7 °C Budapest

Csődeljárás: holnaptól új nyomtatványok lépnek életbe

Pénzcentrum
2009. augusztus 31. 09:17

Megjelentek az új formanyomtatványok, amelyek segítségével a jövő hónaptól a hitelezők is indíthatnak csődeljárást üzletfelük ellen. Az erről szóló igazságügy-minisztériumi rendelet a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, az új nyomtatványokat szeptember 1-jétől kell alkalmazni - írja a Napi Gazdaság.

Az új nyomtatványok külön kezelik azt, amikor az adós maga kezdeményezi az eljárást, illetve amikor a hitelezők lépnek. Egyszerűsítették a dokumentumokat, a céges alapadatok mellett ugyanis csak "igen-nem" kérdésekre kell majd válaszolni. Amennyiben az adós maga nyújtja be a kérelmet, egy saját anyagi helyzetét taglaló nyomtatványt is ki kell töltenie. Ebben fel kell tüntetnie az 1 millió forint feletti tárgyi és pénzügyi eszközeit, valamint be kell számolnia követeléseiről és kötelezettségeiről is.

Elsejétől kell alkalmazni az új rendszer szerint felépülő cégbejegyzési nyomtatványokat. Itt nem történt alapvető változás a jogszabályban, a módosulás inkább az eljárásrenddel van kapcsolatban. Az alapvető adatok mellett - a cég elnevezése és székhelye - ugyanis az adóhatóság részére is ki kell tölteni néhány oldalt. Ezeken az oldalakon az áfa-fizetési módokról, közösségi adószám kéréséről kell adatot szolgáltatni, továbbá a főtevékenység TEÁOR-besorolását is itt kell feltüntetni.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 5. 13:30