13 °C Budapest

Nyiss boltot, jóval könnyebb lesz!

Pénzcentrum
2009. augusztus 7. 09:17

Komolyan lazítana a kormány a kereskedelmi tevékenység szabályozásán a jövőben - néhány fontos kivételtől eltekintve -, egy bolt indítását elég lesz bejelenteni az illetékes jegyzőnek, s nem kell megvárni az engedélyét, mivel az engedélyezési joga megszűnik.

A kormány várhatóan utolsó augusztusi ülésén tárgyalja a kereskedelmi és piaci tevékenységekről szóló új rendeletek tervezetét, amit a kabinet az uniós jogharmonizáció miatt kénytelen meglépni.

Az új jogszabály értelmében megszűnik a helyi jegyzők engedélyezési joga egy bolt indítása esetén, mindössze bejelentési kötelezettségük lesz a leendő kereskedőknek - olvasható a gazdasági tárca előterjesztésben.

A módosítással az állam megszabadul évi 25-30 ezer engedélyezési eljárástól, a leendő bolttulajdonosok pedig időt nyernek és spórolnak az illetéken. Ma egy boltalapítási engedély elbírálása minimum 30 nap - már ha nincs szükség további hatósági engedélyekre.

Az új szabályozás szerint csak ott marad fent a működésiengedély-kötelezettség, ahol azt élelmiszer-egészségügyi és biztonsági körülmények indokolják. Így például a nyers hús forgalmazásával is foglalkozó boltok kénytelenek lesznek működési engedélyt kérni, de a feldolgozott hústermékekre már nem vonatkozik a kötelezettség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Továbbra is csakis engedéllyel forgalmazhatóak a dohánytermékek, a gyógyszerek, a veszélyes vegyi, illetve tűzveszélyes anyagok.
A javaslat szerint engedélyköteles maradna az autó-, fegyver- és a tűzveszélyes anyagok kereskedelme, illetve a vendéglátó-ipari termékek kereskedelme, kivéve a büfékben és a rendezvényszervezők által értékesített termékeket. Nem változnak a szeszes italok, a vegyi áruk és a szexuális termékek forgalmazásáról rendelkező részletszabályok sem.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07