8 °C Budapest

Karambol történt - Ki javíttatja meg a kocsit?

2009. augusztus 29. 12:09

Az aktív kárrendezés kimaradt a kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) törvényi szintre emelt szabályozásából, de egyes biztosítók, sőt egy alkusz cég is önkéntesen vállalja, hogy az ügyfele helyett eljárva megjavíttatja annak autóját - írja az MTI.

A kgfb-nél az aktív kárrendezés azt jelenti, hogy nem a károkozó biztosítójánál kell a károsultnak elintéznie azt, hogy eredeti állapotába kerüljön a kocsija, hanem a saját biztosítója veszi kézbe az ügyet. Azután majd a saját biztosító számol el a károkozó biztosítójával.

A nagyobb biztosítók pártolják ezt a megoldást, hiszen ha jogszabály írná elő, akkor az autók üzembentartói nem a legolcsóbb biztosítást keresnék, hanem azt, amelyik a leggyorsabban és a legkorrektebben intézi el a kárukat. A kisebb biztosítók viszont - a plusz-költség miatt - tiltakoznak ez ellen.

Az utóbbi években a biztosítók évi 130 milliárd forint körüli díjbevételhez jutottak a kgfb-ből, a kárkifizetés pedig 90 milliárd forint körül ingadozik a MABISZ adatai alapján. Az egy kárra jutó összeg pedig 450-470 ezer forint - emlékeztet a PSZÁF statisztikájára az MTI.

A nagyobb autós biztosítók - Allianz, Generali, Uniqa - évek óta aktív kárrendezést folytatnak egymás között, és több biztosító kifizeti a kgfb-s ügyfelének más által okozott kárt, ha annak casco biztosítása is van nála. Ez utóbbi miatt követel most - nem pontos adatok szerint százmilliárdos összeget - a MÁV Biztosító Egyesület felszámolása során több biztosító. A casco alapján kifizetett kgfb kárt ugyanis nem tudták a MÁV Egyesület csődje előtt behajtani azon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sok javító műhely - és nem csak a márkakereskedőkhöz kötődők - vállalják, hogy a náluk hagyott törött kocsi kárát felvetetik a károkozó biztosítójával, majd javítva adják át a járművet a tulajdonosnak, és maguk számolnak el a biztosítóval. Mindig van azonban a piacon néhány "fizetni nem szerető" biztosító, így ha annak ügyfele okozta a kárt, akkor annak az intézését nem vállalják a műhelyek.

A CLB Független Biztosítási Alkusz Kft. az Aegon, a Generali, a Genertel, a Groupama-Garancia, a Signal és az Uniqa biztosítókkal kötött megállapodást arról, hogy az ügyfeleik okozta károkat koordinálja. Vagyis elszállítja a sérült kocsit, kiválasztja a javító céget, és ha a biztosítás kiterjed arra is, akkor csere gépkocsit ad a javítás idejére. Mindez a szolgáltatás azoknak jár ingyenesen, akik a CLB-n keresztül kötöttek kgfb-t a megállapodásban részes biztosítókkal.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm