33 °C Budapest

Csődeljárás: holnaptól új nyomtatványok lépnek életbe

Pénzcentrum
2009. augusztus 31. 09:17

Megjelentek az új formanyomtatványok, amelyek segítségével a jövő hónaptól a hitelezők is indíthatnak csődeljárást üzletfelük ellen. Az erről szóló igazságügy-minisztériumi rendelet a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, az új nyomtatványokat szeptember 1-jétől kell alkalmazni - írja a Napi Gazdaság.

Az új nyomtatványok külön kezelik azt, amikor az adós maga kezdeményezi az eljárást, illetve amikor a hitelezők lépnek. Egyszerűsítették a dokumentumokat, a céges alapadatok mellett ugyanis csak "igen-nem" kérdésekre kell majd válaszolni. Amennyiben az adós maga nyújtja be a kérelmet, egy saját anyagi helyzetét taglaló nyomtatványt is ki kell töltenie. Ebben fel kell tüntetnie az 1 millió forint feletti tárgyi és pénzügyi eszközeit, valamint be kell számolnia követeléseiről és kötelezettségeiről is.

Elsejétől kell alkalmazni az új rendszer szerint felépülő cégbejegyzési nyomtatványokat. Itt nem történt alapvető változás a jogszabályban, a módosulás inkább az eljárásrenddel van kapcsolatban. Az alapvető adatok mellett - a cég elnevezése és székhelye - ugyanis az adóhatóság részére is ki kell tölteni néhány oldalt. Ezeken az oldalakon az áfa-fizetési módokról, közösségi adószám kéréséről kell adatot szolgáltatni, továbbá a főtevékenység TEÁOR-besorolását is itt kell feltüntetni.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 21. péntek
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem