4 °C Budapest

Karambol történt - Ki javíttatja meg a kocsit?

2009. augusztus 29. 12:09

Az aktív kárrendezés kimaradt a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) törvényi szintre emelt szabályozásából, de egyes biztosítók, sőt egy alkusz cég is önkéntesen vállalja, hogy az ügyfele helyett eljárva megjavíttatja annak autóját - írja az MTI.

A kgfb-nél az aktív kárrendezés azt jelenti, hogy nem a károkozó biztosítójánál kell a károsultnak elintéznie azt, hogy eredeti állapotába kerüljön a kocsija, hanem a saját biztosítója veszi kézbe az ügyet. Azután majd a saját biztosító számol el a károkozó biztosítójával.

A nagyobb biztosítók pártolják ezt a megoldást, hiszen ha jogszabály írná elő, akkor az autók üzembentartói nem a legolcsóbb biztosítást keresnék, hanem azt, amelyik a leggyorsabban és a legkorrektebben intézi el a kárukat. A kisebb biztosítók viszont - a plusz-költség miatt - tiltakoznak ez ellen.

Az utóbbi években a biztosítók évi 130 milliárd forint körüli díjbevételhez jutottak a kgfb-ből, a kárkifizetés pedig 90 milliárd forint körül ingadozik a MABISZ adatai alapján. Az egy kárra jutó összeg pedig 450-470 ezer forint - emlékeztet a PSZÁF statisztikájára az MTI.

A nagyobb autós biztosítók - Allianz, Generali, Uniqa - évek óta aktív kárrendezést folytatnak egymás között, és több biztosító kifizeti a kgfb-s ügyfelének más által okozott kárt, ha annak casco biztosítása is van nála. Ez utóbbi miatt követel most - nem pontos adatok szerint százmilliárdos összeget - a MÁV Biztosító Egyesület felszámolása során több biztosító. A casco alapján kifizetett kgfb kárt ugyanis nem tudták a MÁV Egyesület csődje előtt behajtani azon.

Sok javító műhely - és nem csak a márkakereskedőkhöz kötődők - vállalják, hogy a náluk hagyott törött kocsi kárát felvetetik a károkozó biztosítójával, majd javítva adják át a járművet a tulajdonosnak, és maguk számolnak el a biztosítóval. Mindig van azonban a piacon néhány "fizetni nem szerető" biztosító, így ha annak ügyfele okozta a kárt, akkor annak az intézését nem vállalják a műhelyek.

A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. az Aegon, a Generali, a Genertel, a Groupama-Garancia, a Signal és az Uniqa biztosítókkal kötött megállapodást arról, hogy az ügyfeleik okozta károkat koordinálja. Vagyis elszállítja a sérült kocsit, kiválasztja a javító céget, és ha a biztosítás kiterjed arra is, akkor csere gépkocsit ad a javítás idejére. Mindez a szolgáltatás azoknak jár ingyenesen, akik a CLB-n keresztül kötöttek kgfb-t a megállapodásban részes biztosítókkal.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 26. 19:16