

Halal ételeké a jövő - a németek kezdik felismerni

2009. október 7. 16:02

Németországban több mint 4 millió muzulmán vallású ember él, akik számára a napi élelmiszervásárlás nem egyszerű feladat. A gyártók kezdik felismerni, hogy a halal ételekben nagy piaci lehetőségek vannak.

A halal ételek az iszlám vallás szabályai szerint feldolgozott és elkészített ételeket jelentenek. Hasonlóan a kóser ételekhez, a halal ételek sem tartalmazhatnak sertéshúst, sőt zselatint, és persze alkoholt sem.

Az ilyen ételek elkészítésénél a folyamatokra is ügyelni kell, hogy még csak ne is érintkezzenek nem halal termékekkel, vágásnál pedig az állatot Allah nevében ölik le, majd az állat vérét teljesen kifolyatják. Ilyen és egyéb szabályok miatt a valóban halal-élelmiszerek elkészítése körülményes folyamat, amit minősítő cégek is ellenőriznek, mielőtt az élelmiszer címkére rákerülne a halal megjelölés.

Persze a nagy nemzetközi cége közül sokan már felismerték az ebben a szegmensben rejlő potenciált, a Nestlé és az Unilever például már évek óta gyártanak muzulmánok által is fogyasztható ételeket, a német cégek pedig szép fokozatosan kezdik belátni, hogy szinte megkerülhetetlen ez a piac, de butaság is lenne figyelmen kívül hagyni.

Az ott élő mintegy 4 millió muzulmán száma ugyanis az évek során várhatóan csak nőni fog, már csak a körükben tapasztalható magasabb születésszámnak köszönhetően is.

A World Halal Forum statisztikái szerint a világ élelmiszerpiacának 17 százalékát ma már a halal-élelmiszerek teszik ki, de részesedése hihetetlen ütemben nő. Becslések szerint 2010-re a forgalma elérheti a 641 milliárd dollárt, szemben a 2004-es 587 milliárddal, de az európai forgalom is több mint 65 milliárd lesz egy év múlva - írja a német Spiegel magazin.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nagyobb muzulmán közösséggel rendelkező országok élelmiszeripari vállalatai már alkalmazkodtak a kereslethez, Franciaországban a Casino üzletláncban, vagy Nagy-Britanniában a Tesco vagy Sainsbury üzleteiben már évek óta nagy választékban lehet halal ételeket kapni.

Németországban a gyártók helyzetét némiképp bonyolítja, hogy törvény előírja, az állatokat levágás előtt kábítani kell, azonban a muzulmánok számára egy ilyen állat már halottnak számít, a Koran pedig tiltja a döglött állatok elfogyasztását. A problémát a német halal-élelmiszereket gyártók úgy küszöbölik ki, hogy külföldön állítják elő az élelmiszereket.

Ennek ellenére nem lehet megkerülni ezt a piacot, hiszen a Németországban élő több millió török óriási vásárlóerőt jelent, a Nestlé például már többet keres halal-élelmiszerein, mint a bio-élelmiszereken.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 18. szombat
Diána
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?